Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso: A tizedik helyért is úgy küzdök majd, mint a bajnoki címért

Alonso: A tizedik helyért is úgy küzdök majd, mint a bajnoki címért

Speedweek
Titkon reméli, hogy elcsíphet pár dobogós helyezést, Fernando Alonsót viszont a két év kihagyás után már nem fogja zavarni, ha ennél gyengébb helyezésekért kell küzdenie az Alpine első évében.

Nem tudott részt venni az Alpine keddi virtuális bemutatóján Fernando Alonso, és az új masinájuk szerdára Silverstone-ba tervezett bejáratásán sem lesz jelen. A spanyol február 11-én Svájcban kerékpárbalesetet szenvedett, melyben megsérült az állkapcsa, ám jól halad a felépülése, és a jövő hétvégén Bahreinben tartandó előszezoni teszten már ő is autóba fog ülni.

A kétszeres világbajnok két év kihagyás után tér vissza az F1-be, indycaros és sportautós, valamint terepralis tapasztalatokkal felvértezve, kipihenten, újult motivációval, egy új, de számára a renault-s időkből mégis ismerős csapattal. „Olyan érzés, mintha hazatértem volna a családomhoz” – nyilatkozta. „Az előttünk álló szezonban mindenki nagyjából a 2020-as modelljével teljesíti, ezért tudom, hogy nem számíthatok győzelmi esélyekre. De ez a projekt egy szép kihívás lesz, és 2022-ben eljöhet a mi időnk.”

„Készen állok a kihívásra, és ezt egy nagy lehetőségnek látom. A csapattal csodálatos dolgokat értünk el, és jó érzés újra Enstone-nal és Viryvel együtt dolgozni. Ezek az emberek motiválnak, és nagyon tisztelem ezt a csapatot, bízom bennük. Ami a 2021-es személyes céljaimat illeti, szeretnék továbbfejlődni. Az F1-től távol töltött két évemben sokat tanultam a vezetési technikától, a metodikáról, a gondolkodásmódról. Eredményeket nehéz lenne előre jósolni, a középmezőny ehhez túlságosan is sűrű.”

Fernando Alonso (Fotó: Alpine) Fernando Alonso (Fotó: Alpine)

Alonso a múlt év végén több tesztet is teljesített a Renault kétéves autójával, hogy visszarázódjon, és az abu-dzabi évzáró teszten is részt vett a 2020-as modellel. A másfél bahreini tesztnap így sem lesz sok, tudja, időbe telik majd neki, mire újra teljesen lendületbe jön. „Minden versenyzőnek szüksége van az év elején pár futamra ahhoz, hogy az új autóval és az új csapatával is összebarátkozzon és tökéletesen érezze magát. Ez rám is igaz. De mindenkivel ez a helyzet, szóval nem aggódom emiatt” – mondta az előtte álló feladatról.

A spanyol egy új csapattárs mellett tér vissza. Esteban Ocon talán nem annyira rutinos, mint ő, és 2019-ben ő is kihagyott egy szezont, a csapattal viszont a második évét kezdi, vagyis jobban ismeri az autót és a folyamatokat. „Már jó ideje ismerem Estebant, 2020-ban erős szezont teljesített, főleg a második félévben” – dicsérte a Daniel Ricciardótól elég egyértelmű vereséget szenvedő franciát. „Fogok tudni tanulni tőle. Ő a megfelelő ember ahhoz, hogy előrébb vigyük az Alpine-t.”

Fernando Alonso (Fotó: Alpine) Fernando Alonso (Fotó: Alpine)

A csapat helyzetéről elmondta: „A Renault 2020-ban versenyképesebb volt, mint azt sokan várták, és ezt a lendületet az új szezonra is át kell mentenünk. De nem említenék konkrét pozíciót célkitűzésként. Természetesen szép lenne dobogóra állni. 2020-ban nyílt rá lehetőség, de őrült versenyeken. Ha lecsukom a sisakom, számomra nem számít, hogy a tizedik, a hetedik vagy a negyedik helyért harcolok-e, én mindig úgy versenyzem, mintha az utolsó kör utolsó kanyarjában dőlne el a bajnoki cím sorsa.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Alpine)

További tartalmak