×

Az apjánál is zárkózottabb Mick Schumacher a menedzsere szerint

Menedzsere szerint apjánál is visszahúzódóbb Mick Schumacher, ha a versenyzésen kívüli életéről van szó. Családja viszont biztos hátteret jelenti számára, anyja pedig mindenben támogatja őt.

Mick Schumacher (Fotó: Haas) Mick Schumacher (Fotó: Haas)
Három újonca lesz 2021-ben a Forma–1-nek, ám a legnagyobb figyelem kezdetben garantáltan a Haasszal bemutatkozó Mick Schumacherre fog irányulni. A Forma–2-es bajnok a hétszeres világbajnok édesapja, Michael Schumacher után 30 évvel fog bemutatkozni a királykategóriában. Pályafutását kezdettől fogva nagy figyelem övezi, így hozzászokhatott már az efféle nyomáshoz.

Mindezt idáig remekül kezelte, így vélhetően az F1-es rivaldafény sem fogja váratlanul érni. E nagy figyelem ugyanakkor talán visszahúzódóbbá is tette őt. A magánéletét apjához hasonlóan ő is teljesen elválasztja a munkájától, és igyekszik rejteni, védeni azt. A Michael után őt is menedzserként, tanácsadóként segítő Sabine Kehm szerint még jobban, mint a rekordbajnok tette. „Visszahúzódó, talán még jobban is, mint Michael” – mondta a 21 éves versenyzőről a Daily Mailnek. „Ő egyszerűen egy elhivatott versenyző, akinek sok éve az volt az elsődleges célja, hogy eljusson a Forma–1-be. Ez már az F3-ban és az F2-ben is világos volt. Ezek mindig alsóbb kategóriák, de mind sokat kivesznek belőled. Ez az életed, és mindent bele kell adnod, hogy sikeres legyél bennük. Michael és Mick mindig is jó kapcsolatban voltak, és igaz ez az egész családjára.”

A szakmai és a magánélet elválasztása nyilvánvaló örökség Schumachernél az apjától. Michael külön törekedett arra, hogy távol tartsa két gyermekét a rivaldafénytől, és ezzel a lehető legnormálisabb életet biztosítsa számukra. „Az én gyerekeimnek joguk van úgy felnőni, hogy nem nyomasztja őket, hogy Michael Schumacher gyerekei. A mindennapokban egy átlagos család vagyunk, együtt eszünk, visszük a gyerekeket az iskolába” – mondta sok évvel ezelőtt.

Mick Schumacher (Fotó: Haas)

Mick Schumacher (Fotó: Haas)Mick zárkózottságát nyilvánvalóan csak növelte, az apjával történt 2013-as baleset, amely eleve bezárkózásra kényszerítette a családot is, hiszen nem kívánnak részleteket elárulni a bajnok állapotáról.

Az ifjabb és az idősebb Schumacherben további közös vonás, hogy mindkettejük számára a munkától amúgy elválasztott család jelenti a munkában való sikeresség alapját. Mick nemrég egy interjúban édesanyját, Corinna Schumachert nevezte a legfőbb bizalmasának és tanácsadójának. Kehm szerint ugyanúgy támogatja őt, ahogyan korábban a férjét is, noha hozzá hasonlóan félti is őt. „Ő nagyon támogatja a pályafutását. Amikor ellátogat a versenyekre, mindig nagyon örül a sikereinek. Ez az arcáról is leolvasható” – mondta a menedzser.

 

A Haasnak megtiszteltetés és teher

Új csapatfőnöke, Günther Steiner úgy véli, Mick Schumacher sokat köszönhet annak, hogy az egész családja ismeri és érti az autóversenyzés világát. „Ő nagyon profi. Lehet látni rajta, hogy egy olyan családban nőtt föl, amely mindent tud a versenyzésről” – írta a The Race című lapnál vezetett blogjában a Haas főnöke. „Ő egy nagyon rendes fickó, technikai szempontból jól felkészült. A hozzá hasonló embereknek nem esik nehezükre beismerni, ha valamiben javulniuk kell. És nekünk pontosan ez a feladatunk: jobbá tenni őt, mivel minden új lesz számára, ráadásul nehéz helyzetbe hoztuk, hiszen a csapattársa is egy újonc lesz. Ezt már az elejétől tudjuk. De nagyon jó, hogy velünk van, és már nagyon várom az új kihívásunkat.”

Mick Schumacher és Günther Steiner (Fotó: Haas)

Mick Schumacher és Günther Steiner (Fotó: Haas)Schumacher személye persze a csapatot is jobban a figyelem középpontjába állítja. Steiner megtiszteltetésnek érzi, hogy egy legenda fia náluk mutatkozhat be, de tehernek is. „A Schumacher név egy legendává vált a Forma–1-ben Michaelnek köszönhetően. Fantasztikus, hogy a fiát is az F1-be hozhatjuk, megtiszteltetés számunkra. Ha visszagondolok arra az időre, amikor Michael versenyzett, igazi aurája volt. Most pedig a fia a mi versenyzőnk. A mi fiatal csapatunk bizonyos dolgokat jól csinál, másokat rosszul, de mindig a legjobbunkat próbáljuk nyújtani. Mick alkalmazása megtiszteltetés, de nagy nyomást is jelent, ennek kapcsán nincsenek illúzióim. Mindent megteszünk, hogy hozzásegítsük őt a nagyobb dolgok eléréséhez.”

Schumacher első F1-es éve nem ígérkezik egyszerűnek a tavaly visszaeső, 2021-re pedig átmeneti évként tekintő Haasnál. Ráadásul neki a múltban rendszerint szüksége volt egy évre ahhoz, hogy igazán belelendüljön egy-egy kategóriában. Steiner számít rá, hogy újoncként hibákat fog elkövetni, ugyanakkor szerinte a tavaly F2-es bajnoki címe biztos alapot jelent a német számára.

„Minden bajnokságban vannak évek, amikor versenyképes vagy, és amikor kevésbé. Neki a 2020-as nagyon erős éve volt, az utolsó versenyig harcolt. Az, hogy bajnokként érkezik, magabiztosságot kölcsönöz számára az F1-ben, amikor jönnek a nehéz idők. Visszatekinthet, és elmondhatja, F2-es bajnok volt. Az ilyesmi segítség” – vélekedett az olasz.