×

Egy időre lemond az Indy 500-ról Alonso az F1 miatt

A Forma–1-es visszatérése miatt egy jó időre jegeli az Indy 500-as versenyt az azon idén még induló Fernando Alonso.

Fernando Alonso (Fotó: Fernando Alonso/Twitter) Fernando Alonso (Fotó: Fernando Alonso/Twitter)
A jövő hétvégén kerül sor a világjárvány miatt elhalasztott idei Indy 500-as versenyre, melyen Fernando Alonso harmadszor próbálkozik a „tripla koronához” szükséges utolsó győzelem megszerzésével. Hogy lesz-e esélye a sikerre, arról a hamarosan kezdődő felkészülés alapján talán pontosabb képet kapunk, az viszont máris eldőlt, hogy az eredménytől függetlenül a spanyolnak egy ideig biztosan a mostani lesz az utolsó próbálkozása a Brickyardon.

A Renault júniusban jelentette be, hogy a kétszeres világbajnok 2021-ben visszatér a Forma–1-be. Kétéves szerződése legalább 2022-ig a királykategóriához köti, és ezzel az egyéb kategóriákban való szereplés nem lesz opció számára. Annak ellenére sem, hogy a mostani Indy 500-as csapatát, a McLarent irányító Zak Brown nemrég tisztázta, részéről nem jelentene akadályt a 2021-es amerikai vendégszereplésben, hogy a spanyol a Renault versenyzője lesz az F1-ben.

„Úgy vágok neki ennek a versenynek, hogy tudom, a következő két évben nem lesz módom részt venni rajta” – jelentette ki Alonso egy online sajtótájékoztatón. „Ha szerepelni akarnék, ki kéne hagynom az időmérős hétvégét, és jövőre az F1-ben már nem a McLaren tagja leszek. Szóval ez sehogy sem működne. Tudom, hogy legalább két évig nem leszek itt ezen a versenyen.”

Az Indy 500 időmérőjének kihagyása önmagában még nem jelentene megoldhatatlan akadályt. Brown mutatott rá, hogy a versenyen az autók és nem a versenyzők kvalifikálnak, így akár lenne lehetőség arra, hogy az F1-ben versenyző Alonso helyett valaki más kvalifikálja a gépét a viadalra, melyen aztán már a spanyol versenyezne. Szavaiból viszont kivehető, a Renault tagjaként erre nem lesz módja.

Fernando Alonso (Fotó: Fernando Alonso/Twitter)

Fernando Alonso (Fotó: Fernando Alonso/Twitter)„Pillanatnyilag így áll a helyzet. De most itt vagyok, készen állok arra, hogy kiélvezzem az eseményt, hogy a legjobb formámat nyújtsam, és segítsem a csapatot, amennyire csak lehet. Meglátjuk, hogy a jövőben milyen lehetőségek adódnak. Ha egy nap megnyered a versenyt, talán új lehetőségek is nyílnak előtted, más dolgokra.”

Alonso az Arrow McLaren SP színeiben másodszor vág neki az indianapolisi versenynek. Tavaly szégyenszemre kvalifikálni sem tudta magát a felkészületlen csapat, ám idén teljesen más a helyzetük. Egy helyett már három autójuk áll rajthoz, két csapattársa, Patricio O’Ward és Oliver Askew pedig teljes Indycar-szezont fut velük. „Le vagyok nyűgözve” – mondta csapatáról. „Figyeltem, hogyan teljesített eddig a csapat, és lenyűgöztek. Ez a két fiatal versenyző rendkívül tehetséges és bátor, a csapat számára nagy lökést ad a jelenlétük. Új ötletekkel állnak elő, és már alig várom, hogy velük dolgozzak! De tisztában vagyok vele, hogy talán nem tartozunk a favoritok közé, mivel nem vagyunk olyan tapasztaltak.”