Musorujsag
Élő Eredmények

A „sokkhatás” alatt még a shoey-t is elfelejtette Ricciardo

A „sokkhatás” alatt még a shoey-t is elfelejtette Ricciardo

F1, Sky Sports
A várakozásnak vége, Daniel Ricciardo visszatért a dobogóra, és annyira örült, hogy és a cipőből ivást is elfelejtette a dobogón. Aztán pótolta!

Hetek óta emlegette, érezte a szelét, de csak nem jött össze Daniel Ricciardónak az első Renault-val szerzett dobogó. Silverstone-ban alig több mint egy másodperc választotta el tőle, amikor a futam hajrájában felzárkózott Charles Leclerc-re. Mugellóban állt a második és a harmadik helyen is, aztán a futam megszakításai lenullázták meglévő előnyét, és Alexander Albon elvette tőle a lehetőséget. Most viszont itt volt az újabb lövés Valtteri Bottas kiesésével, és nem hibázta el.

A Renault a harmadik legjobb autó volt a Nürburgringen a Mercedes és a Red Bull mögött, és mivel kiadóvá vált a dobogó alsó foka, az ausztrál fellépett rá. A 2018-as Monacói Nagydíj óta először, ám számára olyan érzés volt, mintha  nem visszatért, debütált volna rajta. „Komolyan olyan érzés ez, mint az első dobogó. Boldog sokkérzés. Nem igazán tudom megmondani, hogy a versenyen mi volt az a pont, amikor megtörtént. Klassz volt elkapni a rajtnál Albont, aztán Leclerc-t. Leclerc feltartott pár körig, jól védekezett, de utána sikerült. Aztán Valtterinek gondja volt, és akkor meglett a pozíció. Tudtuk, hogy Norris és Pérez hosszúra nyújtja az etapját a lágyon. Aztán a biztonsági autós újraindításnál közel kerültem Maxhoz, de a csatánkkal Pérez is közel került, és majdnem elkapott a négyes kanyarban. Eléggé stresszes volt, de két és fél év után újra megvan a dobogó” – értékelt elégedetten.

„Ezek az érzések olyanok, mint az elsőnél. Kiszállsz, megöleled a csapatot, megütögetik a sisakodat, jó kis fejfájásod van – ez egyfajta sokkoló boldogság, amikor rájössz, hogy hű, megcsináltuk. Ez az első dobogóm a Renault-val, egy új csapattal. És már két és fél éve volt legutóbb, hogy részt vehettem a futamot követő top hármas sajtótájékoztatón. Rég volt, hiányzott már az érzés. De az utóbbi négy-öt versenyen már kopogtatott az ajtón, nagyon közel voltunk hozzá. Végre megkaptuk a lehetőséget, és meg is ragadtuk. Éreztük, hogy jön, és boldog vagyok. Jó volt látni a Renault-t a dobogó alatt. Nagy nap ez mindenkinek.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Hogy valóban sokkérzés volt, azt mi sem bizonyította jobban, mint hogy megfeledkezett a híres „shoey-ról”, azaz a cipőből pezsgőzésről. Korábban ígérte, bármit is szólnak az FIA járványügyi protokollját kidolgozó szakemberei, ő bizony inni fog a cipőjéből. Aztán mégsem tette, amit többen számon is kértek rajta. „Ó, ez elég rossz így. Egyszerűen teljesen elfelejtettem” – ismerte el, majd megállapította, ezúttal a hideg idő miatt egészen hideg volt a pezsgő a dobogón. „Máskor a pezsgő meleg, de itt jeges volt. Sokkolt a hideg. Most egészen szomorú vagyok” – mondta az elmaradt rituáléról.

Közösségi oldalán aztán megosztott egy videót, amin pótolta a hiányosságát. „Jobb később, mint soha” – jegyezte meg.

A Renault a 2016-os gyári újjáalakulása óta most pezsgőzhetett először. Luca de Meo elnök végre nem balszerencsét hozott, együtt ünnepelt a csapattal. „Az időzítés jó volt. De az időzítés csak egy dolog, a csapat fejlődött, ez látható a versenyeinken. Jobban értjük már az autót, a beállítások is jobban működnek minden pályán” – mondta Cyril Abiteboul csapatfőnök, elismerve, ő igazán hosszúnak érezte ezt a futamot.

Ricciardo elérte a célját. Amikor aláírt a Renault-hoz nagyon meg akarta őket ajándékozni egy dobogóval. „Amikor aláírtuk a pontozott vonalat a Renault-val, és megkötöttük a szerződést, a célunk az volt, hogy a második évben itt állunk, a dobogón. Elértük. Tudom, jövőre már nem leszek itt, de szerintem még így is egészen szép történet lett ebből együtt. És még nincs is vége.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A történet valóban széppé kezd válni. Ezt látva viszont kissé ellentmondásossá is, hiszen miközben közelítenek a kitűzött közös célhoz, Ricciardo már az idény előtt eldöntötte, hogy megérkezni nem együtt fognak: a McLarent választotta 2021-re. Meg is kérdezték tőle, nem érzi-e most rosszul magát emiatt. „Rendben vagyok, izgatottan várom a jövő évet. Szeretnék szépen búcsúzni itt. Az emberek azt gondolhatják, könnyebb menni, amikor szenvedsz, és valami jobbat választasz, de én nem akarok szenvedős pillanatokat, csak sikert. Szeretnék sikeresen, szépen távozni innen, és adni valamennyi örömöt a csapatnak. Ma is klassz volt látni a csapatot. Rendben vagyok mindennel, és örülök a sikeres szezonunkat. Jó érzés az élen harcolni, mert erre vágyom” – hárította a fölvetést.

Fernando Alonso meg közben dörzsöli a tenyerét…

Borítókép: Na de üvegből, Daniel?! (Fotó: XPB)

További tartalmak