Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Emberek vagyunk, nem tárgyak!

Vettel: Emberek vagyunk, nem tárgyak!

F1
Daniel Ricciardo mellett Sebastian Vettel is hangot emelt a Forma–1 tapintatlansága miatt a bahreini nagy baleset ismétlései kapcsán.

Nem vették jó néven a Forma–1-es mezőny tagjai, hogy a Forma–1 közvetítésének rendezői a Bahreini Nagydíj piros zászlós időszakában folyamatosan Romain Grosjean ijesztő balesetét ismételgették. Daniel Ricciardo kritizálta őket a legkeményebben – szerinte nemcsak a versenyzők érzéseivel játszottak a tévések, hanem az ő tévét néző családtagjaikkal szemben sem tanúsítottak kellő tiszteletet. Az ausztrált e véleményében csütörtökön megerősítette a bahreini paddockba érkező Marion Grosjean, a balesetet szenvedő versenyző felesége, aki elismerését fejezte ki a renault-s felé, hogy kiállt és kimondta mindezt.

Az ismételgetések Sebastian Vettel tetszését sem nyerték el. A német egyfelől tisztában van azzal, hogy a balesetek képeire igény van a média és annak fogyasztói részéről, belülről viszont másképp látja mindezt, mint a kívülről szemlélők. „A vasárnap megmutatta, hogy talán az asztal ellentétes oldalán ülünk. Mi vagyunk azok, akik vezetik az autókat, vállalják a kockázatot a határokat feszegetve, és akik nézik ezt, néha kritizálnak, hogy már nem elég veszélyes, nem elég izgalmas.”

„A veszély viszont mindig ott lesz. Persze kivesszük, amennyire tudjuk, és jó látni ezt a folyamatos erőfeszítést. Ezek a balesetek esélyt jelentenek arra, hogy komolyan vegyük őket, és fejlesszünk” – emlékeztetett a négyszeres világbajnok.

Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Rámutatott, az autóban mozgó sisakok alatt érző emberek vannak, és sajnálatosnak tartja, hogy ezt sokan hajlamosak elfelejteni. „E balesetek arra is emlékeztethetik a másik oldalt, hogy nem csupán tárgyak vagyunk az autókban, hanem emberi lények, akik az életüket teszik kockára. Örömmel tesszük, mert szenvedéllyel csináljuk. Néha viszont van, hogy azt kívánom, bárcsak nagyobb tiszteletet kapnánk. Az ismétlésekkel újra és újra nem biztos, hogy ezt megkaptuk. Igen, mindenki látta, hogy Romain rendben van, de ez nem változtat azon a tényen, hogy ezt gyerekek is nézik, és nem volt szép nézni ezt, főleg ha önmagában nézed, hogy valaki küzd, harcol, hogy ki tudjon szállni.”

A balesetek ismétlésének témájában nincs egyetértés az F1 résztvevői között. A sportág közvetítői mellett több csapatfőnök is úgy vélte, hogy a képsorok bejátszása szükséges az átláthatósághoz és az őszinte kommunikációhoz, továbbá a legjobb módja az informálásnak és az üzenet közvetítésének. Grosjean lángokból való kikászálódásával nemcsak azt adták hamar a világ tudtára, hogy a versenyző túlélte a balesetet, hanem azt is megmutatták, hogy az elmúlt évtizedek biztonságért tett erőfeszítései eredményesek.

Ricciardo már jelezte, a hétvégén elbeszélget az F1-es közvetítésekért felelős vezetőkkel, hogy alaposabban is megismerjék egymás álláspontját.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak