Schumacher az „orosz” autó láttán sem tart Mazepinék elnyomásától

Egy orosz színekre festett autóval, egy orosz csapattárs mellett mutatkozik be Mick Schumacher az F1-ben, ám egyik kapcsán sincsenek aggályai.

Mick Schumacher (Fotó: Haas) Mick Schumacher (Fotó: Haas)
A korábbi években érte kritika a Haas csapatát, hogy nem túl fantáziadús az autójának festése. A megszokott szürke színt idén lecserélte, és bár a gépe ettől elegánsabbnak tűnik, az új dizájn aligha arat osztatlan sikert. Az autójukat az orosz Uralkali főszponzor érkezésével az amerikai csapat orosz színekre festette, mégpedig abban a szezonban, amelyben az FIA világbajnokságaiban induló orosz versenyzők a Nemzetközi Sportdöntőbíróság korábbi orosz doppingügyekben hozott döntése értelmében nem használhatják nemzeti zászlójukat, és nem nevezhetik magukat orosznak… Az autó dizájnja ettől függetlenül megfelel az előírásoknak, a Haas erről előzetesen az FIA-val is egyeztetett.

Az orosz zászlót idéző motívumok megmutatják, milyen befolyásra tett szert a Haasnál a Dmitrij Mazepin által vezetett Uralkali, és milyen mértékben járulhat hozzá a csapat költségvetéséhez. A cégnek köszönhető az is, hogy 2021-ben egyik versenyzőjük az Uralkali fejének fia, Nyikita Mazepin, akire sokan máris előre rásütötték a „fizetős versenyző” billogot.

Ennek kapcsán a bemutatót követő sajtótájékoztatón megkérdezték a másik versenyzőt, a szintén újonc Mick Schumachert, mit gondol az amerikaiak „orosz” autójáról. „A festés szerintem jól sikerült, szépnek találom. De a legklasszabb, hogy láthatom az autón a negyvenhetes rajtszámomat” – felelte a 22 éves német.

Arra is rákérdeztek, nem zavarja-e az egyértelmű orosz vonal. „Én a csapat színeit látom ebben, és várom már, hogy pályára vigyem az autót. Ha ezek a csapat színei, akkor elégedett vagyok vele, ha a rózsaszín lenne a csapat színe, akkor rózsaszínben versenyeznék. Amíg gyors, és jól vezetem, nem zavar az ilyesmi” – hangzott a diplomatikus válasza.

A Haas megújult 2021-es festése (Fotó: Haas)Megkerülhetetlen kérdés az is, a Mazepinek befolyását látva Schumacher nem tart-e attól, hogy a csapat a kollégáját fogja kiemelt figyelemben részesíteni, és hiszi-e, hogy teljesen azonos alapokról indulnak, azonos technikát kapnak. „Igen, egyértelműen, száz százalékig biztos vagyok ebben. Látom, hogy a csapat teljesen semleges, és a legjobb versenyzőknek akarja biztosítani a legjobb technikát” – mondta a Mazepint tavaly az F2-ben legyőző bajnok.

Új kollégája egyébként nem ismeretlen számára. „2012 óta ismerem őt, akkor még együtt gokartoztunk. 2013-ban csapattársak voltunk. Gyakran azonos bajnokságban versenyeztünk, 2017-ben a Forma–3-ban, 2019 óta pedig a Forma–2-ben. Mindig egymásra találtunk, mivel ő egy kiváló versenyző” – udvariaskodott.

Várható párharcuk kapcsán hangsúlyozta, bár nyilván szeretné legyőzni Mazepint, lesznek ennél fontosabb céljaik szempontjaik is 2021-ben. „Mindig az a cél, hogy jobb legyél a csapattársadnál, de közben arra is figyelni kell, hogy a közös munkánk előrébb vigye a csapatot. Idén ez a legfontosabb. Jól kell közösen dolgoznunk a csapaton belül, és ennek a pályán is meglesz a hatása.”