Musorujsag
Élő Eredmények

„Egyszerűen nevetséges” – a résztvevők az időmérős káoszról

„Egyszerűen nevetséges” – a résztvevők az időmérős káoszról

F1, Motorsport
Meglovagolni akarta a káoszt, de maga is a részese lett: George Russell szerint nevetséges volt ami a monzai időmérő első felvonásában zajlott a pályán.

Mindenki a múlt évi Olasz Nagydíj kvalifikációjának végjátékáról beszélt az idei monzai hétvége felvezetéseként, az FIA még tenni is próbált a hasonló jelenetek elkerüléséért, ehhez képest már a Q1 elhozta az újabb kaotikus helyzetet. Az utolsó gyorskörökre készülődve a mezőny második fele talált egymásra, és a folyamatos helyezkedés, valamint többek lassú tempója oda vezetett, hogy a tömeg tagjainak többsége nem tudott javítani legjobbján.

Az idei 6. Q2-es továbbjutására pályázó George Russell már a csapatrádión szitkozódott. „Fiúk! Ugyan már! Nekünk kéne előnyt kovácsolnunk ezekből az elcseszésekből, nem nekünk kéne elcsesznünk” – szólt csapatának. Arra utalt ezzel, hogy már a célegyenes végén elszállt az esélye a jó körre, mivel előtte Esteban Ocon és Kimi Räikkönen vívott egymással, és neki közben a versenyívről is le kellett térnie. A rosszul vett első sikánban egyúttal Sebastian Vettelt is sikerült annyira föltartania, hogy a német vele együtt kiessen a Q1-ben.

„Nevetséges volt” – jelentette ki Russell a történtek után. „Egyszerűen nevetséges! Nem tudom, mi történt. Mindenki ugyanazon a helyen akarta tudni az autóját, ilyenkor elkerülhetetlen az ilyen. Baleset lehet belőle. Mindenki próbált előzni vagy védekezni. Az elöl lévők lassítottak, és mindenkit föltartottak maguk mögött. Nevetséges! Frusztráló ez, mivel mi akarunk előnyt kovácsolni mások hibájából. Egyértelműen elérhető lett volna a Q2.”

Kimi Räikkönen és George Russell csatája (Fotó: XPB)

Noha az FIA időlimitet vezetett be a felvezető körökre, hogy megakadályozza a túlzott lassítást, Russell szerint ezzel csak rontott a helyzeten. „Ez pályaspecifikus: mindenki szélárnyékot akar. Hogy mit csinálnak, nem tudom. Van egy limitidő, de ez talán csak rontott a helyzeten, mert mindenki attól félt, hogy túllépi, és próbál előzni. Az utolsó kanyarba érve olyan volt, mintha egy Indy 500-as újraindításon lennénk…”

A brit kicsit a csapatára is neheztelt, amiért a legnagyobb forgalomba küldte őt. „Ezek nevetséges körülmények voltak, és mi a közepén találtuk magunkat. Mi vagyunk a leglassabb csapat, és voltak már hihetetlen szombatjaink, de szükségünk van a rendkívüli körülményekre ahhoz, hogy lehetőséget kapjunk.”

„Az egész azzal kezdődik, hogy mindenki egyszerre megy ki a boxból. Nem akarok mutogatni senkire, mindenki egy hajóban evezett. Nem tudom, miért kell minden csapatnak azonos időben a pályára küldenie az autóját. Ilyenkor pontosan erre lehet számítani.”

George Russell (Fotó: XPB)

A forgalmi dugó már a harmadik szabadedzésen is előidézett meleg pillanatokat: Lewis Hamiltonnak a füvön kellett kikerülnie az előtte lassan haladó ellenfeleket az utolsó egyenesben. „Talán a konstruktőri bajnoki sorrendben kéne kimenni, és hagyni egymás között öt másodpercet” – javasolta Russell, megfeledkezve arról, hogy ez esetben mindig az első pályára hajtó kerülne hátrányba a szélárnyék hiánya miatt. „Ez nagyon pályaspecifikus dolog. Mindenki a szélárnyékra megy, senki sem akar elöl lenni. Én próbáltam áthámozni magam, de senki sem akar egy Williams mögé ragadni, mert utolérnek a kör végére. Emiatt mindenki blokkolt engem. Előbb-utóbb baleset lesz ebből. Az egész komikus volt” – füstölgött a tehetség.

 

Räikkönen: Senki nem csinált rosszat

A williamsesnél melegebb pillanatokat élt át a kavarodásnál Kimi Räikkönen, aki a Curva Grande után – már a gyorskörükön – annyira ráfutott Esteban Oconra, hogy majdnem nekiment hátulról. A francia blokkolta előtte az utat, és ezzel el is rontotta a finn körét.

Räikkönen nem győzött dühöngeni a manőver után, ám az autóból kiszállva már higgadtabban beszélt arról, hogy az FIA vizsgálatot indított az incidens miatt. „Nem tudom, mit akarnak vizsgálni. Engedélyezett számunkra, hogy versenyezzünk. Ő leszorított, de nem is tudom. Végső soron senki sem csinált semmi rosszat, csak próbáltuk elkezdeni a körünket, közel egymáshoz. Ez néha megtörténik” – fogalmazott.

Ocon hangsúlyozta, nem volt más választása, mint feltartani Räikkönent. „Mozgalmas volt. Ezzel  a deltaidős új szabállyal inkább volt ez verseny, mint időmérő…” – kritizált a francia. „Én Kimi előtt hajtottam ki, és így is akartunk indulni. Ő támadott, és túl közel került. Ha megelőz, akkor mindkettőnk körét tönkreteszi. Nem sok mindent tehettem volna” – védekezett.

A Q1-ből végül Ocon és Räikkönen is továbbjutott, előbb a 12., utóbbi a 14. rajtkockát szerezte meg.

Borítókép: Kimi Räikkönen és Esteban Ocon majdnem-ütközése (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak