×

Még idén autóba ültetné a „vérszagot megérző” Alonsót a Renault

A fiatal versenyzők tesztjét szeretné felhasználni a Renault arra, hogy Fernando Alonso még idén az F1-es autójukat vezethesse.

Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA)
Két év kihagyás után 2021-ben visszatér a Forma–1-be Fernando Alonso. A jövőre már Alpine néven versenyző Renault-val írt alá többéves megállapodást, és miután egyéb versenytevékenységei az év másik felében már nincsenek, most teljes erejével az új projektre fókuszál. Korábban azt mondta, mielőbb megkezdené a munkát a Renault-val, ezért jó esély van rá, hogy már idén két versenyre ellátogat, ám vezetni nem fog, csupán a garázs vendégeként szemléli a gárda működését, és ismerkedik a jövőbeli kollégákkal.

A Motorsport beszámolója szerint azonban talán így sem kell a 2021-es előszezonig várnia arra, hogy újra F1-es autót vezessen. Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke megerősítette, tárgyalnak az FIA-val arról, lenne-e módjuk az alapvetően félig a fiatal versenyzők számára kiírt, félig gumitesztként szolgáló év végi abu-dzabi teszten bevetni a kétszeres világbajnokot, akinek a pénteki szabadedzéseken való szereplése nem téma. „Eredetileg úgy volt vele, vezet, amikor vezet, de mostanra úgy érzem, nagyon szeretné már kipróbálni az autót, akár a jelenlegit is. Szóval keressük rá a lehetőséget, de még minden képlékeny” – magyarázta a francia csapatfőnök.

Hozzátette, ismerkedésre van szükségük, és azt nem a nagy nyilvánosság előtt akarják megtenni, ezért nincs szó a szabadedzéseken való bevetéséről. „Nem szabadedzésekről beszélek, mivel arra nincs szüksége. Nem kell kitennie magát ennek, inkább csak egy olyan alkalomra lenne szükségünk, ahol megtehetnénk az első lépéseket. Viszont szeretnénk az autónkban látni őt, mivel úgy érzem, éhezik már erre.”

Fernando Alonso (Fotó: Fernando Alonso/Twitter)

Fernando Alonso (Fotó: Fernando Alonso/Twitter)Az év végi abu-dzabi teszt kézenfekvő lehetőségnek tűnne, csakhogy a rendkívüli szezonban változtak a szabályai. Az évközi tesztek, amelyeken a csapatok a fiatal versenyzőknek biztosítanának lehetőséget, idén elmaradtak, így e lehetőséget a szezonzáró gyakorláson kell megadniuk az utánpótlásnak. Rajtuk kívül azonban csak aktív versenyzők tesztelhetnek, mivel a körözés a Pirelli gumitesztje is lesz, és a gyártónak szüksége van az ő közreműködésükre. Külsős versenyzők részvétele csak az FIA külön engedélyével lehetséges, és mivel Alonso se nem fiatal reménység, se nem aktív versenyző, meg kell kapnia ezt az engedélyt.

„Meglátjuk, lehetséges lesz-e a mostani tesztszabályok mellett.. Egyeztetünk erről az FIA-val” – erősítette meg Abiteboul.

Végül hozzátette, Alonso azért is akar annyira megismerkedni a mostani autóval, mert a Renault idei fejlődését látva úgy érzi, mégsem kell teljesen lemondania a 2021-es évről, hogy kizárólag a 2022-es szabályváltozásokra fókuszáljanak, szerinte már az első közös évükben is elérhetnek szép eredményeket. „Eleinte csak a jövő érdekelte, és úgy volt vele, hogy tegyük oda magunkat 2022-ért, és felejtsük is el, írjuk le 2021-et. De mivel látja, hogy érdekes csatákat kezdünk vívni a pályán, Fernando megérezte a vérszagot – pozitív értelemben. Szeretné felmérni, hogy lehet-e keresnivalója.”