Musorujsag
Élő Eredmények
×

Marad-e Alonso „normál fickó magas elvárásokkal” az Alpine-nál?

Marad-e Alonso „normál fickó magas elvárásokkal” az Alpine-nál?

Alpine, The Race
Nem riasztja meg az F1-ben újoncnak számító Davide Briviót Fernando Alonso más csapatoknál szerzett kétes hírneve. Neki kimondottan imponál, hogy a spanyol könyörtelenül sokat követel.

Egyelőre nagy az optimizmus az Alpine-nál, a velük visszatérő Fernando Alonso és a csapat is nagy reményekkel várja a közös munkát. A spanyol egyelőre türelmesnek mutatkozik, mivel tudja, nem 2021, hanem a 2022-ben induló új szabályciklus hozhatja el az ő idejüket; a csapat pedig boldog, mert egy sztár csatlakozott hozzájuk, akivel szép közös múltjuk is van.

A 2005-ben és 2006-ban megnyert bajnoki címek óta ugyanakkor sok minden történt mindkét féllel. Alonsónak csak nem jött össze az akkor még biztosnak hitt harmadik bajnoki cím, Enstone pedig több identitásváltást követően hiába állt pályára nagy nehezen 2020-ban, erre az évre ismét teljesen megújult, és nemcsak a nevében. Bár tavaly Cyril Abiteboul csapatfőnök azt mondta, a Renault végre megtalálta az ideális struktúráját, még ha e mérnöki szinten igaz is volt, a vezetőségben 2021-ben ismét jelentős változások történtek, 2016 óta már a sokadik átalakulás. Az Alpine élére az F1-et nem ismerő Laurent Rossi állt, az istállót napi szinten pedig már nem az Alonsót szerződtető Abiteboul, hanem az F1-es tapasztalattal szintén nem rendelkező Davide Brivio vezeti.

Ez azt jelenti, hogy Alonso visszatérésénél végül teljesen mások lettek a kiindulási alapok, mint voltak a szerződésük múlt nyári aláírásakor.

Akárhogy is nézzük, ebben benne van a kockázata annak, hogy a csapat ütemtervében további csúszások jönnek, és hogy az újbóli átalakulás késleltetni fogja a vágyott felemelkedést. Ilyen helyzetben pedig nem mindenki kívánná magának, hogy a sokat követelő, de csapataival sokszor könyörtelenül kritikus Alonso legyen a versenyzője. Elvégre a spanyol 2007-ben a McLarent és 2014-ben a Ferrarit is úgy hagyta el, hogy akkori főnökei nem voltak elégedettek a nem éppen építő jellegű hozzáállásával, 2018-ban pedig nemcsak a McLarennek, az egész F1-nek dühös és sértődött bikaként intett búcsút, jól leszólva a sportág aktuális helyzetét, ami nem tette lehetővé az ő kibontakozását.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

 

„Egy normális fickó, magas elvárásokkal”

A MotoGP-ből, a Suzuki-csapattól érkező Davide Brivio feladata innen nézve bonyolultnak ígérkezik, ám mindez nem riasztja el a kétkerekűek világában sok mindent látott olaszt. A kérdésre, számít-e nehézségekre Alonsóval, határozottan vágta rá: „Nem, nem hinném. Már beszélgettünk, és úgy érzem, ő egy nagyon normális fickó, aki rendkívül motivált, és minden részletet fel akar kutatni és össze akar rakni, hogy a legtöbbet hozzuk ki az autóból, valamint a legjobbat a csapatból.”

Alonso személyisége több esetben azért volt romboló  hatású a csapatainál, mert olyan magas szintű teljesítményt várt el másoktól, mint önmagától. Ez mindaddig működik, amíg a csapat meg tud felelni ezen elvárásoknak. Ám mihelyst képtelenné válik rá, a követelések visszaütnek, meg nem felelésbe, rossz érzésekbe, stresszbe csapnak át, amit sok esetben nyilvános kritikák tetéztek.

Brivio úgy érzi, ők képesek lesznek jóra használni a spanyol elszántságát. „Fernando egy világbajnok, a Forma–1 egyik legnagyobb tehetsége, aki hozza magával a csapathoz a tudását és a képességeit. Két évig távol volt, más kategóriákat ismert meg, de most vissza akart térni a Forma–1-be, ami azt mutatja, hogy szeretne itt eredményessé válni. Várhatott volna rá egy szép pályafutás más szériákban, de ő vissza akart térni a legmagasabb szintű versengést biztosító közegbe, és meg akart küzdeni a feltörekvő tehetségekkel.”

„Nemcsak azért tér vissza, hogy csak vezesse az autót, jó eredményeket is akar. Igen, egészen sokat követel, de nekem ez tetszik. Pontosan ilyen típusú versenyző kell nekünk, aki képes tényleg mindent beleadni, hogy a maximumot érjük el. Szóval én örülök ennek a szemléletmódnak és hozzáállásnak, és természetesen próbálunk a legjobb módon együttműködni, hogy mindent kihozhassunk a képességeiből.”

Davide Brivio (Fotó: Alpine) Davide Brivio (Fotó: Alpine)

Az olasz szakember a MotoGP-ben már dolgozott együtt nagy sztárokkal. 2004 és 2009 között a Yamahánál Valentino Rossival alkottak egy csapatot, vagyis van tapasztalata arról, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy igazi nagyágyúból. „Fernando az egyik legelszántabb sportoló, akivel valaha találkoztam. Tudja, mi kell egy csapat összerántásához. Nagyon jól ismeri a csapatot, bizonyos embereket a múltból, de sok időt töltött az új alkalmazottak megismerésével is. Arra összpontosít, mi kell a sikerhez. Miközben beszélgettem vele, láttam, mennyire keményen dolgozik, mennyire elszánt a visszatérése kapcsán. Biztosra veszem, hogy mindent el fog követni. És ha képesek leszünk jó csomagot biztosítani számára, akkor biztosan remek helyezésekért fog harcolni” – jósolta.

 

Az F1-en kívüli élet megváltoztatta Alonsót?

Alonso eközben friss szemléletmódot és új ötleteket vár Briviótól. „Izgalmas az érkezése. Nagy tapasztalatot szerzett a MotoGP-ben, és biztosra veszem, hogy találni fog pár meglepetést az F1-ben, és lesz pár ötlete, hogy miben válhatnánk jobbá. Érdekes lesz.”

Alonsóban és Brivióban közös, hogy más szériákban szerzett tapasztalatokkal felvértezve vették föl a munkát az Alpine F1-es csapatánál. A spanyol úgy érzi, az előző két év indycaros, WEC-es és dakaros kalandozásai számára is hasznos tanulságokat hoztak. És ez a versenyzéshez, a sikerességhez való hozzáállásán is nyomot hagyott. „Sokkal teljesebb versenyzővé váltam. Folyamatosan tanulsz, amikor feszegeted a határaidat és kilépsz a komfortzónádból. Kétség sem férhet hozzá, sokkal többet tudó versenyző vagyok ma, mint két évvel ezelőtt” – állapította meg. Kiemelte: „Nagyszerűen érzem magam, a valaha volt legjobb formában vagyok, fizikálisan és mentálisan is. Elég régóta készülök már erre a visszatérésre, és újult motivációval vágok neki.”

Az Alpine és Brivio feladata, hogy meg is tartsa Alonso frissességét. Mert ha összejön neki, a bajnok ambiciózussága igazi áldás lehet számukra átok helyett.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Alpine)

További tartalmak