Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher: A nevem sosem lesz teher, büszkén hozom vissza az F1-be

Schumacher: A nevem sosem lesz teher, büszkén hozom vissza az F1-be

RTL, Racefans, Crash
Nem teherként, hanem motivációként éli meg Mick Schumacher, hogy a Forma–1 egyik leghíresebb családnevét viseli.

Amióta kitudódott, hogy álneveken gokartversenyeken indul, Mick Schumachert pályatársainál minden kategóriában nagyobb figyelem övezte a megszokottnál. Nem meglepő. Édesapja, Michael Schumacher minden idők egyik legnépszerűbb és legsikeresebb Forma–1-es versenyzője, egy korszakot meghatározó karakter a királykategóriában, de általában véve a sport világában is.

Mindez már önmagában érdekessé és izgalmassá teszi a végül az ő szakmáját választó Mick Schumacher versenyzői pályafutását, az ugyanakkor jóval többről szól a családi kötelékeknél. Az ifjabb Schumacher egy külön személyiség, saját karrierrel, saját úttal, mégsem olyan könnyű elvonatkoztatni az édesapjától. Ez pedig nemcsak az átlagosnál nagyobb figyelmet, de adott esetben elvárásokat is generál.

Megfelelni egy hétszeres bajnok rekorder szintjének, és folyamatosan a vele való összevetések alanyának lenni nem egyszerű helyzet. Mick Schumacher viszont eddig kiválóan kezelte ezt. És mint mondta, most, hogy 30 évvel az apja után ő is bemutatkozhat a Forma–1-ben, nem fogja nagyobb nyomásnak érezni a családi örökséget.

„Sosem mondtam azt, hogy ez teher. És egészen biztos vagyok benne, hogy soha nem is fogom ezt mondani, mivel én boldog vagyok, hogy ezt a családnevet viselhetem, és nagyon örülök, hogy visszahozhatom a Forma–1-be. Büszke vagyok rá. Ez számomra lökést ad, motivál, hogy minden egyes nap annyit dolgozzak, amennyit csak lehet, és olyan keményen, ahogy csak tudok” – nyilatkozta a Haas újonca a csapat festésének bemutatója alkalmából tartott online sajtótájékoztatón.

Főnöke, Günther Steiner nemrég arról mesélt egy német lapnak, hogy a Haasnál voltak olyan csapattagok, akik megkönnyezték a Schumacher szerződtetéséről szóló döntésüket, mivel korábban apjával, Michaellel is dolgoztak együtt a Ferrarinál. „Nagyon szép történet ez azoknak, akik már annak az időszaknak is a részesei voltak. Két generációval is dolgozhatnak, ez izgalmas, és nagyon szép is” – kommentált Schumacher.

Arról már részletesebben is beszélt, hogy a Ferrari Akadémia tagjaként évek óta együtt dolgozhat apja korábbi mercedeses versenymérnökével, Jock Clearrel is. A brit szakembert a vörösök idén a fiatal versenyzőik mentorának nevezték ki. Mick elmesélte, sokat beszélgettek az apjáról és más versenyzőkről is. „Beszéltem vele sokat az elmúlt években. Először azt hiszem, 2014-ben dolgoztam együtt vele, amikor egy szimulátoros teszten vettem részt vele. Igazán mókás és nagyon érdekes volt számomra, mivel gokartosként érkeztem. Nyilván beszélgettünk arról, hogy milyen volt a közös munka különböző versenyzőkkel, és összehasonlította őket apámmal. Ez nagyon érdekes volt. Sok feljegyzésem is van róla. Nagyon várom már, hogy idén még szorosabban együtt dolgozhassak vele.”

Mick Schumacher (Fotó: Ferrari) Mick Schumacher és Jock Clear (Fotó: Ferrari)

Együttműködését Haas-versenyzőként is folytatni fogja a Ferrari akadémiájával. „Több mindent tervezünk együtt, szimulátorozom, részt veszek az akadémia tevékenységeiben. De a Ferrarinál is dolgozom. A kapcsolat tehát megvan. még mindig a Ferrari Akadémia versenyzője vagyok, és nagyszerű hátország ez, ami segíteni és támogatni fog az első F1-es évemben.”

Schumachert arról is kérdezték, mennyire érzelgős most, hogy közeleg az F1-es debütálása, és gondol-e arra, hogy erre éppen három évtizeddel az apja emlékezetes spái bemutatkozása után kerül sor. „Most az első tesztre koncentrálok csak. Várom már, tudom, hogy mit kell tennem, milyen listán kell végigmennünk a csapattal ahhoz, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az első versenyre. Aztán ha eljön az első verseny, talán előjönnek az érzelmek is, és ezt nagyon várom. Remélem, hogy az első versenyemet széles mosollyal, pillangókkal a gyomromban fejezem majd be” – mondta.

Apja 1991-es, mindössze 700 méterig tartó első futamára utalva mosolyogva azért megjegyezte: „Remélem, annál messzebbre jutok Bahreinben…” Konkrét célt viszont csak egyet jelölt ki: „Célba érni. Aztán meglátjuk, mi lesz belőle.”

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak