Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher akár Grosjean abu-dzabi helyettesítésére is kész

Schumacher akár Grosjean abu-dzabi helyettesítésére is kész

Racefans
Akár az idei szezonzáróra is előrehozhatják Mick Schumacher Forma–1-es debütálását? A Haas Romain Grosjean állapotának javulását várja, jövő évi versenyzőjük viszont készen áll.

Az már benne volt a levegőben egy ideje, hogy a Haas ezekre a hetekre időzíti a 2021-es versenyzőfelállásának ismertetését, a csapat azonban egy sajnálatos esemény miatt is a figyelem középpontjába került az elmúlt napokban. Romain Grosjean múlt vasárnap hatalmas balesetet szenvedett, melynek következtében a Szahíri Nagydíjon nem tudja vállalni az indulást. Ezen a hétvégén csapata a tartalékversenyzőjével, Pietro Fittipaldival helyettesíti a franciát, az pedig még bizonytalan, sor kerülhet-e Grosjean egy héttel későbbi visszatérésére.

A 2021-re bejelentett Mick Schumacher és Nyikita Mazepin Forma–2-ee szezonja vasárnap Bahreinben zárul le, ezért a két versenyző most még nem jöhetett szóba beugróként. Amennyiben viszont Abu-Dzabiban is szükség lesz helyettesre, már szabadok lesznek. Mick Schumacher ráadásul mindenképpen autóba fog ülni a másik arab államban, hiszen a tervek szerint jövő pénteken sort kerítenek élete első F1-es szabadedzésére. A kérdés az, van-e esély rá, hogy aztán a következő két napban is az autóban maradjon, és a következő év márciusára tervezett bemutatkozását már idén megejtsék.

Schumacher szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, ő készen áll mindenre. „Nagyszerű, hogy ha valakit felkészültnek vélnek erre, és én úgy érzem, az is vagyok. Van három szabadedzés, ez idő alatt lehetőség van a tanulásra. Nagy kihívás lenne, de megismerhetném az autót, és jobban felkészülhetnék a következő évre” – mondta e lehetőségről az ifjú német.

Günther Steiner (Fotó: XPB)

Főnöke, Günther Steiner egyelőre azonban féken tartaná a találgatásokat, és nem kíván azon elmélkedni, mi lenne, ha Grosjean nem lenne bevethető az utolsó F1-es versenyén. „Pillanatnyilag az az álláspontom, hogy jövő hétfőn látni akarom, hogy van Romain. Erről állapodtam meg vele. Nem szeretnék az esetleges helyettesekkel foglalkozni. Van elég versenyzőnk készenlétben, szóval nem aggódom emiatt. Csak akkor fogunk döntést hozni, ha száz százalékig biztos lesz, hogy Romain nem versenyezhet.”

Schumacher mellett további két jelöltje is lehet a Haasnak erre az esetre: az autójukban tarthatják Pietro Fittipaldit egy második hétvégére, de akár Mazepint is lehetőséghez juttathatják.

Grosjean szerda reggel hagyta el az őt ellátó bahreini kórházat. A következő hetet Bahreinben tölti, további kezelések várnak az égési sebeire, és csak ezután dől el, javult-e annyira a kezeinek állapota, hogy újra autóba üljön. Ő mindenesetre már jelezte, szeretne szépen búcsúzni a Forma–1-től és a Hsastól, ezért mindenképpen teljesíteni akarja utolsó nagydíjhétvégéjét.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: LAT Photo/Motorsport Images)

További tartalmak