Musorujsag
Élő Eredmények

Apja korábbi tippjeit is alkalmazza az F2-t vezető Mick Schumacher

Apja korábbi tippjeit is alkalmazza az F2-t vezető Mick Schumacher

RTL, F2
A mai napig követi apja bizonyos tanácsait és lát is kettejük között hasonlóságot a Forma–2-es szezonfináléra bajnoki éllovasként készülő Mick Schumacher.

A következő két hétvégére nemcsak a Forma–1 mezőnye költözik be a bahreini versenypályára, a kísérősorozat, a Forma–2 is visszatér. A fiatalok legutóbb két hónapja, az Orosz Nagydíj hétvégéjén csaptak össze, és  Szocsiban Mick Schumacher megerősítette az első helyét a bajnokságban.

Michael Schumacher fia meghatározó időszak előtt áll. Egyfelől 22 pontos előnye tudatában úgy vág neki a szezont lezáró két bahreini versenyhétvégéjüknek, hogy az első számú bajnokesélyesnek számít; másfelől úgy hírlik, hogy 2021-ben a Haasnál lehetősége nyílik az F1-es debütálásra, és várhatóan az erről szóló bejelentésre is a következő hetekben kerül majd sor. Aztán az F1-es szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után akár már F1-es autóba is ülhet, hiszen az amerikai csapatnál még kiadó a hely a fiatal versenyzők tesztjére.

Mick Schumachert nehéz elvonatkoztatni hétszeres F1-es világbajnok édesapjától, rajongótábora a nevének köszönhetően is ilyen nagy, és az érdeklődés sem szokványos iránta. Emellett gesztusaiban és arcvonásaiban is hasonlít apjára, sőt, vannak, akik szerint a stílusában is. Ez utóbbi párhuzamról nemrég a német RTL riportere, Kai Ebel is kérdezte őt egy szponzoreseményen, melynek kapcsán Mick elárulta, a mai napig követi apja bizonyos tanácsait.

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

„Természetesen alkalmazom apám egyik-másik tippjét, amiket még a gokartban tanított. Innen nézve lehet hasonlítgatni. De mindenki más-más tapasztalatokat szerez az alsóbb kategóriákban, és ebben vannak különbségek. És végül is másképp is kell egy kicsit vezetni. Időközben a Forma–2-es autók hét-nyolcszáz kilogrammosak lettek, jóval nehezebbek, mint a régi ötszáz kilósak. De természetesen azért van egy-két hasonlóság” – ismerte el.

A beszélgetés fő témáját persze nem ez, hanem az F2-es dupla döntő jelentette. Schumacher jelenleg 22 pont előnyben van a második Callum Ilott-tal szemben, de még Schumacher várható jövő évi haasos csapattársa, a 6. helyen álló Nyikita Mazepin is 51 pontra van csak tőle.

„Természetesen jó érzésekkel mentem a szünetre Szocsiból. Két hónap szünet volt Bahrein előtt, és most szerencsére folytatódik tovább az utolsó két versennyel. A felkészülésen túl vagyok, úgy érzem, készen állok” – tekintett előre Schumacher, elismerve, nem feltétlenül érzi hasznosnak a rendkívül hosszú pihenőjüket. „Nem mondtam volna nemet rá, ha egyből folytatódott volna, de végső soron egy cipőben járunk a többiekkel, mindannyiunknak ugyanannyi szünet jutott, és ez idő alatt egyikünk sem vezethetett a Forma–2-es autót. Szóval nem érzem magam hátrányban emiatt. Jól felkészültem, és jól együtt dolgoztam a csapattal az utolsó két hétvége előtt.”

Ami Bahreint illeti, Schumacher úgy érzi, van esélye a jó szereplésre a Premával. „Bahreinben a múlt évben egészen jól ment nekem. Tavaly ott futottam az első Forma–2-es versenyemet. Nyolcadik lettem az első futamon, és a másodiknak a pole-ból vágtam neki, de sajnos aztán visszaestem. Idén viszont talán könnyebb lesz életben tartani a tizennyolc colos gumikat, a kerékcseréknél pedig nem lehet gond, mivel sokat gyakoroltunk. Emiatt egészen bizakodó vagyok.”

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

A 21 éves versenyző eközben a hétvége felvezetéseként arról is beszélt, hogy nem tekinti még lefutottnak a bajnokságot, nem érzi úgy, hogy a cím már zsebben lenne, mivel a hátralévő négy versenyükön bármi megtörténhet. „Még 96 pont szerezhető, szóval minden nyitott, az első hatból bárki megnyerheti a bajnokságot. A célunk, hogy csak magunkkal foglalkozzunk, a lehető legjobb autót rakjuk össze, jól dolgozzunk csapatként, ahogyan az utóbbi versenyeken sikerült. Fontos összeszedettnek maradni, fejlődni tovább, tanulni.”

Az utóbbi 10 versenyen szerzett 7 dobogós helyezése, valamint a két győzelme azt mutatja, Schumacher jó formában vonult el a szünetre, ha pedig a hektikus évkezdést követő kiegyensúlyozottságát nézzük, elmondható, tulajdonképpen ennek köszönheti, hogy éllovas. Előnye tudatában Bahreinben próbál majd megfontoltan és taktikusan versenyezni. „Okosnak kell lennünk az utolsó két hétvégén. Ha eljön a megfelelő pillanat a támadáshoz, akkor támadni fogunk, ha a védekezésnek jön el az ideje, akkor védekezni fogunk. Fel kell mérni a helyzetet, és meglátjuk” – mondta az előttük álló kihívásokról.

A Bahreini Nagydíjon nemcsak a versenypályára, az M4 Sport képernyőjére is visszatér az F2-es mezőny. A hétvégén a fiatalok időmérő edzését és két versenyét is élőben közvetítjük!

Borítókép: Mick Schumacher a monzai győzelem után (Fotó: Ferrari Academy)

További tartalmak