Musorujsag
Élő Eredmények

A Renault betartotta, amit Alonsónak ígért

A Renault betartotta, amit Alonsónak ígért

F1
Kicsit feldobja a Forma–1-et a Fernando Alonso tesztje körül kialakult vita a Renault csapatfőnöke szerint. Cyril Abiteboul elmondta, miért volt fontos számukra a spanyol engedélye.

Amióta az FIA jelezte, hogy engedélyezi Fernando Alonso részvételét a jövő heti fiatal versenyzők tesztjén Abu-Dzabiban, a Renault állandóan a riválisok célkeresztjében van. A Ferrari, a Racing Point és a McLaren is kritizálta a szövetséget, igazságtalannak tartva, hogy a kétszeres világbajnoknak jár az egérút a jövő évi felkészülésben, miközben a csapatot váltó Carlos Sainznak, Sebastian Vettelnek és Daniel Ricciardónak nem.

Cyril Abiteboul nem csodálkozik a kialakult helyzeten, ám nem érzi úgy, hogy az ártana az F1-nek. „Megértem, hogy sok a zúgolódás ekörül. Az évet vitázással kezdtük, és most egy másfajta vitával zárjuk le. De ez jó, mert mozgásban tartja a sportágat” – utalt arra a francia, hogy a szezont a Ferrari motorügye, valamint a Racing Point másolt autójának szabályossága körüli balhéval indult.

Alonso eddig kétéves autóval tesztelgetett, a jövő heti gyakorlása arra lesz jó, hogy megismeri a 2021-es autójának elődjét, és rendeznek pár dolgot a csapattal, amivel így a mindössze három napból álló téli tesztidény alatt már nem kell foglalkozniuk. Abiteboul hangsúlyozta, a tesztkérelemmel ők csak teljesítették, amit versenyzőjüknek a szerződéskötéskor ígértek.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Ez egy emberi dolog, amit Fernandóért teszünk. Amikor eldöntötte, hogy visszatér az F1-be, egyértelművé tette, hogy annyi kilométert akar teljesíteni a következő év előtt, amennyit csak lehetséges. A szabályok egyértelmű határt szabnak ennek. Elég sokat tettünk, négy napot töltött a kétéves autónkban. És úgy gondoltuk, jó lenne ugyanezt a jelenlegi autóval is megcsinálni, ezért megkérdeztük az FIA-t, és jóváhagyták, ennyi az egész.”

„Most látni fogja, mennyit fejlődött az autó két év alatt. A kétéves autónkat egy visszafojtott motor hajtja, bemutatógumikat használunk vele, szóval nem igazán reprezentatív. Ez most reprezentatív lesz a következő év szempontjából. Az autó többet fog változni a következő évben, mint az emberek gondolják. Ezt a jövő héten nem tesztelhetjük. A többi inkább róla szól, a csapatba való beilleszkedéséről, a folyamatok, procedúrák megismeréséről, a kormány megtanulásáról, a mérnökökkel való összehangolódásról. Mindent megteszünk, hogy a legjobban felkészüljünk a jövő évi kezdésre, mert csak három napunk lesz a télen” – magyarázta.

A keddi teszt kapcsán Alonso elmondta: „Örülök ennek a tesztnek, sok hasznos kilométert gyűjthetek, újra. Gyanítom, még nem igazán leszek a csapat segítségére, mivel még csak próbálok belerázódni. Ez inkább szól még rólam, hogy több kilométert gyűjtsek, jobban hozzászokjak az autóhoz. Emellett egy másik csapattal készülhetek, hiszen a kétéves autóval teljesített tesztnél egy tesztcsapattal dolgoztam, most pedig azokkal fogok, akikkel jövőre is.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak