Musorujsag
Élő Eredmények

„Rideg, gyors csirkefogó” – csapattársai őszintén Verstappenről

„Rideg, gyors csirkefogó” – csapattársai őszintén Verstappenről

Ziggo Sport
Sajátos szembesítésre invitálta Max Verstappent a holland televízió az eddigi F1-es csapattársaival. Őszintén elmondták, mit gondolnak a hollandról.

Mindössze 23 éves, de már hat szezonnyi tapasztalata van a Forma–1-ben, és elfogyasztott négy csapattársat Max Verstappen. Pierre Gasly és Alexander Albon előző két idényben látott szenvedése megmutatta, a sorozatban kevés nehezebb és könyörtelenebb feladat van, mint a holland mellett helyt állni. Ilyen vagy olyan formában a Red Bull már számos versenyzőjétől fordult el Verstappen miatt, akinek abban is nagy szerepe van, hogy 2021-ben Sergio Pérez „külsősként” csatlakozhat az osztrákokhoz.

De mit gondolnak Verstappenről az őt legjobban ismerő kollégák? A holland Ziggo Sport ennek igyekezett utánajárni azzal, hogy a múlt szezon végén körbekérdezősködött náluk, majd véleményükkel szembesítette a 2020-as bajnoki harmadik helyezettet.

A 2019-ben tőle mérföldekkel elmaradó Pierre Gasly már gyerekkoruk óta ismeri Verstappent, és talán a legtalálóbban jellemezte őt. „Hogy milyen? Ő egy rideg, gyors csirkefogó” – mondta nevetve, amit hallva Verstappen is elmosolyodott. „A gokartban volt pár ütközésünk, és nem nevettetett meg túl sokszor… De amúgy remek fickó, jó vele együtt lógni, és szép időket töltöttünk el együtt.”

Max Verstappen és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A Gaslyhoz hasonlóan szintén parkolópályára küldött Alexander Albon szerint Verstappen mellet igazán megmutatkozik, hogy mit tud egy versenyző. „Vele nem lehet rejtőzködni. Ő egy egyenes fickó, nincs vele problémám, olyan, amilyen. Érezni rajta, mennyire magabiztos. Ha akar valamit, azt el is éri. Látom, hogyan működik, hogyan dolgozik, és egyértelműen látom azokat a tulajdonságokat, amik erőssé teszik” – mondta a thai.

A Verstappen csapattársaként mindenkinél több időt, három szezont eltöltő Daniel Ricciardo természetesen tréfával kezdte a jellemzését. „Állhatatos és gyors. Nem igazán bűzlik, nem szellent túl sokat, szóval rendben van” – állapította meg, majd azért komoly válasszal is szolgált. „Amikor legyőzött, egyszerűen úgy éreztem, hogy jobb munkát végzett, és aznap gyorsabb volt. Sosem érzékeltem azt, hogy furcsa játszmázások lettek volna közöttünk.”

Daniel Ricciardo és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Carlos Sainz 2015-ben a Toro Rossónál volt Verstappen csapattársa, mindketten újoncként mutatkoztak be, és mindketten a Red Bullhoz kerülésért küzdöttek. Elmondása szerint ez egészen sajátossá, de nagyon élvezetessé tette a közös szezonjukat. „Rendben van. Arra az évre egy intenzív szezonként gondolok vissza. A pályán és a csapatban is az volt mindkettőnk számára. Valahányszor a pályára mentünk, mindig le akartuk győzni egymást, a szabadedzéseken is. Ez igazán intenzívvé tette az egészet, nagy versengés jellemzett minden helyzetet. De imádtam! Őszintén mondom. Ez volt a legintenzívebb, vagy az egyik legintenzívebb évem versenyzőként.”

A korábbi kollégákat arról is kérdezték, melyikük lesz előbb világbajnok. Ricciardo némi gondolkodás után rávágta: „Én! Neki még elég ideje van. Szóval én leszek az!” A Ferrarihoz szerződött Sainz elmondta: „Nem igazán számít, mindkettőnket bajnoki fából faragtak.” Gasly csak annyit felelt: „Előbb-utóbb világbajnok lesz, ebben egészen biztos vagyok. Csak idő kérdése, ez nyilvánvaló. De egyszer én is le fogom őt győzni!”

 

Pérezt is „szétzúzná”

Mindezek után Verstappent kérdezték, ő melyiküket tartotta a legkeményebb riválisának. „Nehéz az összevetés, hiszen Carlosszal az volt az első évünk az F1-ben, emiatt nem volt igazán sok tapasztalatunk” – vette ki a képletből Sainzot. „Úgy vélem, a legnehezebb versenyezni Daniel ellen volt, az elején. De az utolsó évünkre már sokat tanultam, és tudtam, hogy mit akarok. Mindenesetre ő került hozzám a legközelebb.”

Daniel Ricciardo és Max Verstappen (Fotó: XPB)

„Ő volt a legjobb, mégpedig a tapasztalata miatt. Ő már jó ideje az F1-ben volt akkor. De mindegyiküket legyőztem, szóval rendben vagyunk” – jegyezte meg nevetve.

Mindez nem túl jó ómen a következő delikvensnek, Sergio Péreznek. Verstappen a mindenkori csapattársak kapcsán felidézte: „Apám mindig azt mondta: »Zúzd szét őket!«”

Elmondása szerint Pérezt is szeretné „szétzúzni”. „Igen, ez a célom. Mindig fontos, hogy gyorsabb légy a csapattársadnál, másfelől viszont fontos a csapat számára, hogy mindkét autónk résztvevője legyen az elöl zajló küzdelemnek. Úgy, ahogyan annak idején Daniellel is volt.”

Borítókép: Max Verstappen és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak