Musorujsag
Élő Eredmények

Jövőre összeáll a Räikkönen, Schumacher páros?

Jövőre összeáll a Räikkönen, Schumacher páros?

Formula1.com, La Gazzetta dello Sport
Sajtóhírek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Kimi Räikkönen a Forma–1-es folytatás mellett dönt. Jövő évi csapattársa Mick Schumacher lehet?

Nagyon a figyelem középpontjába kerültek a Ferrari fiataljai az utóbbi időben. Amellett, hogy látványos bajnoki csatát vívnak a Forma–2-ben, a múlt héten a Ferrari 2018-as F1-es autóját tesztelték Fioranóban, miközben már az első F1-es szabadedzésükre készülnek. A Nürburgringen Mick Schumacher  az Alfa Romeóval, Callum Ilott a Haasszal fog tesztelni, míg Robert Shwartzman a szezonzáró abu-dzabi hétvégén a hírek szerint ugyancsak az Alfát vezetheti majd.

A Ferrari nem titkoltan az F1-be szánja mindhármukat, ám azt ők is elismerték, hogy ez egyszerre aligha fog menni. A kérdés most az, melyikük kaphatja meg elsőként a belépőjét.

Helyük nyilvánvalóan a Ferrari két partnercsapatánál lehet 2021-re, ám amíg az Alfa Romeo és a Haas nem határoz a terveiről, addig nekik is várniuk kell. Az Alfánál Frédéric Vasseur csapatfőnök korábban azt mondta, októberben merülnek el a versenyzőkérdésben. A híradások szerint Kimi Räikkönennek szeptember végéig kellett döntést hoznia, akar-e folytatást, és több forrás is arról számolt be, hogy a finn már eldöntötte, vagy legalábbis közel áll a döntéshez, hogy meghosszabbítja F1-es pályafutását.

Noha a 2007-es világbajnok a svájci Blick híradására reagálva Szocsiban kijelentette, még semmit sem írt alá, a Forma–1 hivatalos oldalának újságírója, Lawrence Barretto szerint erre sem kell már talán sokat várni. „A forrásaim azt mondják, most afelé hajlik, hogy még egy évig marad, és az Alfa Romeo a hírek szerint szeretné is ezt, mivel a finn újra és újra bizonyítja idén, hogy milyen fontos szerepe van az autó fejlesztésében, és a vörös-fehér autók javuló formát is mutattak az utóbbi időben bevetett sikeres újításokkal” – írta.

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo) Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

Vasseur már többször utalt rá, elsősorban Räikkönen szándékain múlik, lesz-e közös folytatás. „Együtt fogjuk megbeszélni a helyzetet. Nem ideális a mostani állapot, hiszen le vagyunk maradva, de úgy vélem, a motiváció nem egy verseny eredményének függvénye. Hamarosan leülünk, hogy kiderüljön, ő mit akar tenni, és én mit akarok. Fogunk megoldást találni” – fogalmazott.

 

Az F2-es szezonzáróig kivárnak Schumachernél?

Amennyiben Räikkönen valóban folytatja, egy kiadó ülése lehet az Alfának, arról pedig a partner Ferrari rendelkezhet. A vörösök dönthetnek úgy, hogy a csapatnál tartják Antonio Giovinazzit, de úgy is, hogy akadémiájuk egy másik tagjára cserélik őt. A Forma–2-es bajnokság éllovasaként erre most Mick Schumachernek van a legnagyobb esélye, és Barretto úgy tudja, az Alfa számára ő lenne az első számú opció.

Vasseur ugyanakkor még Giovinazzit sem írná le. „Igen, érdekel minket a Ferrari triója, de Antonio is a listánkon van. Egyeztetnünk kell vele, hogy mit szeretnénk tenni, valamint hogy mik a Ferrari tervei. Nem kapkodunk a döntéssel, az is fontos, hogy a fiatalok befejezzék a szezonjukat, még úgy is, hogy az utolsó két versenyük elég későn lesz (ti. november végén, december elején Bahreinben – a szerk.). Fontos, hogy teljes legyen a kép, és ne a szezon közepén egyeztessünk. A Ferrarinak három nagyon jó versenyzője van. Shwartzman újoncként nagyon jó munkát végez, Schumacher és Ilott jól teljesít. De jobb a jók közül válogatni, mint hogy nincs is választásod” – összegezte helyzetüket a francia.

Mick Schumacher (Fotó: Ferrari) Mick Schumacher (Fotó: Ferrari)

Szavaiból arra következtethetünk, a Ferrari három fiataljának sorsáról az F2-es bajnokság eredménye dönthet. Schumacher bajnoki elsősége esetén vélhetően nyerő helyzetbe kerülne az ülésért zajló versenyfutásban. Ilott eközben Barretto szerint inkább a Haasnál jöhet szóba 2021 kapcsán

Az olasz Gazzetta dello Sport ugyanakkor a fentieknek ellentmondó információkról számolt be. Szakírójuk szerint a Ferrari az Alfa mellett a Haas egyik helyének sorsába is beleszólhat, és úgy látja, az a valószínűbb, hogy Schumacher a Haasnál kap helyet. Ezzel ugyanakkor nem passzol össze a tény, hogy a Ferrari úgy döntött, Schumacher az Alfánál tesztel a Nürburgringen. Emellett azt sem árt megjegyezni, hogy Sergio Pérez és Nico Hülkenberg is elérhető, és rajtuk aligha néznek csak úgy át Günther Steinterék, így még az sem világos, valóban lesz-e hely egyszerre két Ferrari-fiatalnak a 2021-es rajtrácson.

Akárhogy is alakul, Räikkönen maradása esetén van esély arra, hogy a finn mellett egy Schumacher versenyezzen 2021-ben. 14 évvel azután, hogy a finn egy másik Schumacher helyét megörökölve világbajnokká vált a Ferrarival…

Borítókép: Kimi Räikkönen és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak