Musorujsag
Élő Eredmények

Ötnapos tesztet tart a Ferrari: Sainz, Leclerc és Schumacher is bevetésen

Ötnapos tesztet tart a Ferrari: Sainz, Leclerc és Schumacher is bevetésen

Ferrari
Nem várja meg a márciust a Ferrari a szezonkezdéssel, már a jövő héten ötnapos tesztet szervez saját pályáján. Összesen hét versenyző ül volán mögé.

Ha már lúd, legyen kövér – gondolta a Ferrari! Az olasz csapat már a múlt év végén előrebocsátotta, hogy külön tesztet kíván szervezni a nála idén bemutatkozó Carlos Sainz számára, hogy legalább egy régi F1-es autóval belerázódhasson, ha már normál tesztnapból csupán másfél juthat neki az előszezonban. Ahogyan arról már beszámoltunk, e tesztet a jövő héten fogják lebonyolítani – most pedig az is kiderült, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között.

A Ferrari terveiből kiderül, Sainz tesztje valójában nem csupán Sainz tesztje lesz, azon összesen hét versenyző fog autóba ülni, és ehhez öt napra veszik igénybe a gyáruk közelében fekvő fioranói tesztpályát. A hét versenyző Carlos Sainz, a koronavírusból felgyógyuló Charles Leclerc, valamint öt akadémista lesz, köztük az F1-ben idén a Haas tagjaként bemutatkozó Mick Schumacherrel.

A hét versenyző azzal az 2018-as Ferrari SF71H-val tesztel, amit már a múlt évben is bevetett a csapat hasonló teszteken (Fotó: Ferrari)

A program hétfőn fog indulni, a fiatalokkal. Elsőként a korábbi F1-es versenyző, Jean Alesi fia, a tavaly az F2-ben versenyző Giuliano Alesi ül a 2018-as Ferrariba, őt Marcus Armstrong fogja követni, aki Chris Amon 1969-es szereplése óta az első új-zélandi lesz, aki F1-es Ferrarit vezethet. A párosnak egyaránt ez lesz élete első F1-es tesztje. A napjukat a tűzkeresztségen már tavaly áteső Robert Shwartzmannal kell majd megosztaniuk.

A keddi második tesztnap aztán a Ferrari jelenlegi legjobban bejáratott versenyzőjéé, Charles Leclerc-é lesz, akit a jelek szerint már nem fog hátráltatni a munkában a múlt hét csütörtökön bejelentett koronavírus-betegsége.

Ezt követően szerdán kerül sor Sainz ferraris debütálására. A spanyol összesen másfél napot kap a csapattól Fioranóban, a teljes szerda az övé lesz, valamint még csütörtök délelőtt is pályára hajthat. A teszt során lehetőséget kap a csapat munkafolyamatainak és az új mérnökeinek a megismerésére.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Az átfogó tesztprogramot a Ferrari Akadémia ranglétráján magasabban álló két fiatal zárja le. Sainz a csütörtököt Mick Schumacherrel fogja megosztani, aki délután húz bukósisakot, majd péntek reggel újra autóba pattanhat. Aznap délután a tavalyi legfőbb F2-es riválisa, a bajnoki második helyezett Callum Ilott zárja le a teszthetet. A brit idén a Ferrari hivatalos teszt- és tartalékversenyzőjeként gyűjthet kilométereket ugyanazzal az SF71H-val, amit Schumacherrel és Shwartzmannal a múlt ősszel már vezethettek Fioranóban.

A Ferrari kiemelte, amellett, hogy a teszthetük remek lehetőség a hét versenyzőnek a tapasztalatszerzésre és a belerázódásra, a csapat többi tagja, a szerelők és a mérnökök is gyakorolhatnak és készülhetnek az idényre, amit március 12. és 14. között egy bahreini előszezoni teszt vezet föl, és ami aztán március 28-án rajtol a bahreini első versennyel.

A Ferrari jövő heti fioranói tesztbeosztása:

január 25. (hétfő): Giuliano Alesi, Marcus Armstrong és Robert Shwartzman

január 26. (kedd): Charles Leclerc

január 27. (szerda): Carlos Sainz

január 28. (csütörtök): Carlos Sainz (délelőtt), Mick Schumacher (délután)

január 29. (péntek): Mick Schumacher (délelőtt), Calum Ilott (délután)

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak