Musorujsag
Élő Eredmények

Méregtelenítette a dühöngő Alonsót a kihagyás a Renault szerint

Méregtelenítette a dühöngő Alonsót a kihagyás a Renault szerint

Autosport
Tisztában van azzal a Renault, hogy Fernando Alonsót időnként nem egyszerű kezelni, ám csapatfőnökük állítja, felkészült erre, a bajnokot pedig megváltoztatta a két év kihagyás.

A következő idénytől újra a Forma–1-es mezőny tagja lesz Fernando Alonso. A Renault versenyzőjeként nem valószínű, hogy sokkal előkelőbb pozíciókért fog vívni, mint korábban jobb napjaikon a McLarennel, ám régi-új csapata nem tart attól, hogy egy-egy sikertelen hétvége olyan kirohanásokhoz vezet majd, mint a wokingiaknál.

Cyril Abiteboul csapatfőnök az Autosportnak azt mondta, az elmúlt idény csalódása, a végrehajtott belső átszerezések és Daniel Ricciardo távozása miatt alaposan megszaporodott az ősz hajszálainak száma, ám nem tart attól, hogy Alonso teljesen kifehéríti a frizuráját. Döntésüknél azt is figyelembe vették, hogy a kétszeres bajnok szeret politizálni és kritizálni, ám szerinte az F1-től és a sikertelenségtől távolt töltött időszaka jótékony hatással volt rá.

„Természetesen gondoltam erre, mi mást is felelhetnék. De érdemes összefüggéseiben szemlélni ezt” – mondta, amikor a spanyol nehéz természetéről kérdezték. „A Forma–1-ben minden csomagban érkezik. Minél idősebb vagy, annál sikeresebbé válsz, és mindig vannak negatív sztorik, negatív vélemények. Úgy érzem, az F1-től távol töltött évei lehetőséget jelentettek, hogy összeszedje magát, és rájöhetett, mennyire szerencsés és kiváltságos, aki a Forma–1-ben lehet. Talán friss szemléletmóddal tér vissza.”

„Ne feledjük el, hogy a versengés mérgezően hathat az emberre, a személyiségre. Nem számít, mennyire keményen próbálkozol, mennyire keményen dolgozol, nem biztos, hogy nyersz. Ez a sportág már csak ilyen. Ilyen az öröksége, de ez az oka annak, hogy próbálunk új profilt adni a sportágnak (ti. az új szabályokkal, a kiegyenlítettebb mezőnnyel – a szerk.). Ez talán egy lehetőség arra, hogy egy új Fernando térjen vissza, egy új Forma–1-be.”

Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)

 

Biratore mutat irányt

A Renault-főnök azt is tudja, ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki Alonsóból, igazodnia kell hozzá, meg kell neki adnia, amire szüksége van. Ez a múltban nem minden csapatfőnöknek sikerült, a renault-s elődje, Flavio Briatore viszont remekül kezelte a spanyolt. Éppen ez jelenti majd a mintát Abiteboul számára.

„Az egyetlen, aki sikeres volt ebben, Flavio, és nem titok, hogy én tőle tanultam. Láttam sok mindent, hogyan bánik Fernandóval, és a mai napig kapcsolatban vagyok Flavióval. Itt van velünk, a mostani bejelentésből is kivette a részét. Inspirációnak tekintem arra, hogyan csináljam én jövőre, hogyan kezeljem Fernandót. De még egyszer mondom: ez egy új Fernando lesz, az F1-től távol töltött évek után friss, egy jobb Fernando.”

„Rendkívül nyílt leszek vele, mert okos fickó. Érti az F1-et, sokat tud róla, szóval az utolsó, amit tennék, hogy hazudok neki, vagy többet ígérek, majd elmaradok ettől. Próbálom féken tartani az elvárásait, és talán ez lesz a legjobb alapja egy gyümölcsöző kapcsolatnak” – elmélkedett a francia.

Fernando Alonso és Flavio Briatore bajnoki címüket ünnepli 2005-ben Interlagosban (Fotó: E.Davenport / xpb.cc)

 

Alonso úgy érzi, tudja, mi vár rá 2021-ben

Alonso állítja, a türelmével nem lesz problémája, sem azzal, hogy a középmezőnybe tér vissza 2021-ben, mivel a szeme előtt távlati cél lebeg: a sportág 2022-es megújulása által jelentett kiugrási lehetőség. „Amikor 2018 végén a búcsú mellett döntöttem, talán az volt a célom, hogy megnézem, milyen lesz az F1 2021-ben az új szabályokkal. Ezeket egy évvel most elhalasztották, de még így is megéri 2021-ben a sportágban lenni azok után, hogy két évig nem vezettem F1-es autót, és felkészülhetek az utána következő szezonra.”

„Az előző két évet nem a föld alatt töltöttem, tisztában vagyok azzal, mi történt. Tudom, hogy talán csak egy csapat nyerhet 2020-ban és 2021-ben is” – utalt arra, hogy a szabályok állandósága miatt a Mercedes-uralom folytatódását várja. „Viszont még így is versenyezhetek a mezőny többi tagjával, és dolgozhatok a csapattal a jobb jövőért. A 2022-es szabályok igazságosabbá teszik a sportágat, közelebb hozzák a mezőnyt, nem lesz lehetőség olyasmikkel előállni, amik nagy különbséget eredményezhetnek a teljesítményben. Ezt észben tartva elég időm lesz erre a projektre, valamint lendületbe kerülni. Boldog és nyugodt vagyok, tudom, mi vár rám 2021-ben. És nagy reményeket fűzök 2022-höz.”

Stájer Nagydíj – minden esemény élőben az M4 Sporton!
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak