Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Apja után 30 évvel Mick Schumacher is az F1-ben!

Hivatalos: Apja után 30 évvel Mick Schumacher is az F1-ben!

Haas
Teljessé vált a Haas 2021-es versenyzőfelállása: Nyikita Mazepin érkezése után szerdán Mick Schumacher debütálását is bejelentették.

A nyílt titok most már kész tény: Mick Schumacher 2021-től Forma–1-es versenyző! A Haas hosszú várakozás után szerdán hivatalossá tette, a német több évre szóló megállapodást kötött velük. Mick az 1991-es spái hétvégén F1-be érkező édesapja, Michael Schumacher után 30 évvel lép be a királykategóriába. Csapattársa egy másik F2-ből felemelt újonc, a kedden bejelentett Nyikita Mazepin lesz.

„Örömmel jelentem be, hogy Mick Schumacher csatlakozik hozzánk a következő szezontól – már alig várjuk, hogy üdvözölhessük őt a csapatunknál” – nyilatkozta Günther Steiner csapatfőnök. „A Forma–2-es bajnokság régóta bizonyítási lehetőséget ad a fiatal tehetségeknek, és az idei mezőny kétségtelenül az elmúlt évek legszorosabbja. Mick versenyeket nyert, dobogós helyezéseket szerzett, kiemelkedett pár igazán kivételes tehetség közül 2020-ban. Hiszem, hogy kiérdemelte az F1-es előléptetését a teljesítményével. Csapatként egy lehetőség áll előttünk arra, hogy kiértékeljünk, terelgessünk egy új versenyzőt, miközben megismerkedhet a 2021-es csomagunkkal. A hosszú távú növekedés alapjait fektettük le csapatként, és alig várjuk, hogy Mick hozzátegye a magáét ehhez a folyamathoz a pályán és a pályán kívül.”

Mick Schumacher már kisgyerekként együtt gokartozott hétszeres világbajnok édesapjával, aki korábban többször is azt nyilatkozta, reméli, hogy nem akar versenyzővé válni, ám a döntést ő fogja meghozni, és mindenben támogatni fogja. Mick egy nap aztán közölte apjával, ő nem pusztán hobbiként tekintene a versenyzésre, szeretné, ha ez lenne a szakmája. Komoly gokartversenyeken 2008-ban, 9 évesen kezdett feltűnni, gokartos pályafutása során álneveken (anyja nevén, Mick Betschként, majd Mick Juniorként) versenyzett – legnagyobb sikerét a német gokartbajnokságban, valamint az Európa-bajnokságban és a világbajnokságon szerzett második helyei jelentették.

Mick Schumacher (Fotó: Ferrari) Mick Schumacher (Fotó: Ferrari)

2015-ben lépett fel a formaautók világába, akkor már Schumacher néven versenyezve. Első évét a német Forma–4-es bajnokságban töltötte a Van Amersfoort-csapat tagjaként, akikkel egy futamgyőzelmet ünnepelt, majd 2016-ban párhuzamos programot futott a német és az olasz Forma–4-ben, mindkét sorozatban bajnoki másodikként zárva – immáron az őt azóta is foglalkoztató Prema színeiben. A következő évben került a Forma–3-as Európa-bajnokságba, amit a gyenge első szezonja után 2018-ban megnyert. Máig ez számít a legnagyobb sikerének.

A Forma–2-be tavaly került, az F3-ashoz hasonlóan balszerencsés, nehézkes debütáló szezonnal. Az idei bajnokság sem indult túl jól számára, ám év közben az F3-as bajnoki idényéhez hasonlóan megtáltosodott. Sorra gyűjtötte a dobogós helyezéseket, két futamgyőzelmet is aratott, és a bajnokság élére állt. Bahreinben a hétvégi két futamon dől el, kitart-e a Callum Ilott-tal szembeni 14 pontos előnye, és Forma–2-es bajnokként lép-e be az F1 kapuján.

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

„Hihetetlenül boldoggá tesz, hogy jövőre Forma–1-es versenyzővé válhatok, egyszerűen nem találom a szavakat” – mondta a német tehetség. „Szeretnék köszönetet mondani a Haas F1-es csapatának, a Scuderia Ferrarinak és a Ferrari Versenyzőakadémiának, amiért bíztak bennem! És szeretném kifejezni szeretetemet a szüleim felé. Tudom, hogy mindent nekik köszönhetek. Mindig hittem, hogy valóra válthatom az álmom a Forma–1-be kerülésről. Óriási köszönet a nagyszerű szurkolóknak is, akik támogattak engem a pályafutásom során! Mindent bele fogok adni, ahogy mindig, és már nagyon várom a közös utunkat a Haas csapatával.”

A Haasnak ezzel teljessé vált a jövő évi felállása, így üres ülés már csak kettő van a mezőnyben: a Red Bull és az Alpha Tauri adós még annak bejelentésével, ki lesz a második versenyzője.

 

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak