Volt-e már magyar focidrukkernek ilyen ősze? – Gurulj be lassítva is!

A magyar válogatott minden várakozást felülmúló őszi szereplése volt a téma az M4 Sport Gurulj be lassítva is! című podcastjének legújabb részében, amelyben Hajdú B. István beszélgetőtársa Berkesi Judit távollétében ezúttal Székely Dávid csatornaigazgató volt.

Nego a 88. percben egyenlített, Szoboszlai a 92. percben kilőtte a csapatot az Eb-re


A magyar futballszurkolók nem akármilyen őszön vannak túl: a válogatott előbb kiharcolta a szereplés jogát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, majd feljutott a Nemzetek Ligája elitcsoportjába, mindeközben pedig a Ferencváros előbb bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, majd pontot is szerzett a legrangosabb európai klubsorozatban.

A magyar foci 2016 óta mélységeket és magasságokat egyaránt megélt. A válogatott 2016-ban kijutott az Eb-re, ahol nyolcaddöntőbe jutott, majd jött a vb-selejtező, ahol két meccs után elszálltak az esélyeink. 2017-ben jött a mélypont, majd a fokozatos felemelkedés: 2018-ban Európa-liga-csoportkör a Fehérvárnak, 2019-ben a Ferencvárosnak, idén pedig a zöld-fehérek BL-csoportkörbe jutottak, a válogatott pedig az Eb-selejtezőt és a Nemzetek Ligáját is sikerrel zárta.

A Rossi-korszakon belül is voltak hullámvölgyek és -hegyek, míg végül a csapat rátalált a sikeres útra. „Nagyon jól álltunk, aztán jött egy olyan ősz, ami nem következett a tavaszból, az őszből pedig nem következett az, hogy az idei év ilyen lesz.”

Képekben a Magyarország–Törökország Nemzetek Ligája-meccs


A beszélgetésben szóba került, hogy a sikerekhez „a csillagok együttállása” is kellett, hiszen a mostani mérkőzések eredeti, tavaszi időpontjában még nem volt ennyire egységes a válogatott, ráadásul a védelem oszlopa, Willi Orbán mellett az izlandiak ellen egyenlítő Nego Loic sem játszhatott volna. Szintén jól jött, hogy részben szándékosan, részben a kiesők miatt kényszerből a nemzeti csapat visszaállt a Marco Rossi „védejegyének” számító háromvédős rendszerre. Az sem mellékes, hogy tavasszal még a Ferencváros játékosai sem voltak hozzászokva ahhoz a tempóhoz és színvonalhoz, amit a BL-selejtező és a csoportkör jelent.

Az őszi „menetelés” a vb-selejtezőkre is pozitív hatással lehet, hiszen kevés olyan válogatott van, amelyik ilyen rövid időn belül három tétmeccset játszott, ez a tapasztalat meghatározó lehet márciusra, amikor akár három mérkőzésünk is lehet, hiszen most már Marco Rossi is tudja, hogyan kell rotálni a csapatot.
Hajdú B. István és Székely Dávid a beszélgetésben érintette még, hogy miben fejlődhet még a válogatott, hogy tévés szempontból milyen előnyökkel jár a kijutás, amelyből a nézők is profitálhatnak, hogy a nézettségi adatok alapján a magyar jobban érdekli a hazai nézőket, mint a négy nagy európai bajnokság meccsei, illetve hogy miért lett Csányi Sándor MLSZ-elnökből újra Sanyi bácsi, mint 2016-ban.