Musorujsag
Élő Eredmények

Két Schumacher-sisak Hamilton nappalijában: apától és fiútól

Két Schumacher-sisak Hamilton nappalijában: apától és fiútól

F1
Nagyra értékeli Lewis Hamilton a Schumacher család gesztusát. Most már két sisak díszeleg majd a monacói lakásán Michael Schumachertől.

A győzelemért ugyanúgy egy trófea járt neki, mint az előző 90 alkalommal. A rekordbeállításért viszont egy különleges ajándék: a szintén 91-szer nyerő Michael Schumacher sisakja. A 2012-es mercedeses fejvédőt a hétszeres világbajnok fia, Mick nyújtotta át a család nevében a címvédőnek, ezzel tisztelegve eredménye előtt.

„Természetesen lesz helye” – mondta a nem mindennapi ereklyéről. „Valójában van már egy sisakom Michaeltől a lakásomon. Az egyik legkülönlegesebb pillanat számomra az volt, amikor 2012-ben Abu-Dzabiban átmentem a Mercedes kiszolgáló épületébe, és találkoztam Michaellel, majd sisakot cseréltünk. Az számomra egy olyan pillanat volt, amit soha nem fogok elfelejteni. Ott álltam valaki mellett, akit gyerekkoromban a tévében figyeltem. A sportolóknál a legnagyobb jele a tiszteletnek, amikor mezt vagy sisakot cserélnek. Különleges volt számomra, hogy a sportág legendája sort kerített erre velem.”

A brit nem győzött hálálkodni Schumacheréknek a kedves gesztusért, ami érezhetően sokat jelentett neki. „Az is zavarba ejtő, hogy a család ma megtisztelt ezzel az ajándékkal. A fia nagyszerű tehetség, és egy őszinte személyiség. Michael nagyszerű férfit nevelt belőle. Alig várom, hogy lássam, hogyan alakul a pályafutása” – méltatta a Forma–2-es bajnokságot vezető Micket, aki éppen azért tartózkodott a hétvégén a Nürburgringen, mert úgy volt, hogy bemutatkozik az Alfa Romeóval a második szabadedzésen.

Hamilton nevetve állapította meg: „Most tehát két különleges sisakom van már Michaeltől a kicsi nappalimban.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Arról is beszélt, milyen megtiszteltetés számára Schumacherrel osztozni a rekordon.  „Mindenki tudja róla, hogy ő a sport egyik ikonja, legendája. Bizonyos területeken olyan dolgokat ért el… például új szintre emelte a fizikai felkészülést, igazi úttörőnek számított azzal, hogy a legfittebb versenyzője volt a kornak. Amit pedig a két csapatával, különösen a Ferrarival elért, az egyszerűen figyelemreméltó.”

„Ez a szám olyan nagy. Vannak páran, akik nagyon messze vannak tőle, és csak kevesen értik, milyen sok a kilencvenegy futamgyőzelem, hogy mi kell ahhoz, hogy évről évre minden hétvégén teljesíts, miközben fizikálisan is formában maradsz. Én most ezt megértem már, jobban, mint bármikor. És elmondhatom, nem lesz könnyebb. Az elsőtől a kilencvenegyedikig hosszú és kemény menet volt ez. Nagyszerű versenyzők vesznek körül, remélem, hogy szorosabb lesz velük. Michael egy legendája a sportnak, és örökre az is marad. Zavarba ejtő, hogy enyém lehet az egyik sisakja, és megtiszteltetés.”

A rekordjának jelentőségét még nem igazán tudja felfogni. „Még egyáltalán nem ülepedett le bennem. Nem tudom, a többi versenyző hogyan érzett az ilyen győzelmeknél, de egyértelműen idő kell ahhoz, hogy egyáltalán felfogjam, mit jelent ez valójában. Mind Michael futamgyőzelmein nőttünk föl. A Forma–1-be jutás volt az elsődleges álmom, aztán hogy utolérjem Ayrtont (Senna). De Michael annyira távol volt, hogy még a legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy utolérhetem.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Zavarban vagyok a pillanattól. Tizenhárom évesen kaptam meg a lehetőséget a Mercedestől (valójában Ron Dennistől – a szerk.), és büszke vagyok, hogy őket képviselhetem, hogy a Mercedesszel értük el ezt a rekordot. Remélem, hogy még több rekordot döntünk meg és állítunk föl. Bízom benne, hogy jó befektetés voltam számukra.”

Mick Schumacher közösségi oldalán is gratulált Hamiltonnak. Apját idézve azt írta: „A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket. Szép volt, Lewis!” Szavaira a Mercedes és Hamilton is „tapssal” reagált.

A Mercedes technikai igazgatója, a Ferrarinál Schumacherrel is együtt dolgozó James Allison nemrég azt mondta, ha majd Hamilton beállítja a rekordot, az a sportág egészének ünnepe lesz, egy olyan eredmény, aminek rangot az előző rekord tartója ad, és biztos volt benne, hogy Michael Schumacher is így állna hozzá ehhez. Nem tévedett, a sport valóban ünnepelt.

Borítókép: Lewis Hamilton és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak