Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: az F1 mégis megtartja a májusi Portugál Nagydíjat

Sajtó: az F1 mégis megtartja a májusi Portugál Nagydíjat

Autosport
Úgy tűnik, mégsem indul bahreini dupla hétvégével a Forma–1 2021-es szezonja. Az Autosport szaklap úgy értesült, hogy a sorozat vezetői a zöld utat adtak a május eleji Portugál Nagydíjnak.

Nem alakult kedvezően a portugáliai koronavírus-helyzet az elmúlt hetekben. Az új fertőzöttek száma rekordokat döntögetett, és emellett a különböző szigorítások híre is kérdésessé tette, megvalósítható lenne-e egy újabb Forma–1-es nagydíj a portimaói Algarve-versenypályán. Az F1 a múlt hónapban módosított naptártervezetében még üresen hagyta a május 2-ai időpontot. Annak várományosaként már akkor Portugáliát emlegették, ám a járványhelyzet miatt akkor még semmi sem volt biztos, mi több fölmerült, hogy ha nem tudják vállalni a rendezést, a március 28-ai idénynyitó Bahreini Nagydíj után egy héttel egy második bahreini versenyt futhat az F1 (ismét a tavaly debütált külső pályán), és a következő imolai hétvégét egy héttel későbbre tolják.

Stefano Domenicali, az F1 elnöke a múlt héten előrebocsátotta, csak napok kérdése, és mindent tisztázni fog a programmal kapcsolatban. Az Autosport című szaklap úgy értesült, ez meg is történt: az F1 tárgyalt a portugál szervezőkkel, pontos képet kapott az ottani helyzetről, és megállapodtak abban, hogy mindketten megvalósíthatónak tartják a nagydíjat. Mindez azt jelenti, hogy május 2-án ismét a 2008-ban épített Algarvén versenyezhet a mezőny, miközben a bahreni duplázásra nem kerül sor, Imola pedig április 18-án rendezi a versenyét.

Portimao (Fotó: XPB)

Az F1 hivatalos bejelentést erről egyelőre nem tett, ám a szaklap szerint a csapatokkal hivatalos formában az F1-bizottság csütörtöki ülésén közlik a fejleményt.

Minden probléma azért még így sem oldódott meg teljesen. A Portugáliába utazás a hét brit székhelyű csapat számára nehézséget okozhat, mivel az ibériai ország jelenleg Nagy-Britannia vörös listáján szerepel, vagyis az onnan beutazó (az F1-esek esetében hazautazó) személyeket 10 napos karanténra kötelezik. Miközben a profi sportolók engedményt kaptak e szigorítással szemben, az F1-es csapatok személyzetére ez a kivétel nem vonatkozik.

Miután a Portugál Nagydíjat egyből a Spanyol Nagydíj követi május 9-én, mindez nem jelent akkora problémát, mint ha egyből mindenki hazatérne, ugyanakkor jelen állás szerint úgy fest, hogy Barcelonából csak a portugáliai távozástól számított 10 nap letelte után léphetnének be Nagy-Britanniába, vagyis a spanyolországi verseny után várniuk kellene pár  napot, és csak ezután utazhatnának.

Borítókép: A 2020-as Portugál Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak