Musorujsag
Élő Eredmények

Lewis Hamiltoné az első mugellói pole!

Lewis Hamiltoné az első mugellói pole!

Boxutca
Valtteri Bottas esélyét Esteban Ocon kicsúszása vette el, pedig a Mercedesek között végig ezredek döntöttek...

53 ezred! Ennyi kellett csupán, hogy a mennyből a pokolba kerüljön az Alpha Tauri versenyzője, a legutóbbi futam győztese, Pierre Gasly – aki idén először kiesett a Q1-ben. A gödörbe a ferraris Sebastian Vettel lökte bele, aki olyannyira nem volt biztos a dolgában, hogy kissé unottan megkérdezte a rádiójában, hogy továbbjutott-e. „Tovább” – jött a válasz, mire a négyszeres világbajnok csak annyit mondott: „ah, oké”.

Kevesen vannak most a mugellói versenypályán, akik nem mosolyogva mennek körbe, de Sergio Pérez mellett Sebastian Vettel valószínűleg ilyen. Előbbi még maradena, utóbbi már rég távozna – ünnepelt csapatától.

Meglepetésre a williamses George Russell is kiesett. Kis hibát vétett legfontosabb körén, ami megpecsételte sorsát.

Ezt a pillanatot valósínűleg nem akarja újra és újra felidézni Gasly. (Twitter/F1)

A Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas viszont ott folyatta, ahol legutóbb abbahagyta. Az élen.

A második szakasz rögtön váltást hozott, de csak 13 ezrednyi különbséggel, viszont Lewis Hamilton elsőségével, ami Verstappent a pillanatnyi 3. helyre szorította. És elhozta Vettel számára szinte láthatóan oly’ áhított búcsú pillanatát. Legalábbis mára. A csapattárs a hétvégén már stabilizálódott 5 tizeddel pedig hozott egy 8. helyet.

Mintha Sebastian Vettel már egészen máshol járna… – Batchelor / XPB Images

A hétvégén egy versenyző úgymond jubilál. Kimi Räikkönen az, aki ezen a pályán mintha megtáltosodott volna. Mintha a 20 évvel előtti lehetőség, amit a Saubertől kapott, egy kis plusz energiát adott volna a talán az F1-ből kiszálló félben lévő korelnök versenyzőnek. Bár kiesett, de így is az egyik Ferrari előtt végzett.

Kiesett Gasly csapattársa, Danyiil Kvjat is, aki Russellhez hasonlóan hibázott a legfontosabb pillanatban, de ő egy kicsit látványosabbat. Bár csak egy kicsit tért le a pályáról, jó nagy port kavart, hiszen Mugello azonnal büntet, ha letérsz az ideális ívről. Ő pedig letért, és ezzel veszett minden esély.

Az utolsó pillanatok hoztak egy csapaton belüli csatát is. Lando Norris állt a veszélyes 10. helyen, miközben márkatársa, Carlos Sainz a kieső zónában volt, viszont egyben a pályán is. Valószínűleg körmüket rágták a két versenyző saját, elkülönített társai, akik közül végül a spanyol versenyző mellett dolgozók örülhettek. Sainznak sikerült fordítania és míg ő továbbjutott, Norris kiesett.

Carlos Sainz döntött Lando Norris sorsáról – Batchelor / XPB Images

Pokoli gyors, 1:15.144-es idővel nyitotta az utolsó szakaszt Lewis Hamilton. Közvetlen utána 6 százados lemaradást hozva érkezett Bottas, aztán pedig az egészen idáig közvetlen közelben lévő Verstappen 4 tizedes távolságba került.

Ha már ide visszakapaszkodott a hatszoros világbajnok, nem is engedte ki a kezéből az irányítást, hiszen ma pole-t szerezni, az egyenlő egy újabb fejezettel a történelemkönyvben.

Kijött a bokszból és rögtön megfutotta a pole-kört – (TwitterF1)

Az első Toszkán Nagydíjon Lewis Hamilton indulhat az élről!

A történelemkönyvekbe nem fog bekerülni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyébként a hétvégén folyamatosan az élen végző Valtteri Bottas utolsó körét meg kellett szakítania, miután éppen előtte csúszott ki a renault-s Esteban Ocon. Hogy e nélkül meg tudta volna-e szerezni a pole-t a finn, soha nem tudjuk meg, arra viszont választ kaptunk, hogy a Red Bull továbbra sincs közvetlenül a Mercedes nyomában.

Elsőre csak egy kicsúszás, de komolyan beleszólhatott a pole eredményéről – (Twitter/F1)

Viszont kettős Mercedes első sort kettős Red Bull második követhet, miután Verstappen mögé Alexander Albon állhat majd fel vasárnap. Kettejük között ugyanannyi a különbség, mint Verstappen és a mercedesek között – négy tized körül.

Valójában Max Verstappen és Alexander Albon nincsenek ennyire közel egymáshoz – Batchelor / XPB Images

Jó hír a Ferrari számára, hogy az egyetlen állva maradt olasz gárda versenyző rögtön a legjobb négyes után vonulhat majd fel. Charles Leclerc már 1 másodpercen kívül van, de ezzel együtt az ötödik hely nagyon szépnek tűnik a jelenlegi helyzetben.

Hogy ebből mit tud kihozni a monacói születésű versenyző, vasárnap kiderül, 14:30-kor mi már kezdünk is az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

További tartalmak