×

Brawn: Csak az hitte megvetendőnek Schumachert, aki nem ismerte

Félreértett személyiségnek tartja a vele évtizedeket dolgozó Ross Brawn Michael Schumachert. Egy új dokumentumfilmben beszélt a rekordbajnok valódi énjéről.

Formula 1 Grand Prix, England, Podium 2004, Silverstone (Fotó: xpbimages.com)
Versenyzőként megosztó karakter volt Michael Schumacher: rengetegen imádták, de sokan gyűlölték is. Pályafutását a sok dicsőséges mellett pár sötét pillanat jellemzi, utóbbiak alapján kritikusai meg is bélyegezték őt. A vele gyakorlatilag egész karrierje alatt együtt dolgozó Ross Brawn most a brit Sky Sports által készített új dokumentumsorozat, a Race to Perfection (Verseny a tökéletességig) epizódjában igyekezett ledönteni a németről élő téves képet.

A ma már a Forma–1 sportigazgatójaként tevékenykedő brit szakember szerint sokan változtatták meg a véleményüket a németről, amikor személyesen megismerték. „Ő egy eléggé félreértett karakter volt. Nem tudom, hogy tetszett-e neki az a kép, amit kreált, mert sok tekintetben egy egészen megfélemlítő karakternek számított. Viszont ha személyesen is ismerted őt, éppen az ellenkezőjét láttad: egy nagyon megnyerő és személyes embert. Sokszor előfordult, hogy amikor bemutattam őt olyan embereknek, akik a találkozásuk előtt aljasnak és borzalmas személyiségnek tartották, a megismerése után teljesen megváltoztatták a véleményüket. Nagyon sokszor történt meg ez, mivel volt a versenyző Michael a pályán, és volt az ember Michael, a pályán kívül” – mesélte.

Brawn szerint Schumacher valódi személyiségéről mindent elmond, hogy a vele dolgozók soha nem panaszkodtak rá. „Nem ismerek olyat, aki együtt dolgozott vele, és egy rossz szót is mondott volna rá. Sokan, akikkel versenyzett, más véleményen voltak, de akik ismerték, akik együtt dolgoztak Michaellel, sosem voltak róla rossz véleménnyel, mivel annyira tisztességes, elkötelezett és emberi volt. Nagyon erős tagja volt valamennyi csapatnak, amelynél megfordult, és tragikus, ami vele történt, de ő egy szeretni való ember” – magyarázta a Schumacherrel a Benetton és a Ferrari technikai igazgatójaként, valamint a Mercedes csapatfőnökeként is együtt dolgozó brit mérnök.