Mazepint megbüntették, elveszítette a harmadik helyet

Két öt másodperces időbüntetést is kapott Nikita Mazepin a Forma–2-esek szombati főfutamát követően: az elsőt Yuki Tsunoda leszorításáért, a másodikat a Felipe Drugovitch ellen bemutatott agresszív védekezésért. Az orosz ezzel elveszítette dobogós helyezését!

XPB_1072006_HiRes Nikita Mazepin (Fotó: XPB)
Azt már a közvetítés végén láthattuk, hogy Mazepint vizsgálni fogják az F2-es versenyt követően, amiért túl keményen védte pozícióját a futam végén, és azt is, hogy a Tsuonda-incidens is napirendre kerül a bírói szobában.

Miután az illetékesek kielemezték a felvételeket, úgy döntöttek, mindkét esetért az oroszt büntetik. Ami a Tsunodával történteket illeti, a japán ugyan a pályán kívül előzte le riválisát, oda azonban Mazepin kényszerítette – ezért vonták őt felelősségre a bírák. Közleményükben arra is kitérnek, Tsunoda feltehetően akkor is sikerrel hajtotta volna végre az előzést, ha a megszokott íven halad.

A japán célegyenesben való kiszorításáért Mazepin öt másodperces büntetés kapott. És ezzel még nem volt vége a fejmosásnak! Elmarasztalták ugyanis a másik esetért is (ez egyébként sejthető volt, hiszen már a felvételeken látszott, nagyon agresszíven védi pozícióját).

Nikita Mazepin (Fotó: XPB)Mazepin Drugovich előzési manővere során is hirtelen jobbra húzott, leszorítva ezzel a pályáról a brazilt, aki az egyik jelzőtáblát is eltalálta. A felvételek elemzését követően a bírák úgy döntöttek, ezért is öt másodpercet adnak az orosznak. Összesen tehát tíz másodpercet írtak Mazepin idejéhez, aki így a harmadikról a kilencedik helyig csúszott vissza!

A dobogós pozíciót Drugovich „örökölte”, a negyedik helyre Robert Shwartzman, az ötödikre Callum Ilott, a hatodikra Mick Schumacher, a hetedikre Jehan Daruvala, a nyolcadikra pedig Dan Ticktum lép elő, aki ezzel a sprintfutam rajtelsőségét is megszerezte.

Azzal, hogy Schumacher és Ilott is pozíciókat nyert, változott a két bajnokesélyes pozíciója, a köztük található tizennégy pontos különbség viszont megmaradt, hiszen az ötödik helyezésért Ilott tíz egységet kapott, Schumacher pedig nyolcat a hatodikért és kettőt a leggyorsabb körért, tehát akárcsak az eredeti sorrend esetében, ugyanannyi pontot szereztek.

Annál nagyobb változás történt Mazepin pozíciójában: az orosz a negyedikről az ötödik helyre esett a pontversenyben (Shwartzman mögé), és elveszítette az esélyét arra, hogy megelőzze a bronzérmes pozícióban álló Tsunodát.