Musorujsag
Élő Eredmények
×

A célok nem változtak: minden idők legjobb magyar szereplésére készülnek a hazai parasportolók Tokióban

MTI
Nehéz éven van túl a magyar parasport is, de Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke azt mondta: a vírushelyzet nem változtatott a céljaikon, minden idők legnagyobb létszámú csapatával minden idők legjobb magyar szereplésére törekednek a 2020-ról idénre halasztott tokiói paralimpián.

“A parasportot teljesen szétzilálta a pandémia, tavaly nemzetközi verseny érdemben nem zajlott a világban, a néhány kivétel közé tartozott a szegedi kajak-kenu világkupa és az egri kerekesszékes vívó világkupa” – idézte fel az MTI-nek adott interjúban Szabó László.

Hozzátette: emiatt rendkívül nehéz volt összeállítaniuk egy jelöltlistát a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 63. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazására, de büszke arra, hogy ez sikerült, a hétfői gálán pedig kiderül, hogy a Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő), Kiss Péter Pál (parakajakos), Osváth Richárd (kerekesszékes vívó) trióból ki lesz az év legjobbja.

Veres Amarilla, Osváth Richárd és Krajnyák Zsuzsanna (Fotó: hunfencing.hu)

“Mi azért próbáltunk néhány viadalt rendezni itthon, de az igazság az, hogy 2020 szinte teljesen versenyzési lehetőség nélkül zajlott le a magyar parasportolók szempontjából. Próbáltuk tartani a lelket a sportolóinkban, kértem az edzőket, a szövetségi kapitányokat, a paralimpiai bizottság munkatársait, hogy folyamatosan legyenek kapcsolatban a versenyzőkkel. A saját kollégáimnak úgy fogalmaztam: ha a sportolók bennünk nem látják az erőt, akkor nem várhatjuk, hogy saját magukban észrevegyék azt.” – fejtette ki az elnök, hangsúlyozva, hogy szerinte sikerült megvalósítani a folyamatos kapcsolattartást, az érintetteket mindenről tájékoztatták, így nem érezték magukat bizonytalan helyzetben.

Idén két nagy para világversenyt szervez Magyarország, az elsőre, a kerekesszékes vívó Európa-bajnokságra – amely a paralimpiai kvalifikáció szempontjából is kiemelt jelentőségű – májusban kerül sor a már jól bevált helyszínen, Egerben. A másikat már a tokiói paralimpia után, novemberben rendezik, ugyancsak a hevesi megyeszékhelyen, ez erőemelő-világbajnokság lesz.

“Az egri helyszín azért jó nekünk, mert ott van annyi akadálymentes szállodai szoba kapacitás, amely ki tudja szolgálni a kerekesszékes sportolókat, edzőket, kísérőket” – mondta az MPB vezetője.

“És persze az idei év legnagyobb nemzetközi eseménye számunkra a tokiói paralimpia lesz. Legutóbb novemberben tartott online megbeszélést a Nemzetközi Paralimpia Bizottság, akkor nagyon bizakodók voltak a japán szervezők, azt mondták, több forgatókönyvük is van a rendezést illetően, de egy dolog biztos: lesz paralimpia. Nyilván mi is így készülünk, s abban reménykedünk, hogy addigra már lecseng annyira a járvány, hogy a versenyeket le tudják bonyolítani. Hogy a nézőkkel mi lesz, az egy következő kérdés.” – fogalmazott Szabó László, hangsúlyozva: számára is óriási felelősség lesz a 70-80 fős magyar küldöttség tagjainak azt mondani, hogy épségben elviszi, majd haza is hozza őket.

Kiss Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Sportszakmai vonatkozásban az elnök szerint az egyéves halasztás a kvótaszám tekintetében akár még jól is jöhet Magyarországnak. Egyrészt vannak olyan fiatal versenyzőik, akiknek ez az időszak jót tett, tapasztaltabbak, érettebbek lettek, másrészt úgy gondolja, hogy a járvány következtében lesznek olyan országok, amelyek pénzügyi, egészségügyi vagy szakmai okokból nem tudnak majd elutazni a paralimpiára, s az ő indulási jogaikat szétosztják azon nemzetek között, akik viszont vállalják a részvételt.

“Nyilván nem mások kárára akarunk kvótákat szerezni, de mégiscsak ez a helyzet. És ott vannak még az oroszok, akiknek az indulásával kapcsolatban ugyan nincs még a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak hivatalos álláspontja, de az IPC Rióban és azóta is mindig osztotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontját. Én tehát azzal számolok, hogy a paralimpián is csak azok az orosz sportolók vehetnek majd részt egyéni indulóként, akik bizonyítani tudják doppingmentességüket” – mondta a sportvezető.

A konkrét számokat illetően Szabó László úgy fogalmazott: jelenleg 19 magyar versenyző tokiói részvétele biztos – a már visszaigazolt kvóták száma 15 (hét úszásban, négy asztaliteniszben, három atlétikában, egy pedig kerékpárban) -, nagyjából további húsz sportoló kvótaszerzése tűnik biztosnak és körülbelül másik húsz olyan versenyzőjük van, aki harcolhat még az indulási jogért.

Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) elnöke (Forrás: olimpia.hu) Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke (Forrás: olimpia.hu)

“Utóbbiak közül nyilván lesz olyan, akinek ez sikerül és olyan is, akinek nem, de sportdiplomáciai eszközökkel, szabadkártyákkal mindenkit megpróbálunk eljuttatni a paralimpiára. Nagyjából hatvan versenyzőnk van tehát, akinek a szereplése potenciálisan szóba jöhet. Továbbra sem adtam fel azt a célkitűzést, amelyet már Rio után megfogalmaztam, nevezetesen, hogy minden idők legnagyobb létszámú csapatával minden idők legjobb eredményét szeretnénk elérni Tokióban.” – jelentette ki az MPB elnöke.

Ez legalább 53 magyar sportolót és 24 érmet jelentene.

“Bár tudom, hogy ennek kicsi a realitása, szerintem még van esély a megvalósításra, és én ezért fogok küzdeni. Emellett a 2016-os egy aranyérem  után az elsőségek számában is növekedést várok” – mondta Szabó László.

Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az olimpia és paralimpia halasztásával egy olyan furcsa helyzet fog előállni, hogy fél éven belül két olimpia, illetve paralimpia lesz, mivel 2022 elején Pekingben következnek a téli játékok.

“Számunkra tehát 2021-ben az is fontos feladatot jelent majd, hogy a 2018-as phjongcshangi paralimpiához hasonlóan ki tudjunk juttatni magyar versenyzőt, versenyzőket Pekingbe is” – zárta szavait a Magyar Paralimpiai Bizottság irányítója.

A halasztás nyomán a 2020-as paralimpiát idén augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik a japán fővárosban.

További tartalmak