×

F3: Győzelmet ért Lawson erős kezdése a kaotikus főfutamon

Eseménydús futammal indult a Brit Nagydíj szombati programja: az F3-asok versenye egy elképesztő test-test elleni csatát, több balesetet és egy meglehetősen furcsa végjátékot hozott. A győzelmet a kaotikus viadalon remekül kezdő, majd tökéletesen védekező Liam Lawson szerezte meg.

XPB_1045445_HiRes Liam Lawson (Fotó: XPB)
A Red Bull-junior Lawson a második helyről vághatott neki a silverstone-i főfutamnak, az első kör végén azonban át tudta venni a vezetést Logan Sargeanttől egy, a Stowe kanyarban bemutatott előzéssel. Miután előnyét – egy rövidebb virtuális biztonsági autós fázis után – a hatodik körben már egy másodperc fölé tornászta, úgy tűnt, könnyed győzelmet is arathat…

Később mégis oda kellett tennie magát, hogy megvédje elsőségét, amit nem az első helyről rajtoló Sargeant, hanem a harmadikról induló, a csapattársát időközben leelőző Oscar Piastri kezdett egyre komolyabban veszélyeztetni.

Miután a pontverseny éllovasa a második helyre ugrott, néhány kör alatt megfelezte Lawson előnyét, a 11. fordulóban pedig támadásba is lendült. A Stowe-nál kívülről próbálta lehagyni ellenfelét, aki azonban keményen odatette magát, és védte pozícióját – nem csak a szóban forgó kanyarban, hanem a következő három-négyben is, melyeken „kéz a kézben” száguldottak át riválisával.

Később kiderült, a rajt utáni előzés mellett ez volt a verseny kulcsmomentuma, Piastri ugyanis hiába tűnt gyorsabbnak, a futam második felében már nem próbálkozhatott, a biztonsági autót ugyanis két alkalommal is pályára küldték.

 Először Bent Viscaal és Jack Doohan ütközése miatt, majd Oli Caldwell hatalmas bukása után. Caldwell a csapattárssal, Max Fewtrell-lel küzdött, az összecsapás során pedig a két autó összeért, Caldwell megpördült, autóját pedig nagy sebességgel eltalálta a hátulról érkező Lukas Dunner. Az ütközés ijesztő volt, de szerencsére mindkét résztvevő megúszta komolyabb sérülés nélkül.

A pálya azonban tele volt törmelékkel és olajfoltokkal, így a biztonsági autó már nem engedte el a mezőnyt. Egy furcsa momentumnak azonban így is szemtanúi lehettünk: a versenyzők az utolsó körben nem a célegyenesen haladtak át, hanem a boxutcába irányították őket, és mivel erről feltehetően az utolsó pillanatban szóltak, kisebb káosz alakult ki: Lawson egy bóját eltalálva vágott át gyorsan a boxutcába, a futam végén pedig a dobogósok is csak találgattak, vajon valóban véget ért-e a viadal, levehetik-e sisakjaikat.

Miután lenyugodtak a kedélyek, és a versenyzők megkapták a választ, a futam véget ért, Lawson és csapata elkezdhette az idei második futamgyőzelem ünneplését. Rájuk is fért már ez a siker, az előző három versenyen ugyanis a fiatal versenyző háromszor esett ki technikai hiba miatt, ráadásul rendre pontszerző, dobogó közeli helyekről.

Noha győzelmi esélyeit elvették a biztonsági autós fázisok, bosszankodni Piastrinak sem kellett, hiszen ismét ott volt a legjobb háromban, ezzel pedig tovább növelte előnyét a bajnokságban: már 25 egységgel vezet a most harmadikként célba érkező Sargeant előtt. A harmadik helyre ugró Lawson lemaradása már 44 pont…

Kép: F3