Musorujsag
Élő Eredmények

A MOB nem rakna terhet a gyorskorcsolyázókra a pekingi olimpián

MTIT/m4sport.hu
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a 2018-as phjongcshangi 19 magyar indulóhoz hasonló létszámra számít a pontosan egy év múlva kezdődő pekingi téli ötkarikás játékokon.
A győztes magyar válogatott tagjai, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba (b-j) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének ünnepélyes éremátadásán a phjongcshangi téli olimpián. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A sportvezető az M1 aktuális csatornának csütörtökön azt mondta, a MOB egyelőre nem készített pontos prognózist a várható létszámmal kapcsolatban, ugyanakkor érzése szerint a három évvel ezelőttivel megegyező számú magyar sportoló kijutására van esély.

„Ez a szám akkor duplázódhat meg, ha valamelyik jégkorong-válogatottunk megszerzi a kvalifikációt. Erre a lányoknak van több esélyük, de mindkét csapatnak drukkolunk” – mondta Kulcsár Krisztián, megemlítve, hogy a magyar válogatottnak legutóbb az 1964-es innsbrucki olimpiára sikerült kijutnia ebben a sportágban.

A Phjongcshangban aranyérmet nyerő gyorskorcsolyázókkal kapcsolatban elmondta, az olyan magyaros szokás, hogy azonnal tennénk rájuk a terhet. „Három éve csodát csináltak, bizakodóak vagyunk, de nem szeretnénk ezt érmek szintjére levetíteni. Amilyen boldogok voltunk és amilyen eufóriát okozott, ugyanúgy fogunk szurkolni nekik, de sok apróságon (kicsúszás, lökáés, kizárás) is múlhat a szereplésük” – mondta a MOB első embere.

A MOB első embere kijelentette, folyamatosan kapcsolatban vannak a szervezőbizottsággal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a pekingi felkészülésben minden a tervek szerint halad, nekik egyelőre az a feladatuk, hogy a kvalifikációs erőfeszítésekben segítsék a sportolókat.

Kiemelte, vannak olyan sportágak, amelyekben már zajlik a kijutásért folytatott küzdelem, ugyanakkor vannak olyanok is, amelyekben a pandémia miatt van némi csúszás.

„Nem téli ország vagyunk, sok sportág van, ahol az itthoni körülmények az élversenyzőkéhez képest nem adottak” – fejtegette a MOB elnöke. Hozzátette, a Phjongcshangban a magyar sport első téli aranyérmét megszerző rövidpályás gyorskorcsolyázókra nem szeretnének a már meglévőnél is nagyobb terhet rakni, de nagyon örülnének, ha ismét érmet, érmeket tudnának szerezni.

A többi sportággal kapcsolatban elmondta, nagyon bíznak Vörös Virág síugró kijutásában, valamint a curling vegyespáros csapatnak is lehetnek esélyei, ugyanakkor utóbbi sportágban „őrült nehéz” a kvalifikáció. „Azt kívánom, hogy legyen olyan sportágban egy meglepetés kijutónk, ahol utoljára nagyon régen vagy még soha nem szerepeltünk téli olimpián” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

További tartalmak