Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton nyert Imolában, bajnok a Mercedes!

Hamilton nyert Imolában, bajnok a Mercedes!

Boxutca
Lewis Hamilton nyerte az imolai futamot a csapattársat, Valtteri Bottast megelőzve – a duó újabb kettős győzelmével pedig a már most bajnokká vált a Mercedes! A harmadik helyet Daniel Ricciardo szerezte meg, miután Max Verstappen egy defekt miatt feladta a küzdelmet.

A rajtlámpák kialvásának pillanatát a tegnapi időmérőt az utolsó pillanatokban megnyerő Valtteri Bottas várhatta a legelőkelőbb pozícióból, mögüle pedig a listavezető csapattárs, Lewis Hamilton vághatott neki a futamnak. A második rajtsor Max Verstappené és a kvalifikációs nap meglepetésemberéé, Pierre Gaslyé volt.

A start pillanatát Bottas kapta el a legjobban – valami Gasly, aki azonban az első kanyarnál teret veszített, így Daniel Ricciardo pozíciót nyert vele szemben –, de jól rugaszkodott el Verstappen is, aki maga mögé utasította a gyengébben kezdő Hamiltont.

Az izgalmak szempontjából biztató volt, hogy Hamilton és Verstappen is lőtávolban maradt az előtte haladóhoz képest, az viszont kevésbé, hogy az első hármas néhány kör alatt leszakította az üldözőket: a hetedik körben Bottas már több mint 10 másodperccel vezetett a negyedik helyen haladó Ricciardóval szemben.

A verseny rajtja (Fotó: XPB)

Az ausztrált Gasly üldözte – legalábbis a nyolcadik körig, amikor is csapata közölte vele, egy technikai probléma miatt föl kell adnia a küzdelmet. Az ismét kiugróan teljesítő francia futama tehát sokkal hamarabb véget ért, mint azt ő tervezte, pedig ismét jó pozícióban volt ahhoz, hogy fontos pontokat szerezzen.

Nem kellett viszont lemondani a pontszerzésről az Alpha Taurinak, hiszen a versenyben maradó Danyiil Kvjat is jó pozícióban volt: Gasly kiesését követően a hetedik helyen állt, de ott volt közvetlenül Alexander Albon mögött, és a thai sem maradt le Ricciardóról és Charles Leclercről.

Az orosz a kerékcserék után (melyek során az állás változatlan maradt a követőbolyban) egy előzéssel is próbálkozott, amiből nem lett helycsere, és szerencsére ütközés sem, noha a két autó össze is ért néhány pillanat erejéig (Kvjat első vezetőszárnya súrolta Albon hátsó abroncsát).

Valtteri Bottas kicsúszása Max Verstappen előtt (Fotó: XPB)

Az élbolyban is a kerékcserék táján indultak be az akciók: Verstappen kiállása után folyamatosan lopta a távolságot Bottashoz képest (a finn padlólemeze a csapat tájékoztatása szerint megsérült, ezért veszíthetett egy kis tempót), miközben a tovább kinn maradó Hamilton növelte a fórt a két üldözővel szemben.

Bár a brit remek tempót diktált, a csatát nemcsak ez döntötte el, hanem Esteban Ocon műszaki hibája is, a francia kiesését követően ugyanis virtuális biztonsági autós fázis lépett életbe, Hamilton pedig ezt kihasználva kényelmesebben ki tudott állni, és négy másodperces előnnyel tért vissza az élre Bottas és Verstappen elé.

A középmezőnyben eközben a hosszú első etapot teljesítő Sergio Pérez került nyerő helyzetbe, kiállása után ugyanis Ricciardóék elé jött vissza, vagyis a negyedik helyen találta magát. Hasonló taktikán volt Sebastian Vettel is, neki azonban egy rossz kerékcsere – mely során 13 másodpercet veszített, miután két keréknél is probléma adódott – tönkretette az esélyeit. Harmadikként Kimi Räikkönen nyújtotta el extra hosszan az első etapot – a finn a 49. körben állt ki cserélni! Ő végül közvetlenül Vettel elé, a 12. helyre jött vissza.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Az élmezőny a 43. körben került újra a figyelem középpontjába, amikor Verstappen kíméletlenül kihasználta Bottas – újabb, feltehetően a sérült autó által előidézett – hibáját és átvette a második helyet. Hamilton viszont időközben komolyan elhúzott már: 12 másodperccel vezetett.

Az 52. körben viszont értelmetlenné vált a számolgatás Verstappen szempontjából, a Villeneuve kanyar előtt ugyanis – komoly tempónál – defektet kapott, és elveszítette a dobogós helyezést.

Kiesése miatt pályára küldték a biztonsági autót, ezt látva pedig több versenyzőt is behívtak a boxba, ezzel pedig némileg átrendeződött a sorrend. A Verstappen kiesése után harmadik helyre ugró Pérez például számos pozíciót veszített, kiállása után csak hetedik volt, igaz, friss abroncsokon mehetett neki az utolsó köröknek.

Max Verstappen kiesése (Fotó: XPB)

Az újraindítás azonban csúszott, George Russell ugyanis gumimelegítés közben hibázott, autója pedig a gumifalba csapódott (szerencsére nem volt magas a tempó, a fiatal pilóta tehát megúszta az esetet sérülések nélkül) – ezzel pedig meghosszabbodott a biztonsági autós fázis. Ezalatt a Racing Point boxában is láthattunk egy nem mindennapi esetet, Lance Stroll ugyanis a hideg fékeken elmérte a beállást, és eltalálta egyik szerelőjét, aki bicegett ugyan az eset után, de úgy tűnt, komolyabb baja szerencsére nem esett.

Az újraindítást Ricciardo várta a legkedvezőbb pozícióból a dobogóért harcolók közül, mögé pedig az újraindítást követően néhány gyors előzéssel Danyiil Kvjat vágott. A Red Bull drámája eközben teljessé vált, Alexander Albon ugyanis hibázott és kizuhant a pontszerzők közül.

Daniel Ricciardo és Danyill Kvjat (Fotó: XPB)

Az élen csatát már nem láthattunk, Hamilton ugyanis magabiztosan indult újra, előnyét pedig fokozatosan növelni tudta a csapattárssal szemben, a brit tehát megszerezte pályafutása 93. győzelmét, a Mercedes pedig a kettős győzelmével és a Red Bull kettős kiesésével elhódította a bajnoki címet a konstruktőrök között!

Noha Kvjat jól hajrázott, Ricciardo végül megtartotta a harmadik helyet, megszerezte tehát második Renault-s dobogóját! Az orosz mögött Leclerc és Pérez ért célba (ő bosszankodhat a második kiállás miatt). A pontzónába rajtuk kívül még a két McLaren és a szezon során először a két Alfa Romeo fért még be.

A világbajnokság az egyhetes pihenő után Törökországban folytatódik majd, ahol Hamilton először kap lehetőséget a hetedik világbajnoki cím bebiztosítására.

Versenyző Csapat Idő
1. Lewis Hamilton Mercedes
2. Valtteri Bottas Mercedes +05,783
3. Daniel Ricciardo Renault +14,320
4. Danyiil Kvjat Alpha Tauri-Honda +15,141
5. Charles Leclerc Ferrari +19,111
6. Sergio Pérez Racing Point-Mercedes +19,652
7. Carlos Sainz McLaren-Renault +20,230
8. Lando Norris McLaren-Renault +21,131
9. Kimi Räikkönen Alfa Romeo-Ferrari +22,224
10. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo-Ferrari +26,398
11. Nicholas Latifi Williams-Mercedes +27,135
12. Romain Grosjean Haas-Ferrari +27,935
13. Sebastian Vettel Ferrari +28,453
14. Lance Stroll Racing Point-Mercedes +29,163
15. Alexander Albon Red Bull-Honda +57,284
16. George Russell Williams-Mercedes kiesett
17. Max Verstappen Red Bull-Honda kiesett
18. Kevin Magnussen Haas-Ferrari kiesett
19. Esteban Ocon Renault kiesett
20. Pierre Gasly Alpha Tauri-Honda kiesett

 

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak