×

Alonso nem, Vettel viszont érdekli a Renault-t

Sebastian Vettelt, Fernando Alonsót és Valtteri Bottast is hírbe hozták a Renault-val, ám a jelek szerint csapatfőnöküket egyedül a német világbajnok érdekelheti.

Sebastian Vettel és Fernando Alonso (Fotó: XPB)
Az év végén távozik a Renault-tól Daniel Ricciardo, és amióta ezt bejelentették, folyik a találgatás arról, ki veheti át a helyét. Sebastian Vettelnek egyelőre nincs ülése 2021-re, Fernando Alonso a visszatérésen dolgozhat, Valtteri Bottas pedig mindaddig kénytelen alternatívát keresni, amíg a Mercedes nem dönt az újabb szerződéshosszabbításáról, így mindhármukat esélyesnek tartják a Renault-nál.

Cyril Abiteboul csapatfőnök a L’Équipe című francia lapnak most mindhárom versenyző kapcsán nyilatkozott, és szavaiból az derül ki, hogy Alonsót és Bottast nem tekinti komoly lehetőségnek, ellentétben Vettellel.

„Nem” – adott egyértelmű és rövid választ a szakember arra a kérdésre, Alonso esélyes-e az ülésükre. Bottas kapcsán pedig elmondta: „Okozott nehézségeket Hamiltonnak, de még mindig sokat kell bizonyítania, és meg is akarja mutatni, mire képes.” E szavak azt sugallják, hogy a finn nem győzte még meg eléggé.

Vettel kapcsán ezzel szemben nyitottnak mutatkozott. „Nem mennék bele az anyagiakba, de az elsőbbséget nálunk a csapat infrastruktúrájának fejlesztése élvezi. Vettel 2021-re szabad lesz, és ha teljesen motivált és folytatni akarja az F1-ben, akkor érdekelhet minket” – fogalmazott. Szabad fordításban ez annyit jelenthet, hogy Abiteboul szívesen szerződtetné a négyszeres világbajnokot, amennyiben az hajlandó az eddig megszokottnál lényegesen alacsonyabb fizetésért is versenyezni náluk.

Daniel Ricciardo és Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)A Renault korábban pedzegette, fiatal utánpótlás-versenyzői (Christian Lundgaard, Csou Kuan-jü) is jelöltek lehetnek. A gond csak az, hogy még nincs F1-es szuperlicencük. Abiteboul azt is elismerte, a fiatal Esteban Ocon mellé jó lenne egy tapasztaltabb versenyző. „Nem szeretnénk nyomás alá helyezni Ocont, nyilván számítunk rá a jövőben. A mostani szezonban bizonyítania kell, hogy megérdemli a helyét. Ott van az akadémiánk is, amelynek fiatal versenyzők a tagjai, akikben bízunk. Igen, a csapatnak szüksége van egy tapasztalt versenyzőre, aki képes előrevinni a projektünket. Olyasvalaki kell nekünk, aki elkötelezi magát irántunk.”

Ricciardo távozása kapcsán ő éppen az elköteleződést nevezte meg hiányosságként a bejelentéskor. Az ausztrál szerinte nem volt elég türelmes ahhoz, hogy kivárja a Renault áttörését. „Idén szeretnénk együtt fejlődni, harcolni a McLarennel, a fő ellenfelünkkel. Daniel jövőre már náluk versenyez, és szerintem nagyon türelmetlenül hajtja a győzelmet. Ahogy telt az idő, egyre inkább érezte magán a nyomást, és cselekedni akart, valami újba fogni” – magyarázta a hétszeres futamgyőztes távozása kapcsán.