×

Sajtó: Fiatal dán versenyzőt igazolhat a Mercedes

Dán versenyzővel bővülhet a Mercedes köteléke: a Forma–3-ból ismert Frederik Vesti sajtóhírek szerint hamarosan csatlakozhat a címvédő alakulat „fejlesztési programjához”, vagyis ő lehet a csillagosok következő juniorpilótája.

Vesti eddigi formaautós pályafutása legnagyobb sikerét 2019-ben érte el, amikor megnyerte reginális Forma–3-as Európa-bajnokságot. A Prmea ezt követően szavazott neki bizalmat az F3 legmagasabb szintjén, az F1-et is követő bajnokságban. Itt tavaly három futamgyőzelmet is szerzett, a tabellán pedig negyedikként zárt.

Eredményei állítólag a Mercedes érdeklődését is fölkeltették. A dán Ekstra Bladet arról írt, a csillagosok F1-es alakulata szerződtetni kívánja a fiatal versenyzőt, aki fejlesztési programjukban kaphat helyet 2021-től.

Cikkük szerint a dán versenyző menedzsere, Dorte Riis Madsen hónapok óta azon dolgozik, hogy „a Forma–1 jelenlegi legjobb csapatával aláírjanak egy szerződést”. Amennyiben Vesti bekerül a Mercedes programjába, ott a Williamsnél edződő George Russell és a csapathoz még kötődő, az Alpine-istállót erősítő Esteban Ocon társa lehet.

Frederik Vesti (Fotó: F3)Velük kapcsolatban egyébként számos kritika érte már a Mercedest, mondván juniorprogramjuk tagjainak nem adják meg a legnagyobb lehetőséget, vagyis nem viszik föl őket saját gyári csapatukhoz (Ocon sem került be oda, és Russell is jó ideje vár már az előléptetésre).

„A Mercedes nem ok nélkül futtatja a juniorprogramot” – jegyezte meg ennek kapcsán a csapatvezető, Toto Wolff. „A cél az, ami a Ferrari és a Red Bull számára is, vagyis felhozni egy versenyzőt és idővel a legjobb ülésbe ültetni. De sok múlik az időzítésen is, az F1-ben pedig csapatonként két hely van. A Mercedesnél ott van Lewis (Hamilton), aki nagyon jól teljesít, Valtterivel (Bottas) pedig remek csapatot alkot, évek óta nyerik a bajnoki címeket” – tette hozzá.

2022 kapcsán viszont többször fölmerült már, a Mercedesnek egyszerűen bizalmat kell szavaznia Russellnek, mert ha nem, egy rivális is elcsaklizhatja a tehetséges fiatalt. Abban az esetben, ha a brit fölkerül a gyári csapathoz, a programba kerülő Vesti számára is jó lehetőség nyílhat a Williams-ülésre, a Mercedes ugyanis szorosabbra fűzi kapcsolatát a csapattal…

Frederik Vesti (Fotó: XPB)