Musorujsag
Élő Eredmények

Imola még nem tudja, zárt kapussá kell-e tennie az F1-es nagydíját

Imola még nem tudja, zárt kapussá kell-e tennie az F1-es nagydíját

Autodromoimola.it
Előfordulhat, hogy Portugália volt a 2020-as utolsó látogatható futam? A járvány olaszországi súlyosbodása és a kormány szigorítása után bizonytalanná vált, lehetnek-e nézők a hétvégi imolai nagydíjon.

A múlt hétvégi Portugál Nagydíj után szünet nélkül Olaszország felé veszi az irányt a Forma–1 mezőnye. Imola ad otthont az Emilia-Romagna Nagydíjának, amely logisztikai okok miatt a megszokott három helyett csak kétnapos lesz.

A királykategóriát legutóbb 2006-ban vendégül látó létesítmény az előzetes tervek szerint több mint 13 ezer szurkoló jelenlétét engedélyezte az eseményen, ám most bizonytalanná vált, hogy ténylegesen lehetnek-e nézők. A koronavírus-járvány Olaszországban (is) új erőre kapott. Az utóbbi két napban 20 ezer fölött volt az új fertőzöttek száma, amire a kormány hétfőtől életbe lépett szigorításokkal reagált. Az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A már bejelentette, mostantól ismét zárt kapuk mögött zajlanak majd a meccsek. Imola egyelőre nem tudja, nekik is le kell-e zárniuk az F1-es lelátókat, jelenleg a kormány és a tartományi vezetők válaszára várnak.

Közleményükben azt írták, Emilia-Romagna tartomány egyelőre nem tisztázta az általuk föltett kérdéseket, így az sem világos, hogy a helyi szigorítások milyen hatással lesznek a nagydíjukra. Jelezték, amennyiben a tartomány és a kormány a szigorítás mellett dönt, visszatérítik az eladott jegyek árát, ugyanakkor remélik, hogy nem kerül sor erre. „Nyilvánvalóan reméljük, hogy a hivatalok figyelembe veszik annak lehetőségét, hogy egy innovatív módszerrel megvalósítható a kültéri lelátókon a közösségi távolságtartás, amely biztosítaná a gazdasági aktivitás folytonosságát” – írták, arra utalva, hogy az F1-es futam megfelelő óvintézkedések melletti lebonyolítása egyfajta lehetőséget is kínál új módszerek tesztelésére, ami érdeke lenne más, az ágazatban ténykedő szervezeteknek is.

A 2006-os imolai futam rajtja (Xpb.cc)

A szervezők emellett kiemelték, még egy pozitív esetük sem volt a lelátókon az eddig megrendezett eseményeiken, pedig többek között a kerékpár-világbajnokságot is a pályájukon bonyolították le.

Amennyiben a politika a szigor mellett határoz, előfordulhat, hogy a visszatérő Imolának le kell mondania a közönség jelenlétéről. Így a legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy Portugália rendezte 2020-ban az idei utolsó olyan F1-es hétvégét, amelyen jelen lehettek a nézők. Az Imolát követő Török Nagydíj szervezői már korábban jelezték, a súlyosbodott járványhelyzet miatt mégis zárt kapus futamot tartanak, Abu-Dzabi már hónapokkal ezelőtt így határozott, a két versenynek is otthont adó Bahrein pedig egyelőre figyeli a helyzetet, még nem döntötte el, megnyitja-e a lelátóit.

Borítókép: Fotó: Alpha Tauri

További tartalmak