×

„Nem is volt előzés” Ricciardo szerint Stroll merénylete

Nem büntette meg Lance Strollt a bevetődős előzéséért az FIA, pedig Daniel Ricciardo szerint még csak előzésnek sem lehetett nevezni…

Motor Racing - Formula One World Championship - Steiermark Grand Prix - Race Day - Spielberg, Austria Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Ritka izgalmas hajrát hozott a Stájer Nagydíj, köszönhetően a Racing Point versenyzőinek. Miközben Sergio Pérez az Alexander Albonnal történt ütközésével tette szorossá a befutót, az egész előzményét Lance Stroll optimista manővere jelentette.

A kanadai az utolsó előtti körben a hajtűkanyart nézte ki Daniel Ricciardo megelőzésére, ám mivel nem volt elég közel a Renault-hoz, nagyon távolról indította manőverét. Elsőre úgy tűnt, a saját fegyverével próbálja legyőzni a távoli előzéseiről híres ausztrált, ám Strollnál ez nem működött olyan jól. Nem tudta időben lefékezni a Racing Pointot, amely emiatt kicsúszott a pályáról, és magával sodorta a külső ívre zárt Ricciardót is.

Az esetet az FIA a verseny után kezdte vizsgálni, ám úgy határozott, nincs szükség büntetésre, mivel az egyszerű versenybaleset volt.

Ricciardo viszont másképpen ítélte meg. „Mindenekelőtt: nem is igazán előzött meg. Csak lekényszerített mindkettőnket a pályáról” – kritizálta Strollt. „Én mindig kritikus leszek önmagammal. Be kellett volna zárnom az ajtót előtte. Ugyanakkor esélye nem volt arra, hogy megcsinálja a manővert. Kétségbeesett próbálkozás volt, mert érkezett mögötte Lando, és valamit tennie kellett, máskülönben Lando fölfalta volna. Ha ráfordultam volna a kanyarcsúcspontra, összeütközünk…”

Lance Stroll (Fotó: XPB)A jelenet Ricciardo szempontjából a lehető legrosszabb véget ért: Stroll mellett Lando Norris is elé került, így csak a 8. hely jutott neki. „Frusztráló, hogy pozíciót veszítettem Landóval szemben. Úgy vélem, egyet vissza fogunk kapni, de bosszantó így befejezni egy versenyt” – mondta az ausztrál, akinek számítása nem jött be Stroll felmentésével.

Ricciardo egyébként úgy vélte, az jelenthette volna a büntetés alapját, hogy Stroll is elhagyta a pályát. „Ha úgy tol le, hogy ő közben a pályán marad, akkor azt mondom, blokkolnom kellett volna őt. De amikor mindkettőnket lekényszerít a pályáról, az nem is manőver” – érvelt.

A hétszeres futamgyőztes legnagyobb problémáját az jelentette, hogy nem működött igazán a taktikája. A kevés közepes gumin rajtoló egyike volt, ám ebből nem tudott előnyt kovácsolni. „A közepesen egészen jók voltunk, aztán a kerékcsere után volt pár gondunk, és a lágy gumi sem úgy működött, ahogyan vártuk. Ennek ellenére tudtam tartani Lance-t, csak két körrel a vége előtt elfogyott.”

A másik Renault-val eközben Esteban Oconnak föl kellett adnia a versenyt. Az ok hasonló volt, mint egy héttel korábban Ricciardónál: gondok a Renault hűtésével.