Musorujsag
Élő Eredmények

Az F1 történetének egyik legbizarrabb nevű futama jön Imolában…

Az F1 történetének egyik legbizarrabb nevű futama jön Imolában…

Pirelli
A versenynaptárban idén újra helyet kapó Imola úgy döntött, a 71 éves sorozat eddigi egyik legbizarrabb futamnevével vonul be az F1 történetébe…

Hétfőn hivatalossá vált, amiről a múlt hónapban még csak félig hivatalosan beszéltek a szervezők: az áprilisi imolai Forma–1-es versenynek egészen bizarr nevet adtak. A Pirelli pénteken erősítette meg, hogy ők lesznek a főszponzorai az április 18-ai versenynek, amit így hivatalosan – tessék kapaszkodni! – Formula 1 Pirelli Gran Premio del Made in Italy e dell’Emilia Romagna néven fognak jegyezni. Ha nem elég a riasztó hossz, ráadásként még két nyelv (olasz és angol) is keveredik benne. Lefordítani valahogy így lehetne: Forma–1-es Pirelli Made in Italy és Emilia-romagnai Nagydíj.

A meglehetősen hosszú és bizarr névválasztásnak természetesen háttere is van. Az imolai versenyt idén az olasz kormány és Emilia-Romagna tartomány is támogatja, és a felek már januárban megállapodtak arról, hogy együttműködésüket a névadásban is hirdetni fogják. Az olasz külügyminisztérium és a tartományi vezetőség célja népszerűsíteni a régiót és annak egyéb eseményeit, reklámot csinálni az idegenforgalomnak.

„Büszkék vagyunk, hogy támogatói lehetünk az F1 történetének valószínűleg leghosszabb nevű versenyének” – kommentálta a bejelentést a Pirelli.

Jelentjük, a gumigyártónak nem feltétlenül van igaza. Az F1 történetének legelső versenyét, az 1950 májusában rendezett silverstone-i futam hivatalosan ennél is hosszabb névvel futott, köszönhetően annak, hogy azt az eleve hosszú nevű brit Királyi Automobilklub szervezte, és egyszerre számított Brit és Európa Nagydíjnak. A verseny hivatalos neve The Royal Automobile Club Grand Prix d’Europe Incorporating The British Grand Prix, vagy kicsit rövidítve RAC Grand Prix d’Europe Incorporating The British Grand Prix volt.

Fotó: XPB

Mindez persze sovány vigasz azoknak, akik ki akarják mondani vagy le akarják írni az idei második verseny nevét. A magunk részéről megmaradnánk a tavaly még szintén furcsának tartott, ezek után viszont már egyszerűnek ható „Emilia-Romagna Nagydíja” elnevezésnél…

Imola egyébként korábban már más neveken is rendezett F1-es versenyt, 1980-ban az övék volt az „Olasz Nagydíj” név használati joga, később „San Marinó-i Nagydíjként” volt ismert a futamuk, tavaly pedig a már említett változatra váltottak.

Rekordernek az eltérő nevek szempontjából a Nürburgring számít. A pálya már „Német Nagydíj”, „Európa Nagydíj”, „Luxemburgi Nagydíj” és „Eifel Nagydíj” néven is rendezett királykategóriás versenyt.

Borítókép: Fotó: Haas

További tartalmak