Nem tart F1-es futamának meghiúsulásától a szigorító Portugália

Sajtóhírek szerint a helyi járványügyi szigorítások miatt maradt el a Portugál Nagydíj májusi visszatérésének bejelentése, ám Portimao nem aggódik, hogy meghiúsulhat az F1-es versenye.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Practice Day - Portimao, Portugal Max Verstappen (Fotó: XPB)
A Forma–1 a múlt héten tette közzé az ausztráliai és kínai versenyek halasztása miatt átdolgozott versenynaptárját. Abban már a tervezettnél egy héttel későbbi, március 28-ai szezonkezdés szerepel, melynek helyszíne Bahrein lesz, április 18-án pedig beugróként helyet kapott Imola is. Az európai szezonnyitó után május 2-ára is terveznek egy újabb nagydíjat, ám hogy hol, arról a sorozat még nem tett bejelentést, üresen hagyta ezt a dátumot.

Már korábban híre ment, hogy ezen a hétvégén Portugália fogadhatja az F1-es mezőnyt. A GP Fans című portál értesülése szerint a nagydíjat először tavaly rendező Algarve-versenypálya visszatérését azért nem erősítették meg, mert a portugál kormány éppen ezekben a napokban szigorított újra a járványügyi intézkedésein, és a szervezők nem érezték volna helyénvalónak, ha ezzel párhuzamosan bejelentést tesznek a Portugál Nagydíj újbóli megrendezéséről.

A mediterrán országban karácsony környékén lazítottak a szigoron, és ez az év elején a koronavírusos esetek újbóli megugrását eredményezte. A hét közepén 10 ezer fölött volt az új fertőzöttek száma, ez indokolja a kijárási korlátozások újbóli bevezetését, a más országokból érkező új vírusmutációk miatt pedig a beutazókra is szigorúbb előírások vonatkoznak.Fölmerült, ezek az intézkedések akár még ronthatják is Portimao esélyeit az F1-es futamrendezésre. A Rotax MAX gokartbajnokság január 23-a és 30-a között tervezett döntőjét például máris le kellett fújni. A GP Fans szerint viszont az F1-es promóter nem tart attól, hogy az ő májusra tervezett versenyükre is hasonló sors vár, magabiztosak, hogy ők kapják a királykategória által egyelőre üresen hagyott helyet a naptárban. Az erről szóló bejelentésre állítólag még a hónap vége előtt sor kerülhet.

Amennyiben Portugália is újra beugró lesz, Imolával együtt már úgy meglesz a szezonbéli 23 verseny, hogy Kína nem kapott új időpontot. Mivel a sorozat vezetői kitartanának e futamszám mellett, Sanghaj jó eséllyel sorozatban másodszor is kiszorulhat a bajnoki programból – feltéve, ha nem esnek ki újabb versenyek, ami ajtót nyithat előttük a rendezéshez az év második felében.