Musorujsag
Élő Eredmények

Bemutatták Szaúd-Arábia F1-es pályáját: a leggyorsabb utcai helyszín lesz!

Bemutatták Szaúd-Arábia F1-es pályáját: a leggyorsabb utcai helyszín lesz!

Formula1.com
A valaha volt leggyorsabb, és egyben a leghosszabb utcai pályaként mutatták be a Forma–1-ben idén debütáló Szaúd-arábiai Nagydíj helyszínének vonalvezetését.

A 2021-es F1-es versenynaptár 23 futama között egy teljesen új helyszín is szerepel: Szaúd-Arábia története első királykategóriás versenyét tartja december 5-én. Az arab ország első futamát Dzsidda városában, egy utcai pályán rendezik, melynek vonalvezetését és látványterveit csütörtökön tették közzé.

Az esti versenyt rendező pályát a leghosszabb utcai helyszínként mutatták be, mivel 6,175 kilométeres lesz és 27 kanyarból fog állni. Egyben a leggyorsabb városi ringnek is szánják, 250 km/órás átlagsebességgel – legalábbis a szimulációk egyelőre ezt jelzik előre. A szakértők szerint az óramutató járásával ellentétes irányú dzsiddai kör nagyjából 1 perc 29 másodperces lesz. Az arab pálya ezzel a jelenleg leggyorsabb utcai pályának számító Bakut előzheti meg, ott a 6,003 kilométeren 1:40-es körök teljesíthetők F1-es autókkal, 215 km/órás átlagsebességgel.

A pályát a Vörös-tenger partján vezetik végig, amely a naplementében és villanyfénynél is jól fog mutatni. Terveit Hermann Tilke pályaépítő cége az F1 Ross Brawn által vezetett munkacsoportjával közösen alkotta meg, külön ügyelve arra, hogy Dzsidda jó versenyek otthona lehessen. Akár három DRS-zónát is kialakíthatnak rajta, és a helyenként 15 méter széles pálya is a csatákat segítheti elő.

A futam 305 kilométeres, azaz 50 körös lesz Szaúd-Arábiában.

Az F1 már fedélzeti kamerás szimulátoros kört is közzétett az új pályáról. Ezen a linken megtekinthető.

A dzsiddai pálya (Grafika: F1.com/Twitter)

„Mindig izgalmas közzétenni egy új pálya részleteit, és a dzsiddai utcai pálya sem kivétel ez alól” – nyilatkozta Ross Brawn, az F1 sportigazgatója. „Szorosan együttműködtünk Tilke csapatával és a szervezőkkel, hogy egy izgalmas kerék a kerék elleni küzdelmeket biztosító versenyeket hozó pályát alkossunk meg, ami kihívást jelent a versenyzők számára. A terv a legjobbat hozza ki egy modern versenypályából, de vannak gyors és ritmusos szakaszai, ahol nagy tempót lehet elérni, és lehet előzni. A Vörös-tenger hihetetlen hátteret ad, és már alig várjuk, hogy autókat lássunk itt decemberben.”

Dzsidda pályarajza (Grafika: Formula1.com)

A szaúdi automobil-szövetség elnöke, Khalid bin Szultan al-Fejszál herceg elmondta: „Nagyon várjuk már a motorsport szurkolóit Szaúd-Arábiába. Ez a decemberi egy hatalmas pillanat lesz, hiszen a legnagyobb motorsportos eseménynek, a Forma–1-nek adunk otthont. Ez része annak, hogy folyamatosan támogatjuk a sportokat, és a motorsportot különösképpen. Ez az első alkalom, hogy F1-es nagydíjat rendezünk, és azzal, hogy egy ilyen jelentős nemzetközi eseménynek ad otthont a királyság, bizonyítja, hogy képes a legmagasabb színvonalnak megfelelve kiszolgálni a szurkolókat és az egyre növekvő fiatal lakosságot.”

A Szaúd-arábiai Nagydíj a harmadik F1-es verseny lesz az arab térségben. Bahrein március 28-án rendezi az év első versenyét, Abu-Dzabi pedig közvetlenül a dzsiddai futam után, december 12-én zárja le a szezont.

A dzsiddai F1-es pálya látványtervei (Grafika: F1.com/Twitter)

 

Borítókép: Dzsidda pályarajza (Grafika: Formula1.com)

További tartalmak