×

Aitkennek „át kellett huzaloznia az agyát” az F1-hez

A Williams beugrósa, Jack Aitken elárulta, a Szahíri Nagydíjra, vagyis a Forma–1-es debütálásra való felkészülés során teljesen „újra kellett huzaloznia az agyát” a királykategória bonyolultsága miatt.

XPB_1072790_HiRes Jack Aitken (Fotó: XPB)
Az idén a Forma–2-ben versenyző Aitken annak a láncreakciónak köszönhette váratlan F1-es debütálását, amit Lewis Hamilton pozitív koronavírus-tesztje indított el. A világbajnok a fertőzés miatt kénytelen volt kihagyni a Szahíri Nagydíjat, ahol George Russell helyettesítette őt, a Williams pedig tartalékosát, Aitkent ültette autóba a bajnokcsapathoz fellépő fiatal reménység helyett.

A britre nagyon kemény hétvége várt, hiszen 2020-ban csak egyetlen szabadedzés alkalmával vezette a Williams autóját, gyorsan bele, illetve vissza kellett tehát rázódnia a Forma–1-es tempóba. Elmondta, felkészülése során hozzáállásán is változtatnia kellett.

Jack Aitken (Fotó: XPB)„Sokat készültem egy ilyen hétvégére, órákat vezettem az autót a szimulátorban, és volt már szabadedzéses tapasztalatom is, tehát az autó legalább nem volt teljesen ismeretlen, megvoltak az alapok” – kezdte. „A folyamatokat is ismertem, vannak azonban dolgok, amiket egészen egyszerűen nem lehet elsajátítani a teszteléssel” – tette hozzá.

„A szombati és a vasárnapi nap nagyon komoly tanulási görbe volt számomra, hiszen a lehető legtöbbet kellett kihoznom egy gyors körből, és versenyeznem is kellett. Két nap alatt rengeteget tanultam a különböző speciális eshetőségekről, és teljes mértékben újra kellett huzaloznom az agyamat, ami a hagyományosabb formaautókhoz volt szokva, most viszont azokra a vadállatokra kellett átállnia, amik az F1-ben vannak. Ebből kellett a legtöbbet kihozni” – magyarázta.

Aitken tisztességesen helyt állt az időmérőn és a futamon is, melyen kicsúszása miatt vált főszereplővé, ez váltotta ki ugyanis a biztonsági autós fázist, ami George Russell és a Mercedes drámájához vezetett. A brit ennek kapcsán már elmondta, nagyon sajnálja barátját, de nem érezi felelősnek magát, a versenyzésben ugyanis benne vannak az ilyen szituációk.

Jack Aitken letört első szárnya, a háttérben George Russell (Fotó: XPB)