Musorujsag
Élő Eredmények

Nem népszerű az olimpiai faluban, aki már az első nap aranyérmet nyer

m4sport.hu
A 2016-os olimpián a párbajtőröző Szász Emese nyerte az elsőt a magyar küldöttség összesen nyolc aranyérméből. Az M4 Sporton szombattól kezdve pillantunk vissza a riói sikerekre, de előtt meséljen élményeiről és emlékeiről a tokiói szereplésért 37 évesen, immáron édesanyaként is küzdő Szász Emese.

Már kvalifikáció sem volt egyszerű, a Rióba vezető utat, – amely Szász Emese harmadik olimpiája volt – a sors keze is egyengette.

Az olimpián az első ellenfél rögtön a 2013-as budapesti vb-elődöntőből kellemetlen ismerős, az észt Julija Beljajev volt, aki 1-4-re is vezetett, onnan felállva viszont simának tűnő győzelmet aratott Szász, aki fejben nagyon rendben volt. Londonban az első körben búcsúzott, így elsőre egy nagy mentális gátat sikerült átlépni, onnantól pedig szárnyakat kapott.

„Nem remegett, görcsölt a kezem” – mesélte a döntő előtti pillanatokról, a kétszeres világbajnok olasz Rossella Fiamingo elleni finálé a nap ötödik asszója volt. Az idegesség rányomta bélyegét a kezdésre, Szász 7-11-es hátrányból állt fel és 15-13-ra nyerte meg az olimpiai döntőt.

(MTI/AP/Andrew Medichini)

Talán nincs is ideálisabb forgatókönyv egy olimpikonnak már a játékok első napján megnyerni az aranyérmet. Szász Emese széles mosollyal elárulta: „nem is biztos, hogy népszerű voltam emiatt az olimpiai faluban, mert mehettem szurkolni a többieknek, míg másoknak akár az olimpia végéig várniuk kellett.”

Szász szeretné megvédeni címét Tokióban, „mindig szerettem a nehéz feladatokat és kihívásokat” – mondta.

Személy szerint nem örült a halasztásnak, legfőképp a 2021-es olimpiát körbelengő bizonytalanság miatt.

„Nem vágtam volna bele a felkészülésbe, ha nem az a cél, hogy ott legyek, de csak akkor látom értelmét kijutni, ha a tűz közelébe lehetek” – szögezte le.

További tartalmak