×

Két hónap késéssel törölték az F1-es Vietnámi Nagydíjat

Váratlannak nem mondható bejelentést tettek a hanoi szervezők: elmarad a 2020-as F1-es debütáló futamuk…

Vietnám, Hanoi (Grafika: F1vietnamgp.com) Vietnám, Hanoi (Grafika: F1vietnamgp.com)
Tekintve, hogy a Forma–1 már augusztus 25-én ismertette a teljes, 17 futamos idei programját, nem az a váratlan hír, hogy a Vietnámi Nagydíjat törölték, hanem az, hogy a szervezők mindezt csak közel két hónappal később jelentették be hivatalosan. A Hanoiban kialakított utcai pályán eredetileg idén áprilisban rendezték volna az első nagydíjat, ám azt a világjárvány miatt már tavasszal elhalasztották. Az F1 azóta már rég eldöntötte, hogy a Közel-Keletnél távolabb nem utazik idén, de a Vietnámi Nagydíj hivatalos törlése még az augusztusi bejelentés során sem történt meg. Mostanáig.

„Nem tudjuk vendégül látni a világ legizgalmasabb és legnagyobb presztízzsel bíró motorsportos eseményét Vietnámban 2020-ban a COVID-19-es világjárvány miatt” – közölte a szervező cég ügyvezetője, Le Ngoc Chi, aki a már megvásárolt jegyek árának teljes visszatérítésére is ígéretet tett. „Ez egy nehéz döntés volt mindenki számára, de az egyetlen megoldás, miután minden biztonsági kritériumot latba vetettünk. Köszönettel tartozunk a támogatásért és a megértésért ebben a bizonytalan időszakban.”

Hogy miért csak most került sor a hivatalos bejelentésre, arról nincs információ. Az biztos, hogy ezzel a Vietnámi Nagydíj lett az utolsó 2020-ban, amelyet hivatalosan is lefújtak a koronavírus-járvány miatt. Az ország a várakozás szerint 2021-ben újra a naptárba kerül, ám miután az első félév menetrendjét bizonytalanná teszi az elhúzódó járvány, egyelőre kérdéses, az F1 mikor mer újra nekivágni egy nagyobb, Európán kívüli útnak.