Musorujsag
Élő Eredmények

Látni akarja a Ferrari, Schumacher érdemes-e az ülésére

Látni akarja a Ferrari, Schumacher érdemes-e az ülésére

Formula1.com
A rá váró két haasos szezonban felmérné a Ferrari, Mick Schumacher alkalmas lehet-e arra, hogy az ő versenyzőjük legyen.

Újabb akadémistáját sikerült a Forma–1-be juttatnia a Ferrarinak. 2021-ben a Forma–2-es bajnok, Mick Schumacher kap lehetőséget a bemutatkozásra a Haas-istállónál. A csapat két évig biztosan számít a német szolgálataira, hiszen 2021-re csupán átmeneti szezonként tekint, felkészülésként a szabályváltozásokat hozó 2022-re. Ez lehetőséget kínál Schumachernek arra, hogy komolyabb tét nélkül szerezzen tapasztalatot a királykategóriában.

Michael Schumacher fia az utóbbi éveket tekintve Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi után a harmadik fiatal versenyzője a Scuderiának , akit egy partnercsapata segítségével emelt föl az F1-be. Míg a monacói már az első éve után a gyári csapat versenyzőjévé vált, Giovinazzi továbbra is csak álmodozik az előléptetésről, a csapat helyette Carlos Sainznak szavazott bizalmat 2021-től. A spanyol szerződése ugyancsak két évre szól.

Hogy mi lesz 2022 után az nagyban függ majd attól, hogyan teljesít ebben a két szezonban Schumacher és Sainz. Mattia Binotto egyértelművé tette, szeretnék, ha akadémiájuk tagjai előbb-utóbb a Ferrari versenyzői lennének, ám ehhez nyilvánvalóan meg kell ütniük egy bizonyos mércét. „Mick Schumacher a Haas versenyzője lesz idén, és ez remek lehetőség arra, hogy megerősítsük az együttműködésünket. Mick a Ferrari Versenyzőakadémia tagja, és a Ferrari Versenyzőakadémia programja nem azért van, hogy versenyzőket képezzen az F1-re, hanem azért, hogy olyan versenyzőket képezzen, akik majd egy nap talán a Ferrari ülésébe ülhetnek” – idézte a csapatfőnököt a Forma–1 hivatalos oldala.

Binotto szavaiból kiderül, Schumacher számára mégsem lesz annyira tét nélküli a debütálóév, mint amilyennek a Haas beállítja. Az egyfajta irányt mutathat a Ferrari számára, hogy mit várhat hosszú távon a tehetségétől. „Amikor a Forma–2-ből a Forma–1-be érkezel, a legelső évedben nem ülhetsz egyből a vörös autóba, mert az túl nagy felelősség lenne túl kevés tapasztalathoz. Szóval fontos, hogy van egy partnercsapatunk, amelynél képezhetjük a versenyzőinket az F1-ben.”

Mick Schumacher (Fotó: Ferrari) Mick Schumacher (Fotó: Ferrari)

Schumacher helyzete nem tűnik könnyűnek, hiszen amellett, hogy a Leclerc által felállított mércéhez fogják viszonyítani, a konkurencia is nagy. Tavalyi F2-es bajnoki riválisa, Callum Illot a Ferrari tartalékversenyzőjeként várja az F1-es lehetőséget, míg Robert Shwartzman egy erős második F2-es évvel szeretné kivívni ugyanezt.

Giovinazzi példája mutatja, az F1-be jutás önmagában nem garancia egy Ferrari által támogatott fiatal számára az előmenetelre. Az olasz nem titkolta, mélyütés volt számára, hogy a vörösök Sainzot szerződtették Sebastian Vettel helyére, és arra számít, hogy a spanyol nem rövid távú megoldás lesz Maranellóban. „Nem foglalkozom más versenyzőkkel, csak magammal és a fejlődésemmel. Arról álmodozom, hogy a Ferrari versenyzője leszek, de természetesen tudom, hogy Carlos náluk lesz pár évig, ahogyan Charles is. De így is a család része vagyok, és jó érzés, hogy a Ferrari támogat. Most az Alfa Romeónál igyekszem minél jobb munkát végezni, és a jövő bármit hozhat” – fogalmazott Giovinazzi.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Ferrari)

További tartalmak