Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso már zsong és utasít a Renault-nál

Alonso már zsong és utasít a Renault-nál

The Race, Racefans
Már az év legelső napján a Renault rendelkezésére áll Fernando Alonso, ha ezzel tehet valamit a 2022-es győzelmi esélyeikért. Az istálló egyik vezetője történetekkel illusztrálta, mennyire motiváltan tér vissza a spanyol.

A Renault pénteken jelentette be, hogy újabb tesztet szervez Fernando Alonsónak. A jövő héten Abu-Dzabiban két napon át vezetheti a 2018-as autójukat, a jövő évi visszatérésének előkészítéseként. A spanyolnak ez már a harmadik tesztje lesz régi-új csapatával az utóbbi bő egy hónapban. Marcin Budkowski, a Renault ügyvezető igazgatója Isztambulban elárulta, ezeket a tesztnapokat elsősorban a kétszeres világbajnok kérésére szervezik.

„Több napot akar az autóban tölteni, szeretne beilleszkedni a csapatba, megismerni a rendszereket, a folyamatokat, finomítani az üléspozícióján, a kormányán mindenen. És emellett újra formába is kell kerülnie, hiszen már rég nem vezetett, és a két évvel ezelőtti autó is nagyon gyors. Minden lehetőséget megragad a vezetésre” – mondta a lengyel.

A régi autóval való tesztelés véleménye szerint valamelyest felgyorsíthatja a formába lendülését. „Ez egy lehetőség arra, hogy vele dolgozzunk bizonyos dolgokon a kormányán, az általa preferált kapcsolóállásokon, hogy megtudjuk, hogyan kíván bizonyos rendszereket aktiválni az autón, hogy begyakorolja a folyamatokat. Elég egyszerűnek tűnhet, de minél többet gyakorolja ezeket, annál kevesebbet kell majd neki a téli teszteken. Akkor csak három napunk lesz két versenyzőre, szóval mindent begyakorol, ami más lehet, mint amit megszokott, és a csapathoz is szeretne alkalmazkodni.”

„Az autó más lesz. Ez a 2018-as autó, és azóta egészen sokat fejlődtünk. Az idei autónk jobb. De végső soron még úgy is hasznos, ha hozzászoksz egy Renault-autóhoz, ha az csak egy kétéves autó.”

Marcin Budkowski (Fotó: XPB)

Elszántságból és elhivatottságból láthatóan nincs hiány Alonsónál. Hogy mennyire így van, arra Budkowski egy példát is mondott. A spanyol a gyárlátogatása során arra ösztökélte a mérnököket, hogy már a következő év első napján álljanak rá a 2022-es autó fejlesztésére, mivel az akkori megújulás jelenti a Renault nagy esélyét. Akár még ő is kész segítséget nyújtani ebben, ha szükséges.

„A gyárban járt üléspróbán. Lehetőségünk nyílt körbevezetni őt a gyárban, és megmutattunk neki mindent, ami megváltozott az utóbbi években. Elég sok minden változott azóta, hogy legutóbb velünk volt. A motivációja hihetetlen. Mindenkit kérdezget, hajtja őket. Elég csak pár percet vele töltened, és máris motivált vagy te is. Egy nagy bajnok már önmagában motiválóan hat az emberekre, de ő maga is motivál a következő évre és az utána jövőre.”

„Mindenről kérdezősködik. A szélcsatornában voltunk, és megkérdezte: »Most még nem tesztelhettek a 2022-es autóval?« Azt feleltük, hogy nem, a szabályok miatt. »Akkor mikor kezdhetitek el a fejlesztését?« Megmondtuk neki, hogy január elsején. »Rendben, és január elsején már futtatjátok?« Azt mondtam neki, nem szoktuk, de most talán fogjuk, mert ez lesz az az év. »Akkor jönni fogok, és ha bármiben tudok, segítek január elsején.« Ilyen szinten áll a motivációja Fernandónak pillanatnyilag” – mesélte a lengyel mérnök.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Renault)

További tartalmak