Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher az „orosz” autó láttán sem tart Mazepinék elnyomásától

Schumacher az „orosz” autó láttán sem tart Mazepinék elnyomásától

RTL, Bild
Egy orosz színekre festett autóval, egy orosz csapattárs mellett mutatkozik be Mick Schumacher az F1-ben, ám egyik kapcsán sincsenek aggályai.

A korábbi években érte kritika a Haas csapatát, hogy nem túl fantáziadús az autójának festése. A megszokott szürke színt idén lecserélte, és bár a gépe ettől elegánsabbnak tűnik, az új dizájn aligha arat osztatlan sikert. Az autójukat az orosz Uralkali főszponzor érkezésével az amerikai csapat orosz színekre festette, mégpedig abban a szezonban, amelyben az FIA világbajnokságaiban induló orosz versenyzők a Nemzetközi Sportdöntőbíróság korábbi orosz doppingügyekben hozott döntése értelmében nem használhatják nemzeti zászlójukat, és nem nevezhetik magukat orosznak… Az autó dizájnja ettől függetlenül megfelel az előírásoknak, a Haas erről előzetesen az FIA-val is egyeztetett.

Az orosz zászlót idéző motívumok megmutatják, milyen befolyásra tett szert a Haasnál a Dmitrij Mazepin által vezetett Uralkali, és milyen mértékben járulhat hozzá a csapat költségvetéséhez. A cégnek köszönhető az is, hogy 2021-ben egyik versenyzőjük az Uralkali fejének fia, Nyikita Mazepin, akire sokan máris előre rásütötték a „fizetős versenyző” billogot.

Ennek kapcsán a bemutatót követő sajtótájékoztatón megkérdezték a másik versenyzőt, a szintén újonc Mick Schumachert, mit gondol az amerikaiak „orosz” autójáról. „A festés szerintem jól sikerült, szépnek találom. De a legklasszabb, hogy láthatom az autón a negyvenhetes rajtszámomat” – felelte a 22 éves német.

Arra is rákérdeztek, nem zavarja-e az egyértelmű orosz vonal. „Én a csapat színeit látom ebben, és várom már, hogy pályára vigyem az autót. Ha ezek a csapat színei, akkor elégedett vagyok vele, ha a rózsaszín lenne a csapat színe, akkor rózsaszínben versenyeznék. Amíg gyors, és jól vezetem, nem zavar az ilyesmi” – hangzott a diplomatikus válasza.

A Haas megújult 2021-es festése (Fotó: Haas)

Megkerülhetetlen kérdés az is, a Mazepinek befolyását látva Schumacher nem tart-e attól, hogy a csapat a kollégáját fogja kiemelt figyelemben részesíteni, és hiszi-e, hogy teljesen azonos alapokról indulnak, azonos technikát kapnak. „Igen, egyértelműen, száz százalékig biztos vagyok ebben. Látom, hogy a csapat teljesen semleges, és a legjobb versenyzőknek akarja biztosítani a legjobb technikát” – mondta a Mazepint tavaly az F2-ben legyőző bajnok.

Új kollégája egyébként nem ismeretlen számára. „2012 óta ismerem őt, akkor még együtt gokartoztunk. 2013-ban csapattársak voltunk. Gyakran azonos bajnokságban versenyeztünk, 2017-ben a Forma–3-ban, 2019 óta pedig a Forma–2-ben. Mindig egymásra találtunk, mivel ő egy kiváló versenyző” – udvariaskodott.

Várható párharcuk kapcsán hangsúlyozta, bár nyilván szeretné legyőzni Mazepint, lesznek ennél fontosabb céljaik szempontjaik is 2021-ben. „Mindig az a cél, hogy jobb legyél a csapattársadnál, de közben arra is figyelni kell, hogy a közös munkánk előrébb vigye a csapatot. Idén ez a legfontosabb. Jól kell közösen dolgoznunk a csapaton belül, és ennek a pályán is meglesz a hatása.”

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak