×

F3: Smolyar nyert, de vizsgálják!

Az ART versenyzője, Alexander Smolyar nyerte az F3-asok silverstone-i sprintversenyét, miután hosszú körökön át sikeresen védte pozícióját David Beckmann-nal szemben, az oroszt azonban szabálytalan védekezés miatt vizsgálják. A pontversenyt vezető Oscar Piastri kiesett a vasárnapi viadalon.

XPB_1045425_HiRes Alexander Smolyar (Fotó: XPB)
Miután a szombati főfutamon 10.-ként zárt, Smolyar indulhatott az élről az F3-as sprintversenyen, pole pozícióját pedig győzelemre is tudta váltani, miután sikeresen (de egyelőre kérdéses, a szabályoknak megfelelően-e) ellenállt a jóformán az egész verseny során mögötte loholó Backmann támadásainak.

A német főleg az újraindítás (Igor Fraga balesete miatt a futam elején pályára küldték a biztonsági autót) után tapadt riválisára, támadási közelségbe viszont csak néhány alkalommal került.

A legjobb esélyt a 15 kör hozta számára: a Stowe-ban próbált előzni, Smolyar azonban visszaverte a támadását. A védekezés során azonban többször is irányt váltott, amit a versenybírák is észrevettek; emiatt (valamint több hasonló manőver miatt) vizsgálják most az oroszt.

Smolyar előnye a célban végül mindössze 7 tized volt, Backmann tehát az utolsó pillanatokig küzdött, hogy támadási közelségbe kerüljön, és manőverezhessen, de végül be kellett érnie a második hellyel. Őt a második F3-as dobogóját szerző Clément Novalak követte, aki tehát pezsgőzéssel ünnepelhetett hazai versenye végén (ő volt az egyetlen brit, aki a hétvégén dobogóra állhatott).

Negyedikként Alexander Peroni ért célba, két Prema-versenyzőt, Frederik Vestit és Logan Sargeantet megelőzve. Az amerikai egyébként hét pontot – kettőt azzal nyert, hogy megfutott a verseny leggyorsabb körét – hozott a tabellát vezető csapattárson, Oscar Piastrin, aki katasztrofális futamon van túl.

Az ausztrált már az első körökben leszorították a pályáról, ezzel pedig visszaesett a 15. helyre, az újraindítást követően pedig fel is adta a versenyt. Előnye most 18 pont amerikai riválisával szemben.

Kép: F3