×

Amiért Alonso visszasétált az F1 résre nyitva hagyott ajtaján

Több kecsegtető ajánlata is volt, de Fernando Alonso mégis a Forma–1-es visszatérést választotta 2021-re. A spanyol As című lapnak elmagyarázta, miért fut neki még egyszer.

d2b9-e5f5-ca7a-4b629e9ac06e_6ae95ba064c5255b155c5e6be2a86833141c4e11 Fernando Alonso (Fotó: Renault)
Múlt pénteken mutatták be azt az új dokumentumfilmet, ami Fernando Alonso F1-es búcsúja óta eltelt időszakát, a különböző kategóriákban tett kitérőit örökítette meg. A filmben Alonso arról is beszélt, hogy hiába köszönt el a királykategóriától 2018-ban, rájött, valójában még nem állt készen arra, hogy végleg hátat fordítson az F1-nek.

„Amikor elhagytam az F1-et, a barátaim azt mondták: végre lesz időd azt csinálni, amit csak akarsz. Én viszont versenyezni akarok, folytatni a versenyzést. És ezt túlságosan is akarom ahhoz, hogy abbahagyjam. Nem tudom, mi van az ajtó túloldalán, és bár nem is ijeszt meg, de még nem állok készen arra, hogy megnézzem. Szükségem van arra, hogy kormányt ragadjak minden második héten” – mondta a filmben.

A spanyol As lapnak adott interjúban Alonso részletesen is beszélt arról, miért érezte úgy, hogy alá kell írnia a Renault-val (jövőre már Alpine) 2021-re, és miért választotta mégis az F1-et, amelytől úgy vált el két éve, hogy úgy érezte, az megcsalta, cserbenhagyta őt.

Fernando Alonso (Fotó: Renault)Egyéb ajánlatokból nem volt hiány. „Nagyon sokféle lehetőségem volt. Amikor elkezdtem más kategóriákban próbálkozni, sokan tettek nekem ajánlatot, mindenfélét. Például a NASCAR pár futamra, a Daytona 500-asra. Versenyezhettem volna a Forma–E-ben, a ralikrossz-világbajnokságban, raliban – sok ajánlatom volt” – mesélte.

Végül mégis az F1-es visszatérés lett belőle. „Amikor mindent latba vetettem a következő év kapcsán, az F1 tűnt a legvonzóbb lehetőségnek. A 2021-es visszatérés ötlete mindig is megvolt a szabályváltozások miatt. Nem igazán tudtam, mit éreznék az F1-ben annyi év után, aztán jött a világjárvány, a szabályváltozások 2022-re csúsztak, én meg elgondolkodtam, mit tegyek, hogy teljesítsek még egy évet távol az F1-től, vagy az már túl sok lenne távol tőle. Végső soron úgy döntöttem, hogy a legjobb, ha az F1-ben vagyok, így készülök fel 2022-re, és nem töltök túl sok időt távol.”

De volt még egy, a koronavírussal kapcsolatos szempont is, ami az F1 felé terelte Alonsót. „Emellett, hogy őszinte legyek, más kategóriák nem kínáltak akkora biztonságot számomra a világjárvánnyal szemben. A WEC egy kissé meggyengült a szponzoráció terén, futamokat töröltek. És más kategóriák is sokkal inkább fognak szenvedni, hiszen a többi sorozatnak kevesebb forrásból kell gazdálkodnia, eleve gyengébbek, ezért jobban megsínylik” – magyarázta.

Fernando Alonso (Fotó: Renault)A kétszeres világbajnok az F1-es búcsúja után nyilatkozataiban hol kizárta, hol lehetségesnek tartotta a visszatérést. Bevallása szerint legbelül mindig is lehetőségként számolt ezzel. „Nem tudtam, hogy vissza fogok térni, de azt igen, hogy ha megtenném, 2021-ben tenném, mert az előző két évben ugyanazokkal az autókkal versenyeznek, ami számomra nem vonzó. A szabályváltozások viszont fölkelthették az érdeklődésemet, ezért is írtam a McLarenemre azt, hogy ’Viszontlátásra’. Nem akartam végleg búcsúzni, és kilencvenöt százalékig csuktam csak be az ajtót, azt az öt százalékot nyitva akartam hagyni, hogy lássam, mit érzek később.”

Alonso az F1-től távol töltött időben sportautózott, versenyzett Indianapolisban és a Dakar-ralin, és úgy érzi, erősebb, jobb versenyzővé vált. „Igen, de nem tudom, hogy csak ezek a tapasztalatok eredményeztek-e javulást. Még ha nem is foglalkoztam volna ezekkel, emberként akkor is fejlődik az ember, érettebbé válik. Ezek segítettek abban, hogy nem álltam le teljesen, de annyira különböznek az F1-től, hogy azt nem tudom, a vezetés szempontjából mennyit segítettek” – fogalmazott.

Fernando Alonso (Fotó: Renault)Hogy a második F1-es pályafutása meddig fog tartani, azt még nem tudja. Azt már jelezte, hogy újra nyerni szeretne, ezért vállalta a visszatérést. A harmadik bajnoki címének megszerzése kapcsán viszont ezúttal óvatos. „Szeretném azt mondani, hogy igen, ezért jöttem vissza, de tisztában vagyok a korlátokkal, különösen a 2021-esekkel. 2022-ben változások lesznek. A Renault, a Red Bull, a Ferrari, az Aston Martin mind úgy gondolja, hogy ez lesz az az év, amelyben minden megváltozik, amely forradalmasítja az F1-et. Remélem, így is lesz. De azt senki sem tudhatja, hogy mi fog történni, és én nem akarok célt kitűzni a visszatérésemhez, mert nem akarok végül rossz szájízzel távozni.”

„Csupán azért térek vissza az F1-be, mert szeretek vezetni, és mert erre a sorozatra van a legkisebb hatása a világjárványnak. Egy olyan csapathoz térek vissza, amely nagyon izgatottá tesz, amely számomra olyan, mint egy család. Boldogan térek vissza, felkészülten, a két év távollét alatt feltöltött akkumulátorokkal, és minden két hétben a világ legkifinomultabb versenyautóit vezethetem majd. Szóval emiatt térek vissza. És persze amikor kialszanak a lámpák, mindannyiunkból előjön a versenyző, aki nyerni akar, a dobogóért, a bajnokságért akar küzdeni. Mindent akarsz, de tudatában vagyok a korlátainknak, és annak, hogy milyen nehézségekkel nézünk majd szembe” – összegezte céljait és elvárásait.