×

F2: Mazepin magabiztos győzelmet aratott a főfutamon

Magabiztos orosz győzelmet hozott az F2-esek első silverstone-i viadala; ezt olvasva a szezon eddigi alakulását látva sokan arra gondolnának, újra a pontversenyt vezető Robert Shwartzman diadalmaskodott, ő azonban pontot sem szerzett. A versenyt a honfitárs, Nikita Mazepin nyerte!

Nikita Mazepin (Kép: XPB)
Még el sem indult a futam, máris szemtanúi lehettünk egy drámai eseménynek, a második rajtkockát megszerző, és a bajnokságban is második helyen álló, a nagy rivális, Shwartzman gyengélkedése miatt a szombatnak komoly reményekkel nekivágó Callum Ilott autója a rajtrácson ragadt – bár a gép később „életre kelt”, a fiatal brit csak a boxutcából vághatott neki a futamnak…

Az élről rajtoló Felipe Drugovich mellett tehát üres maradt egy kocka, a brazil azonban nem sokáig volt „magányos”, a közepes keveréken induló Mick Schumacher ugyanis remekül kapta el a rajtot, és nemcsak bevágott mellé, hanem le is hagyta ellenfelét.

Sokáig azonban a német sem tudott az élen maradni: az időközben a második helyre ugró Mazepin folyamatosan csökkentette lemaradását, a 8. körben pedig le is előzte a németet.

Az orosz innentől kezdve végig kontroll alatta tudta tartani a versenyt: néhány kör alatt kényelmes előnyre tudott szert tenni, amit a futam végén lágy gumira váltó riválisok sem dolgoztak már le, így az F3 korábbi ezüstérmese megszerezte első F2-es győzelmét. Két héttel azt követően, hogy a Hungaroringen – szintén a főfutamon – először állhatott dobogóra.

Noha Mazepin magabiztosan haladt az élen, a futam szerencsére nem fulladt unalomba, mögötte ugyanis nagy csata zajlott a dobogós helyezésekért is. Ezt a csatát végül Guanyu Zhou „nyerte”, vagyis ő lett a második, miután remekül végig tudta vinni a hosszú első etapos taktikát: kemény gumikon kezdett, majd az utolsó körökre fölkerültek autójára a lágyabb keverékek, melyeken több ellenfelet is levadászott.

Szintén látványos hajrá után került be a legjobb három közé a Red Bull védence, Yuki Tsunoda is, aki az utolsó körben előzte le a Renault-junior Christian Lundgaardot.

A dánt a futam egyik hőse, a boxból startoló Ilott követte! A brit felzárkózásával nemcsak megmentette hazai versenyét, hanem a bajnokságban is jobb helyzetbe hozta magát, hátrányát ugyanis nyolcpontosra csökkentette Shwartzmannal szemben (az orosz a futamon sem tudott sokat javítani, csupán 14. lett).

Az első helyről induló Drugovitch végül csak hetedik, a rajt után vezető Schumacher – aki a kiállások után több pozíciót is veszített a lágy gumin érkezőkkel szemben – pedig csak kilencedik lett. Kettejük közé Dan Ticktum fért be, aki holnap (amennyiben változatlan marad a verseny végeredménye) az élről vághat majd neki a sprintfutamnak (M4 Sport, 13:30).

Kép: F2