Bemutatkozott az Alpine első F1-es autója!

A Mercedes után a nevet és arculatot váltó Renault-utód, az Alpine is bemutatta 2021-es F1-es autóját.

Az Alpine A521-es (Fotó: Alpine) Az Alpine A521-es (Fotó: Alpine)
Az 1960-70-es években két Forma–1-es autót is épített az francia sportautógyártó, az Alpine, ám a sorozatban végül egyetlen versenyt sem teljesített. 1976-ban a Renault velük készítette elő a turbómotoros F1-es debütálását, és abban az évben a Gordinivel összevonva az Alpine-t alakította át Renault Sporttá, ami végül a márka versenyrészlege lett.

2021-ben fordult a kocka: a Renault Sport kivonult, helyét pedig a több évtizedes tetszhalálából újjáélesztett és most felfuttatni vágyott Alpine vette át. Ezúttal ők örökölték a Renault gyári csapatát, valamint azt az autót, amit kedd délután Angliában a hivatalos bemutatón leplezett le a már sokféle néven versenyző enstone-i csapat.

A 2021-es gép az A521 nevet kapta. Az „A” az Alpine modelljeire utal, az 5-ös azért került mögé, mert az 1970-es években a Renault első turbómotorjának teszteléséhez gyártott modellt A500-nak hívták, a 21 pedig az évszámra utal.

Az új autót egyelőre virtuális bemutatón, virtuális formában mutatta meg a csapat, az a januárban prezentált átmeneti fekete festés után már a végleges kék dizájnban mutatkozott, a hátulján a már az előző verziónál is látott Alpine-logós, francia és brit trikolórral.

Az Alpine nemcsak nevében egy megújult csapat, vezetőségében és struktúrájában is történt változás. Cyril Abiteboul csapatfőnök a tél folyamán váratlanul távozott mind az istállótól, mind az Alpine éléről. Utóbbi pozíciójában Laurent Rossi váltotta, aki az istálló napi szintű vezetését a versenyigazgatóként bemutatott Davide Briviora, a MogoGP sikeres csapatfőnökére bízta, akinek munkáját Marcin Budkowski fogja segíteni.

Az Alpine A521-es (Fotó: Alpine)

Az Alpine A521-es (Fotó: Alpine)Versenyzőfronton az állandóságot a csapattal második évét kezdő Esteban Ocon képviseli, az újult erőt pedig Fernando Alonso, aki két kihagyott év után tér vissza az F1-be és az őt korábban kétszeres bajnokká tevő enstone-i csapathoz.

Az A521-es várhatóan a bahreini teszten hajt először pályára. Az előszezoni háromnapos gyakorlást március 12-e és 14-e között rendezik az évnyitó nagydíj helyszínén.

Képgaléria:

Az Alpine A521-es (Fotó: Alpine)