Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Schumacher nyert, és növelte előnyét a bajnokságban

F2: Schumacher nyert, és növelte előnyét a bajnokságban

Boxutca
A harmadik helyről induló Mick Schumacher nyerte az F2-esek oroszországi főfutamát jó rajtjának és egy bátor előzésnek köszönhetően. Győzelmével a német tovább növelte előnyét Callum Ilott-tal szemben, aki végül csak harmadikként ért célba.

Tegnapi domináns teljesítményüknek köszönhetően a Carlin versenyzői foglalhatták el az első rajtsort az F2-esek oroszországi főfutamán: az élről Yuki Tsunoda, a második helyről pedig Jehan Daruvala indulhatott. Mögülük a pontverseny két éllovasa: Mick Schumacher és Callum Ilott.

Tudva, hogy az orosz pályán nem „életbiztosítás” a pole pozíció, a hosszú célegyenesben ugyanis remekül ki lehet használni az elöl haladó szélárnyékát, Tsunoda nem lehetett teljesen nyugodt, rajtja azonban remekül sikerült, hiszen le tudta védeni pozícióját, és a mezőny élén maradhatott. Jól indult Schumacher is, aki már a startnál lehagyta Daruvalát. Ilott eközben tartotta a negyedik helyet.

Az élen haladók között az első szakaszban (vagyis a kerékcserékig) nem történt pozíciócsere, helyezésükre pedig ekkor úgy tűnt, azok az üldözők jelenthetik majd a legnagyobb veszélyt, akik közepes keveréken indultak, és hosszan elnyújthatják majd az első etapokat.

Közülük Jack Aitken, Nikita Mazepin és Guanyu Zhou volt a legjobb pozícióban, hiszen közvetlenül ott voltak az élen álló négyes mögött, az alternatív taktika azonban most nem működött; részben azért, mert az említett hármas szinte folyamatosan csatában volt egymással, ezzel pedig fontos másodperceket veszítettek Tsunodáékkal szemben.

Viszonylag gyorsan eldőlt tehát, hogy a cserék után Tsunoda, Schumacher, Daruvala és Ilott állhat majd vissza az élre, és döntheti el a futamgyőzelem sorsát. A kulcsmomentum ebben a csatában az alternatív taktikán lévők kiállásakor érkezett el, az addig két másodperccel vezető japán ugyanis utolérte őket, ezzel pedig némileg visszalassult és Schumacher támadási pozícióba került.

A lehetőséget pedig azonnal kihasználta: a célegyenes után egy látványos, bátor előzéssel mega mögé utasította Tsunodát, átvéve ezzel a vezetést, amit később már nem engedett ki a kezéből – folyamatosan növelni tudta előnyét!

Mögötte viszont több küzdelmet is láthattunk: Illott először Daruvalát előzte le (akit aztán a remekül hajrázó Luca Ghiotto is maga mögé utasított), majd Tsunoda mellett is elment, felzárkózott tehát bajnoki riválisa mögé. A futam legvégén viszont Tsunoda visszatámadott! Sőt, vissza is szerezte a második helyet Ilott-tól, akinek az utolsó pillanatokban Ghiottóval is meggyűlt a baja: kettejük között a befutónál mindössze 25 ezredmásodperc döntött! A brit javára.

Ilott tehát „csak” harmadikként ért célba, vagyis tíz pontot bukott Schumacherrel szemben, aki győzelmével tizennyolc egységnyire növelte előnyét a brittel szemben. Ami a többi kihívót illeti, a tabella harmadik helyén álló Christian Lundgaard már a rajt után kiesett (belekeveredett egy balesetbe), Robert Shwartzman pedig rengeteg időt és több pozíciót bukott egy elrontott kerékcserével, így ő is kizuhant a pontzónából. A dán lemaradása már 41 pont (ennyivel van most Schumacher mögött Tsunoda is, aki nagyot zárkózott ezen a futamon), az oroszé pedig 46.

 

Kép: F2
Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak