Musorujsag
Élő Eredmények

Mick Schumacher: Egyértelműen készen állok az F1-re!

Mick Schumacher: Egyértelműen készen állok az F1-re!

T-online.de
Készen áll arra a Haasszal hírbe hozott Mick Schumacher, hogy 30 évvel apja után ő is bemutatkozzon a Forma–1-ben.

Miközben az csak a két bahreini hétvégén fog eldőlni, megszerzi-e a Forma–2 2020-as bajnoki címét Mick Schumacher, van rá esély, hogy az már a bajnokavatás előtt kiderül, lesz-e belőle Forma–1-es versenyző jövőre. Az őt támogató Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto nemrég úgy fogalmazott, még a szezonzáró előtt tisztáznák az F2-es fiataljaik jövőjét, a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner pedig Imolában azt nyilatkozta, hogy heteken belül bejelentik, kik lesznek a versenyzőik 2021-ben.

A jelek arra utalnak, hogy az amerikai csapat Mick Schumachernek szavaz bizalmat, mégpedig függetlenül attól, hogy a bajnoki tabellát vezető német valóban megszerzi-e a címet. Amennyiben megkapja a jósolt szerződését, úgy 30 évvel azután válhat belőle F1-es versenyző, hogy hétszeres világbajnok édesapja, Michael Schumacher bemutatkozott a királykategóriában. Ő 1991 augusztusában a Jordan színeiben debütált.

Ifjabb Schumachernek a szuperlicenc már nem jelenthet akadályt, azt pontjainak köszönhetően már 2019-ben megkapta. És miközben eddigi pályafutására az óvatos és tudatos építkezés volt jellemző, most már azt sem fél kijelenteni, hogy késznek érzi magát az F1-re. „Az elmúlt években folyamatosan az volt a célom, hogy versenyzőként fejlődjek, és elégedett vagyok a fejlődésemmel. Emiatt egyértelműen úgy érzem, hogy készen állok a Forma–1-re” – jelentette ki a német T-online-nak adott interjúban. „Nagyon örülök, hogy az eredményeim rendben vannak, hogy folyamatosan jó eredményeket szállítunk a csapatommal. Fontos, hogy továbbra is erre a szezonra koncentráljak, és megszerezzem a bajnoki címet.”

A kérdésre, mekkora esélyt lát arra, hogy célt érjen, nem bocsátkozott találgatásokba. „A vágyam mindig is az volt, hogy Forma–1-es versenyző legyek, ez a törekvésem mélyen gyökeredzik. Mindent ennek rendelek alá. Pillanatnyilag a Forma–2-re összpontosítok. Még van hátra két versenyhétvégénk, amiket le akarunk zárni. Vezetjük a bajnokságot, és ennek a szezon végén is így kell maradnia” – adott kerülőválaszt.

Mick Schumacher (Fotó: Ferrari) Mick Schumacher (Fotó: Ferrari)

Schumacher F1-es autót már többször is vezetett, és az Eifel Nagydíjon úgy volt, hogy szabadedzésen is debütálhat, ám a ködös időjárás közbeszólt. Azt a hétvégét az üléseit már a jelenlegi versenyzőinek adó Alfa Romeónál töltötte, és a vezetési élmény nélkül is értékesnek ítélte. „Természetesen jobb lett volna, ha vezethetek, de összességében ez így is egy nagyon pozitív hétvége volt számomra, hiszen részt vehettem a csapat munkájában, a megbeszéléseken, a mérnökökkel való egyeztetésen, és ezekből sokat tanultam. Így már pontosabb képem van arról, hogyan is zajlik egy Forma–1-es nagydíjhétvége.”

A fölvetésre, hogy elmaradt szabadedzését jó eséllyel az évzáró abu-dzabi hétvégén pótolhatja, csak annyit felelt: „Ez csak találgatás. Én inkább kivárok.”

Ha mégis megvalósul a teszt, érdekes lesz látni, melyik csapattal. Van rá esély, hogy addigra tisztázzák a sorsát, így az is előfordulhat, hogy már azon a hétvégén megkezdheti az ismerkedést új csapatával, a Haasszal. Günther Steiner Imolában azt mondta, „megtiszteltetés lenne” számukra, ha Schumacher csatlakozna hozzájuk. Elismerte, a német marketingszempontból is nagy fogás lenne, ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy ha lehetőséget kap, azt azért fogja kapni, mert az eredményeivel kiérdemelte. „Nem az apját kell látnunk benne” – figyelmeztetett.

Mick már hozzászokhatott ahhoz, hogy neve miatt az átlagosnál nagyobb figyelem övezi, és ahhoz is, hogy ez a reálisnál magasabb elvárásokat is generál. Mindez azonban nem zavarhatja meg a munkáját. „Igen, a nyomás a motorsportban mindig jelen van, és ez minden kategóriában igaz, minden versenyzőre. Aki nem teljesít, az idővel bűnhődni fog. Emiatt is fontos, hogy ne hagyd elterelni a figyelmed, és inkább olyan dolgokra összpontosíts, amik igazán fontosak. Számomra ez a csapattal való munka a pályán, én erre összpontosítok” – mondta a felhajtásról határozottan.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak