Musorujsag
Élő Eredmények

Megkönnyezte sikerét az F1 újdonsült dobogósa

Megkönnyezte sikerét az F1 újdonsült dobogósa

F1
Megkönnyezte pályafutása első F1-es dobogós helyezését a nehéz két évet maga mögött tudó Esteban Ocon.

Az év utolsó előtti versenyére is jutott egy új dobogós avatás. Esteban Ocon a második helyen vitte célba a Renault-t a kaotikusan alakult Szahíri Nagydíjon, és ezzel a mostani szezon 13. különböző dobogós helyezettje lett. A franciának már kinézett egy top 3-as eredmény – ha nem is feltétlenül az idei éve alapján. Az egyéves kihagyását megelőzően a Force Indiával több alkalommal is megcsillant előtte a remény, de valahogy sosem jött össze neki az, ami akkori csapattársának, Sergio Péreznek.

Aztán 2019-et a Renault hirtelen kihátrálása miatt a Mercedes „kispadján” kellett töltenie, majd idén a Renault-val tért vissza, de nem úgy, ahogyan azt korábbi teljesítményei alapján várhattuk tőle. Daniel Ricciardo nagyobb falatnak bizonyult számára Sergio Péreznél, ráadásul a külön harcát is meg kellett vívnia. Egy olyan szezonban tért vissza, amely fél évbe sűrítette bele egy (majdnem) teljes év programját, így a futamok között nem sok ideje volt elemezni a teljesítményét. Ez nagyban közrejátszott abban, hogy lassan lendült csak formába.

De év végére formába lendült – még ha ezt a Ricciardóval szembeni 1-15-ös időmérős mérlege nem is tükrözi igazán. Az elmaradó eredmények miatt sokan kritizálták, a nyáron felröppent a hír, hogy a Renault 2022-ben talán Pierre Gaslyra cseréli le őt, mert nem elégedett vele. A mostani dobogójával viszont elhallgattathatja egy időre a bírálóit.

Esteban Ocon csatája Lance Stroll-lal (Fotó: XPB)

„Nincsenek szavak. Sírtam a célban, annyi érzelem tört elő belőlem” – vallotta be a francia, akinek elérzékenyülését a csapatrádióban is hallhattuk. „Nehéz szezon volt ez az én oldalamról. Sosem lett meg az eredmény, de mégis mentem tovább, dolgoztam keményen, motivált maradtam. Ez meghatározó volt. Egyre kevesebb ember kezd hinni benned ilyenkor, egyre többen kritizálnak, és fontos, hogy ekkor is higgy magadban. És ma megtörtént. Boldog vagyok, hogy a kemény munkának meglett a gyümölcse!”

„Micsoda út volt! Nagyon nehéz út hozott idáig. Sok áldozatot vállalt a családom a kezdetekkor. Nem volt könnyű bejutni az F1-be, aztán tavaly szünetet kellett tartanom. Nem könnyű a visszatérés sem. Új csapat, egy erős csapattárs ellenfélnek – de egész évben fejlődtem. Kinézett már ez, de sosem igazán fizetődött ki a munka, egészen a mai napig. Ma megtörtént, és nagyon boldog vagyok. Már várt ránk ez, csak eddig egyszer sem voltunk szerencsések.”

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

 

Alapos oka volt sírni

Ocon számára a szombati időmérő egy csalódást keltő Q2-es búcsút hozott, ám furcsamód éppen ez alapozta meg a vasárnapi sikerét. A versenyen az egy kiállásos taktika, az elnyújtott első etapok voltak a kifizetődőek – Ocon ennek köszönhette, hogy csapattársa, a sokáig negyedik helyen álló Daniel Ricciardo elé került. „Tudtuk, hogy mit akarunk a stratégiával. A top tízen kívülről rajtoltunk, szabadon választhattunk gumit, és nagyon érdekes verseny alakult ki belőle. A számításaink azt mutatták, hogy a legjobb ötbe kerülhetünk, ami nagyon erős előrekapaszkodás lett volna, miközben a több kiálláson lévők kicsit szenvedtek. De arra sosem gondoltam volna, hogy még a győzelemhez is ennyire közel kerülünk. Elképesztő futam volt” – értékelt Ocon.

Két dobogós társát is megdicsérte. Sergio Pérezzel két évig volt egy csapatban, Lance Stroll pedig a legjobb barátja a jelenlegi mezőnyben. „Nagyszerű verseny volt. Gratulálok Checónak és Lance-nek, a barátomnak, akivel remek csatát vívtunk a négyes kanyarban. Élveztem ezt a futamot. Amikor átszeltem a célvonalat, minden érzelem előtört belőlem. Hihetetlen! Sosem sírtam semmi miatt, de elmondhatom, ma jöttek a könnyeim, és alapos oka volt! Nagyon boldog vagyok!”

Esteban Ocon és Lance Stroll (Fotó: XPB)

Ami az őt ért kritikákat, az idén kétszer dobogós Ricciardóval való összevetést illeti, Ocon elismeri, kemény ellenféllel kell megküzdenie, ám úgy véli, az eredmények különbsége elfedi a saját év közben mutatott fejlődését. „Daniel fantasztikus mérce. Nagyon erős szezont futott a második renault-s évében, és feljebb lépett. De összességében úgy érzem, én is szépen fejlődtem, és már felzárkóztam rá. Ez a dobogó a hab a tortán!”

 

Abiteboul: Ez kellett már Oconnak

Ocon áttörésének főnöke, Cyril Abiteboul is örült. „Nagyon örülök Estebannak. Nagyon örülök miatta, mert voltak szép pillanataink Daniellel, de Daniel távozik, miközben Esteban maradni fog a következő szezonra is. Emiatt fontos volt, hogy valami pozitív történjen Estebannal. Érezhető volt, hogy ez teljességgel összejöhet, de voltak megbízhatósági gondjaink, ami teljes mértékben a mi hibánk. Bizonyos szempontból cserbenhagytuk őt. De most minden összejött. Nyilván segítettek a rendhagyó körülmények is, de tudjuk, hogy szükségünk van ezekre. És mi mindent jól csináltunk, jó döntéseket hozott a boxfal.”

Cyril Abiteboul, Daniel Ricciardo és Lance Stroll (Fotó: XPB)

„Kicsit persze keserédes ez, mivel úgy éreztük, Daniellel lehettünk volna picivel jobbak is, és nyilvánvaló, hogy a bajnokságban sem javult a helyzetünk. Mindenesetre ez most száz százalékban Estebané, és teljességgel megérdemelte” – értékelt Abiteboul

Hozzátette, Ricciardóval ellentétben Oconnal nem kötött semmiféle fogadást tetoválásokról vagy másról. „Nem, de iszunk egy jót” – ígérte.

A Renault ünnepi csapatfotója (Fotó: XPB)
Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak