Musorujsag
Élő Eredmények

Nem bizonytalanították el Ricciardót a McLaren anyagi gondjai

Nem bizonytalanították el Ricciardót a McLaren anyagi gondjai

F1
Nem ejtették gondolkodóba a McLarenhez tartó Daniel Ricciardót a jövőbeni csapatának anyagi problémáiról érkező hírek.

Daniel Ricciardo májusban írta alá 2021-től érvényes megállapodását a McLarennel. Döntésével jelezte, a tavaly nagyot előrelépő, őket legyőző wokingiakban nagyobb potenciált lát hosszabb távon, mint jelenlegi csapatában, a Renault-ban. A gárda 2019-es formáját, a megerősített és rendezett csapatstruktúráját, valamint a Renault F1-es jövője körüli akkori bizonytalanságot látva döntése érthetőnek tűnt. Csakhogy azóta történt egy s más mindkét csapatnál, ami talán már adhat okot némi elbizonytalanodásra.

Miközben a Renault időközben megerősítette, hosszú távon maradna az F1-ben, a McLarenről az utóbbi hetekben kiderült, anyacége súlyos anyagi nehézségekkel szembesült a világjárvány következtében. E hó közepéig egy több százmillió fontos tőkeinjekcióra van szükségük, hogy biztosítani tudják a 2021-es működést. Folyamodtak kölcsönért a brit kormányhoz (nem kapták meg), a bíróságtól kértek segítséget, hogy jelzálog formájában értékesíthessék a több mint 200 millió fontot érő gyárukat és történelmi autógyűjteményüket (függőben van), többségi tulajdonosuk, a Mumtalakat révén pedig nemrég egy több mint százmilliós hitelt kaptak egy bahreini banktól, amely egy ideig talán megoldást jelent számukra.

Ricciardót Ausztriában megkérdezték, ezek tükrében nem érzi-e elhamarkodottnak a csapatváltásról szóló korai döntését. „Nem bizonytalanodtam el” – jelentette ki. „Nem szeszélyességből hoztam meg a döntést. Elég sok kérdést kaptam a váltásról, de amíg nem vagyok ott, nem tudnám megmondani, hogy boldog vagyok-e vagy hasonlók. Meghoztam a döntést, még azelőtt, hogy versenyeztünk volna idén. Nyilván kérdezgettek erről, de most, hogy mindjárt versenyezhetünk, én csak erre akarok összpontosítani az év hátralévő részében.”

Daniel Ricciardo és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

A Renault az ausztriai hétvégére alaposan átalakított autóval érkezett: három korábbra tervezett fejlesztést vontak össze a kényszerszünet alatt. Az ausztrál szerint nincs jobb helyszín az erejük felmérésére Spielbergnél, mivel a múltban gyengélkedtek ezen a pályán. „Tavaly voltak itt problémáink, szóval kíváncsian várom, hogy az új autónk jobban működik-e. Innen nézve nem rossz, hogy egymás után két versenyt is teljesítünk, mivel az ember mindig a rossz napjaiból, a kevésbé erős pályákból tanul a legtöbbet. Hiszem, hogy az idei autóval és az azóta érkező fejlesztésekkel is előre tudtunk lépni.”

A rozsdásodástól a hétszeres futamgyőztes nem fél. „Már tíz éve vagyok az F1-ben, és a versenyzés olyan, mint a biciklizés: sosem felejted el. Az elme és az izmok is tudják, mi a dolguk.”

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak