×

F2: A premások ütközése után Tsunoda nyerte a sprintversenyt

Gyümölcsöző volt Carlin japán versenyzőjének taktikus versenyzése: Mick Schumacher és Robert Shwartzman ütközése után az addig is higgadtan, kivárásra játszó Yuki Tsunoda került az élre Silverstone-ban, ahol aztán pályafutása első győzelmét is megszerezte.

XPB_1048814_HiRes Yuki Tsunoda (Fotó: XPB)
Ismét a gumiké volt a főszerep Silverstone-ban, ahol már a sprintfutam kezdete előtt elhangzott, kulcsfontosságú lesz, hogy a versenyzők életben tudják tartani őket, a vasárnapi viadalon ugyanis nincs kötelező kiállás, vagyis a mezőny – ha nem jön közbe semmi váratlan – egy garnitúrával teljesíti a távot.

Kiemelte ezt a Red Bull junior Yuki Tsunoda is, aki az eddigi tapasztalatok alapján arról beszélt, óvatosan kell majd mennie, a verseny elején pedig kivárásra kell autóznia, hogy elég gumija maradjon az utolsó körökre.

A japán ennek megfelelően versenyzett: folyamatosan tapadt az élen álló Robert Shwartzman és Mick Schumacher kettősére, manővert azonban nem erőltetett, hogy tartalékoljon a véghajrára. Az élet azonban úgy hozta, hogy a futam végén sem kellett manővereznie, a Prema versenyzői ugyanis (akik a borzalmas silverstone-i hétvégéik után végre kettős győzelmet szerezhettek volna) utat nyitottak előtte a győzelemhez.

Schumacher a tizenkilencedik körben szánta el magát az előzésre, és véghez is vitte a manővert, ám annak lezárásakor bevágott a csapattárs elé, eltalálva ezzel az orosz első vezetőszárnyát… az ütközésen a vétlenebb fél, Shwartzman bukott többet, ő ugyanis a pontzónából is kikerült (csak 13. lett), míg a német a dobogón maradt, másodikként ért célba.

Az esetet a versenybírák is gyorsan kivizsgálták, hibást pedig nem hoztak ki, így Schumacher megtarthatta a második helyet, amit szimpatikus módon nem ünnepelt az eredményhirdetés során, sőt csapatrádióján is elnézést kért az ütközésért, ami fontos pontoktól fosztotta meg csapattársát.

Shwartzman számára ugyanis a mai verseny remek alkalom lett volna a visszazárkózásra, azzal viszont, hogy pont nélkül maradt, hátránya tovább nőtt Callum Ilott-tal szemben: a brit hatodik lett, négy további egységgel növelte tehát előnyét, ami most 19 pont a mai futamon szintén nullázó (defekt miatt hátraeső) Christian Lundgaarddal és 21 Shwartzmannal szemben.

Az első győzelmét ünneplő Tsunodát és a visszafogottan pezsgőző Schumachert a főfutam után ismét az első három között záró Jack Aitken kísérhette föl a dobogóra. Negyedikként Louis Delétraz ért célba, ötödikként Guanyu Zhou, a pontszerzők listáját pedig Dan Ticktum és Nikita Mazepin tette teljessé.

Kép: F2/Twitter